20.9 C
Athens
24/04/2024
Biztech

H ψηφιακή οικονομία, ευκαιρία για την Ελλάδα

Την ευκαιρία να καταλάβει μία θέση στο διεθνή τεχνολογικό χάρτη αποκτά η Ελλάδα, η οποία ενώνει, για πρώτη φορά, τις δυνάμεις της, υπό την ομπρέλα μιας Εθνικής Συμμαχίας για την Ψηφιακή Οικονομία, με στόχο να αναδείξει τις ευκαιρίες, που προσφέρει η βιομηχανία των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ειδικότερα, τέσσερα Υπουργεία – Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων – οι γενικές γραμματείες Μέσων Ενημέρωσης, Ισότητας των Φύλων και Νέας Γενιάς, ο ΣΕΠΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνυπέγραψαν τη συμφωνία για την ψηφιακή ανάπτυξη, συγκροτώντας μια εθνική Ψηφιακή Συμμαχία, στα πρότυπα της “Μεγάλης Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση” (Grand Coalition for Digital Jobs), που έχει συγκροτήσει η Επιτροπή. Οι 9 εταίροι του ελληνικού συνασπισμού δεσμεύονται να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης εντός των επόμενων 3 μηνών και να συμπεριλάβουν περισσότερους εταίρους στο εγγύς μέλλον (επιχειρήσεις ΤΠΕ, πανεπιστήμια, ενώσεις ΜΜΕ, δημόσια και ιδιωτικά γραφεία εύρεσης εργασίας κλπ.).

Η υπογραφή της ιδρυτικής πράξης έγινε κατά την εναρκτήρια εκδήλωση της πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας “e-Skills for Jobs 2014”, στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα έγινε η έκτη ευρωπαϊκή χώρα, που υπέγραψε τη δική της εθνική Ψηφιακή Συμμαχία (μετά από τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Μάλτα).

Ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας

Στις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνονται σε κυβερνητικό επίπεδο, ώστε η χώρα να κερδίσει το χαμένο έδαφος τόσο στη χρήση όσο και στη διάχυση των ΤΠΕ, όπου, όπως παραδέχτηκε, η Ελλάδα δεν ήταν πρωτοπόρος, αναφέρθηκε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κύριος Κωστής Χατζηδάκης. Επισημαίνοντας τον κομβικό ρόλο της τεχνολογίας στην ανάκαμψη της εγχώριας, αλλά και της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, τα έσοδα από τις εφαρμογές big data θα ανέλθουν σε €16 δις, δημιουργώντας 4,4 εκατ. νέες θέσεις εργασίας εντός της προσεχούς διετίας.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η δημιουργία και στελέχωση γραφείων μεταφοράς τεχνογνωσίας στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα, καθώς και η προώθηση των “θερμοκοιτίδων”. Αναφέρθηκε επίσης στο προωθούμενο μέτρο της παροχής κινήτρων, ώστε να υπάρξει και στην Ελλάδα, το σύστημα των “Επιχειρηματικών Αγγέλων” (Business Angels), ενώ υπογράμμισε ότι στο νέο ΕΣΠΑ υπάρχει πρόβλεψη για διπλασιασμό των διαθέσιμων κονδυλίων για έρευνα και καινοτομία από το 4% του συνολικού προϋπολογισμού, μέχρι σήμερα, στο 8%.

Η ζήτηση για θέσεις εργασίας που απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες αυξάνεται ταχέως – και είναι πιθανό να δημιουργηθεί έλλειψη δεξιοτήτων που μπορεί να οδηγήσει σε ένα εκατομμύριο κενές θέσεις εργασίας στην Ευρώπη μέχρι το 2020. Η Επιτροπή έχει προσδιορίσει τις ΤΠΕ ως μία από τους τρεις κλάδους στους οποίους αυξάνεται ταχύτερα η απασχόληση.

Η νέα μελέτη που με θέμα “e-Skills in Europe: measuring Progress and Moving Ahead” (σ.σ. επισυνάπτεται στο τέλος του άρθρου) δείχνει ότι η τάση προς υψηλού επιπέδου δεξιότητες ΤΠΕ θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με τις κυριότερες προβλέψεις, μέχρι το 2020 ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της διαχείρισης, της αρχιτεκτονικής και της ανάλυσης των ΤΠΕ θα αυξηθεί κατά 44% σε σύγκριση με το 2011, και οι συναφείς θέσεις εργασίας κατά 16%. Οι θέσεις για τεχνικούς μέσου επιπέδου θα μειώνονται βαθμιαία ως αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης και της αύξησης της παραγωγικότητας. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη μελέτη, υφίσταται αντίστοιχη ανάγκη αύξησης της ποιότητας και της επάρκειας των διαθέσιμων ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, ιδίως εφόσον δεν επαρκούν οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων. Πάνω από το 60% των διαθέσιμων ψηφιακών θέσεων εργασίας βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στη Γαλλία.

Στο ευρωπαϊκό παράδοξο, της υψηλής ανεργίας, από τη μια, και του ελλείμματος σε ειδικούς στον τομέα του Ψηφιακής Τεχνολογίας, που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες τεχνολογίας, αναφέρθηκε ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ, κ. Γιάννης Σύρρος. Όπως τόνισε, η αντιφατική εικόνα αποκαλύπτει ότι δεν συμβαδίζουν τα διαθέσιμα προσόντα του εργατικού δυναμικού με τις απαιτήσεις της ταχέως αναπτυσσόμενης αγοράς τεχνολογίας. Ο ίδιος υπογράμμισε πως η ανάδειξη των ΤΠΕ ως στρατηγική επιλογή για τη χώρα αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από την κρίση.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη. 

Σχετικά άρθρα

Workstations: Τεχνολογία αιχμής, με παρόν και μέλλον

Νέα γενιά managed security services με τη σφραγίδα της RSΑ

Kitriniaris

Η Performance Technologies πιστοποιήθηκε με το “Microsoft Azure VMware Solution Specialization”

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα