24.6 C
Athens
29/03/2024
Biztech

HP Moonshot: Στοχεύοντας… το φεγγάρι με τη βοήθεια της Intel

Γίνεται ένας επεξεργαστής µε mobile χαρακτηριστικά, ένα τσιπ που έγινε γνωστό από τα netbooks, να αποτελεί την επόµενη επανάσταση στο datacenter; Intel και HP λένε πως “ναι”!

Δύο γενιές επεξεργαστών της Intel, µία αυτήν τη στιγµή και µία νέα σε λίγους µήνες, θα αποτελούν την “καρδιά” των πρώτων συστηµάτων “Moonshot” της ΗΡ. Δεν πρόκειται για νέους Xeon ή κάτι αντίστοιχο, αλλά και “ταπεινούς” Atom! Ναι, σωστά διαβάσατε, µιλάµε για επεξεργαστές Atom σε servers και µάλιστα σε µοντέλα υψηλών απαιτήσεων που θα καλύπτουν τις ανάγκες των απαιτητικών σύγχρονων datacenters. Πως προέκυψε όµως κάτι τέτοιο; Γιατί δηµιουργείται µία νέα πρακτικά κατηγορία servers µε φιλοσοφία τόσο ριζοσπαστικά διαφορετική από τις κλασσικές µέχρι τώρα προσεγγίσεις; Ας πάρουµε τα πράγµατα µε τη σειρά.

Η ΗΡ αναζητούσε τρόπους για να λύσεις δύο βασικά προβλήµατα στην αγορά των servers:

• Το πρώτο είναι η διαφοροποίηση των προϊόντων της. Πως µπορεί ένας κατασκευαστής να διαφοροποιηθεί αποτελεσµατικά σε µία αγορά που τυποποιείται ολοένα και περισσότερο;

• Το δεύτερο είναι οι σύγχρονες ανάγκες που έχουν στο datacenter. Το cloud, το mobility, η ασφάλεια, τα big data και άλλες εξελίξεις, έχουν αλλάξει δραµατικά το τι περιµένει µία επιχείρηση από τα τµήµατα ΙΤ. Μιλάµε πλέον για το “ΙΤ ενός νέου στυλ”.

Αυτό το “νέο στυλ ΙΤ” και οι επιχειρηµατικές απαιτήσεις οδηγούν σε servers πρέπει να είναι εξαιρετικά αποτελεσµατικοί, να κλιµακώνονται πολύ εύκολα, και παράλληλα να καταλαµβάνουν όσο το δυνατόν µικρότερο χώρο, να καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια και να απαιτούν όσο το δυνατόν λιγότερη ψύξη. Και όλα αυτά, µειώνοντας την πολυπλοκότητα και διατηρώντας την σε πολύ χαµηλά επίπεδα. Αν όλο αυτό σας µοιάζει µε “αδύνατη αποστολή”, τότε σίγουρα κατανοείτε και την επιλογή του ονόµατος “Moonshot” για το νέο project.

Η ιδέα ξεκίνησε να µελετάται πριν από περίπου 2,5 χρόνια, και οι µηχανικοί της Intel και της ΗΡ θεωρούν πως βρήκαν τη λύση, στο “πρόσωπο” των πρώτων ProLiant servers της σειράς Moonshot. Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα η ΗΡ, οι νέοι servers µε επεξεργαστές Atom προσφέρουν τα εξής απίστευτα πλεονεκτήµατα:
• 89% χαµηλότερη κατανάλωση ενέργειας.
• 80% µικρότερες απαιτήσεις σε χώρο.
• 77% χαµηλότερο κόστος.
• 97% µικρότερη πολυπλοκότητα.

Όπως σηµειώνει και στο blog της η Raejeanne Skillern, διευθύντρια marketing της Intel για το cloud, “τα πρώτα συστήµατα Moonshot βασίζονται στον Intel Atom S1200 και η ΗΡ επέλεξε τη συγκεκριµένη οικογένεια για διάφορους λόγους”.

Κατ’ αρχήν, αποτελεί φυσική συνέχεια της πολυετούς και εξαιρετικά στενής συνεργασίας των δύο εταιρειών. Επιπλέον, αυτήν τη στιγµή ο Atom S1200 είναι ο µοναδικός 64-bit επεξεργαστής της κατηγορίας SoC (System on a Chip, ένα ολοκληρωµένο τσιπ που ενσωµατώνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες) που διαθέτει χαρακτηριστικά επιπέδου datacenter, δηλαδή στοιχεία όπως: Υποστήριξη για 64-bit software, ECC, Intel Virtualization, όλα µε ένα απίστευτα χαµηλό TDP (Thermal Design Power – µέτρο κατανάλωσης ενέργειας) που δεν ξεπερνάει τα 6 Watt! Τι σηµαίνει αυτό στην πράξη; Ότι τα σηµερινά συστήµατα Moonshot µπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε περιβάλλον χωρίς την ανάγκη porting των εφαρµογών. Επίσης, το συγκεκριµένο SoC έχει σχεδιαστεί ειδικά για το χαµηλό κοµµάτι της αγοράς Web servers, βελτιστοποιώντας θέµατα απόδοσης και κόστους για την εν λόγω κατηγορία.

Παράλληλα, οι δύο εταιρείες έχουν ήδη προγραµµατίσει και την παρουσίαση συστηµάτων µε τη 2η γενιά 64-bit επεξεργαστών Atom SoC, γνωστών µε την κωδική ονοµασία Avoton. Με τους Avοton, η “πυκνότητα” των συστηµάτων θα γίνει ακόµη µεγαλύτερη, καθώς οι συγκεκριµένοι επεξεργαστές κατασκευάζονται µε την νέα “τρισδιάστατη” τεχνολογία της Intel (3D tri-gate) στα 22 νανόµετρα. Για την ακρίβεια, θα υπάρχει τετραπλασιασµός της “πυκνότητας” (πρακτικά ο αριθµός των SoCs σε κάθε server), αφού πλέον θα έχουµε 4 Avoton SoCs ανά server. Οι αλλαγές, δε, είναι ακόµη πιο σηµαντικές (µεγαλύτερες δηλαδή από αυτές που επιφέρει η αλλαγή τεχνολογίας κατασκευής), αφού οι Avoton διαθέτουν και ολοκαίνουργια µικροαρχιτεκτονική µε την κωδική ονοµασία Silvermont. Βάσει της νέας αρχιτεκτονικής, ένας Ethernet fabric controller θα βρίσκεται ενσωµατωµένος στους Avoton (ακόµη µεγαλύτερη ολοκλήρωση), προσφέρονται ακόµη πιο βελτιωµένη απόδοση ανά Watt. Συστήµατα µε Avoton δοκιµάζονται ήδη σε πελάτες και η γενική τους διαθεσιµότητα αναµένεται εντός του δεύτερου εξαµήνου.

Η σηµασία αυτής της προσέγγισης είναι τόσο µεγάλη, που ενδεχοµένως να µην µπορούµε να δώσουµε την απαραίτητη έµφαση. Ίσως δύο παραδείγµατα, να “σκιαγραφήσουν” την κατάσταση µε πιο γλαφυρό τρόπο: Η κοινή διαµοίραση της διαχείρισης, της ισχύος, της ψύξης, της δικτύωσης και της αποθήκευσης, οδηγεί σε 8πλάσια απόδοση σε θέµατα κλιµάκωσης, ενώ κάνει 3 φορές πιο γρήγορο τον “κύκλο της καινοτοµίας” σε µία επιχείρηση. Μία καινοτοµία που πλέον αναδεικνύεται στον βασικό τρόπο διαφοροποίησης και ανάπτυξης.

Όπως σηµειώνει η CEO της HP, Meg Whitman: “Με σχεδόν 10 δις συσκευές συνδεδεµένες στο Internet, φτάσαµε σε ένα σηµείο όπου ο χώρος, η ενέργεια και το κόστος της τρέχουσας τεχνολογίας, απλά δεν είναι διατηρήσιµα. Οι Moonshot είναι ο τρόπος για να φθάσουµε στις επόµενες 20 δις διασυνδεδεµένες συσκευές. Εάν το public cloud ήταν χώρα, θα ήταν η 5η στον κόσµο σε απαιτήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ισχύος. Εάν µειώναµε αυτήν την κατανάλωση κατά 50%, θα εξοικονοµούσαµε ενέργεια ίση µε αυτήν που καταναλώνεται σε ολόκληρο το Ηνωµένο Βασίλειο!”
 

Σχετικά άρθρα

Η Agon by AOC συνεχίζει τη μακροχρόνια συνεργασία της με την G2 Esports

Λύρας Πάρης

«Σαρώνει» το DC Scan4you στα λογιστικά γραφεία

Ενισχύθηκε το brand της Samsung

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα