19.7 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Huawei και ΖΤΕ στο δρόμο της ΗΡ

Διαμετακομιστικά κέντρα των προϊόντων πρόκειται να δημιουργήσουν στην Ελλάδα οι κινεζικοί κολοσσοί Huawei και ZTE, σε περίπτωση που τα μνημόνια συνεργασίας που υπεγράφησαν στην Κίνα με το υπουργείο Ανάπτυξης μετεξελιχθούν σε συμφωνίες.

Οι υπογραφές των δύο μνημονίων έπεσαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από εκεί, το μνημόνιο συνεργασίας με τη ZTE αφορά τη μετατροπή από την κινεζική εταιρεία του λιμανιού του Πειραιά σε διαμετακομιστικό κέντρο για τα προϊόντα της στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Σημειωτέον πως ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί την Παρασκευή (17/5) με τον πρόεδρο της ΖΤΕ, Hou Weigui, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης θα επισκεφθεί το Σάββατο (18/5) το κέντρο ανάπτυξης της κινεζικής εταιρείας στη Σαγκάη. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η περίπτωση δημιουργίας εργοστασίου συναρμολόγησης των προϊόντων της ΖΤΕ στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση της Huawei, το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει τη δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου προϊόντων πιθανότατα σε συνεργασία με την Cosco. Επίσης, προβλέπει τη δημιουργία κέντρου καινοτομίας όπου θα απασχοληθούν, ως πρακτική άσκηση, φοιτητές και νέοι πτυχιούχοι.

Τα μνημόνια συνεργασίας, τουλάχιστον με βάση όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες, δεν κάνουν αναφορά στην Cosco, αλλά είναι μάλλον απίθανο να μην εμπλακεί. Το αντίθετο υποστηρίζουν στελέχη της αγοράς, ενώ οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη υπάρχουν προχωρημένες επαφές τόσο με τη ZTE όσο και με τη Huawei.

Η δημιουργία διαμετακομιστικών κέντρων από Huawei και ZTE, εφόσον προχωρήσει το σχέδιο, αναμένεται να είναι μία “βελτιωμένη” έκδοση της συμφωνίας HP- Cosco, καθώς η αμερικανική εταιρεία δεν αποθηκεύει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, τα προϊόντα της σε αποθήκες στην περιοχή της Αττικής, αλλά απλώς χρησιμοποιεί το λιμάνι του Πειραιά και τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, προκειμένου να προωθεί στο εργοστάσιο της στην Τσεχία τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη συναρμολόγηση των υπολογιστών της.

Η Huawei και η ZTE, μαζί με τη Lenovo, η οποία επίσης φέρεται να συζητά με την Cosco, είναι οι τρεις μεγαλύτεροι όμιλοι στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών της Κίνας και από τις ανερχόμενες δυνάμεις στην παγκόσμια αγορά.

Η Huawei έχει πετύχει να είναι ο δεύτερος (πίσω μόνο από τη σουηδική Ericsson) μεγαλύτερος κατασκευαστής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού παγκοσμίως και τα συστήματα της χρησιμοποιούνται από τους μεγαλύτερους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα πελάτες τους είναι και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Η κινεζική εταιρεία είχε πωλήσεις περίπου 35 δισ. δολαρίων το 2012 με τα καθαρά κέρδη στα 2,5 δισ. δολάρια. Σημειωτέον πως έχει αρχίσει να ενισχύει και τη θέση της στην παγκόσμια αγορά των smartphones, όπου το α’ τρίμηνο του 2013 ήταν ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής με μερίδιο 4,6%.

Η ΖΤΕ είναι πιο γνωστή για τις συσκευές κινητής τηλεφωνίας, καθώς είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών, ενώ στα smartphones το προηγούμενο τρίμηνο βρέθηκε στην 5η θέση της σχετικής κατάταξης. Στο χώρο του τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού προσπαθεί να ενισχύσει τα μερίδια της αλλά ακόμη είναι εκτός της πρώτης πεντάδας, αν και θεωρείται από τις ανερχόμενες δυνάμεις. Το 2012 τα έσοδα της ανήλθαν σε 13,3 δισ. δολάρια, καταγράφοντας, όμως, καθαρές ζημιές 440 εκατ. δολαρίων με τη διοίκηση της εταιρείας να εκτιμά επιστροφή στα κέρδη το 2013.

Δημήτρης Μαλλάς

Σχετικά άρθρα

Σε εορταστικό κλίμα, η Megasoft παρουσίασε τη νέα γενιά του PrismaNET

Giorgos Athanassiadis

SingularLogic:Υλοποίηση έργου για τον ΟΤΕ

Kitriniaris

Mobile και VR στην τηλεόραση του 2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα