13.5 C
Athens
19/03/2024
Biztech

H Intel μπαίνει δυναμικά στο Internet of Things

Η Intel παρουσίασε πριν από λίγες εβδομάδες μια οικογένεια από έξυπνα gateways για το αποκαλούμενο Internet of Things, παρέχοντας μια σειρά από ενδιάμεσες συσκευές ανάμεσα στους ενσωματωμένους αισθητήρες και στα δεδομένα που θα αποθηκεύονται και θα αναλύονται στο cloud.

Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ο νέος επεξεργαστής Atom E3800 (που είναι embedded και ανήκει στην οικογένεια που φέρει την κωδική ονομασία Bay-Trail), θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εφαρμογές αντίστοιχες με τον επίσης embedded επεξεργαστή Quark SoC X1000 για την παροχή intelligence με εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Τα gateways που θα παρουσιαστούν στο πρώτο τρίμηνο του 2014 θα σχεδιαστούν ως δυο τελείως διαφορετικά μοντέλα κάθε ένα από τα οποία θα είναι κατασκευασμένα με βάση τον ένα από τους δυο επεξεργαστής.  Ο E3800 περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως είναι το error correction και σημαντική αντοχή σε θερμοκρασίες για λειτουργία σε βιομηχανικά περιβάλλοντα.

Με τον όρο Internet of Things περιγράφουμε έναν κυριολεκτικά γαλαξία ενσωματωμένων αισθητήρων, κάποιοι από τους οποίους είναι ήδη τοποθετημένοι σε ήδη υπάρχουσες legacy συσκευές και όλοι στέλνουν κάποιο είδος πληροφορίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα χρήσης των εν λόγω αισθητήρων αποτελεί η επικοινωνία με ένα σύστημα κλιματισμού ώστε να παρακολουθούνται τα συστήματα, που κοστίζουν περισσότερο και μπορεί να χρειάζονται κάποια επισκευή. Επίσης μπορεί να διευκολύνει την εύρεση της φυσικής θέσης των εν λόγω συστημάτων μέσα στη συσκευή.

Ο Ton Steenman, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του Intel System Group της Intel, ανέφερε ότι η Intel μπορεί να βγάλει λεφτά με τρεις διαφορετικούς τρόπους: Aπευθείας πώληση των επεξεργαστών Quark και E3800, πώληση των gateways σαν μια λύση ολοκληρωμένη με τον Wind River OS της Intel και τις λύσεις ασφαλείας της McAfee και χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που συλλέγουν οι αισθητήρες και θα οδηγούνται μέσω των gateways σε servers που θα αποτελούν την cloud υποδομή, και τα οποία θα αναλύει και θα ελέγχει. 

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πόσο θα κοστίζουν οι επεξεργαστές Atom E3800, Quark X1000 ή τα gateways. Το μόνο δεδομένο που υπάρχει όσον αφορά το κόστος, είναι ότι ο Quark θα είναι πιο φτηνός από τον Atom, αλλά οι δυνατότητες πώλησης chips είναι της τάξης των δισεκατομμυρίων. 



Είναι δεδομένο ότι ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων στον τομέα των υποδομών θα εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες που τους δίνουν οι νέοι επεξεργαστές και ειδικότερα ο Atom. Εταιρείες στο κομμάτι της παραγωγής ενέργειας, χρησιμοποιούν ενσωματωμένους αισθητήρες για την παροχή δεδομένων για τη διαχείριση της ενέργειας που παράγουν. 


Οι εν λόγω εφαρμογές έχουν βρει ιδιαίτερη χρήση και μέσα στην ίδια την Intel. Όπως πολύ χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Steenman, έχει μειωθεί κατά 70% ο χρόνος setup στα εργοστάσια συναρμολόγησης καθώς παρακολουθείται η ροή των τμημάτων σε όλο το εργοστάσιο. Η μείωση μερικών ποσοστιαίων μονάδων κόστους μπορεί να σώσει κυριολεκτικά δισεκατομμύρια όταν αναφερόμαστε σε μια αγορά που θα φτάσει σε αξία τα $70 τρις, όπως αυτή του Internet of Things, με βάση τις εκτιμήσεις της Intel. 


Ο Greg Brown, του τμήματος McAfee – ασφάλειας της Intel, ανέφερε επίσης ότι οι συσκευές μπορούν να γίνουν ακόμη πιο “έξυπνες” με την ενσωμάτωση αισθητήρων όπως είναι οι θερμοστάτες, ώστε να βοηθούν στη λήψη πιο αποτελεσματικών αποφάσεων για το πότε θα πρέπει, για παράδειγμα, να λειτουργήσει ο κλιματισμός. Ο διαμοιρασμός πληροφοριών με άλλες συσκευές, θα απαιτεί ένα νέο μοντέλο εμπιστοσύνης και ένα κοινό framework. Η ασφάλεια στην εποχή του Internet of Things δεν αφορά μόνο τα προϊόντα, αλλά και την επικοινωνία μεταξύ τους. Τα νέα μοντέλα για το Internet of Things δεν αφορούν μόνο την ασφάλεια της συσκευής, αλλά το πως γίνεται η επικοινωνία και πως η επικοινωνία γίνεται πιο πλούσια, με μια μεγάλη γκάμα λύσεων.
 

Σχετικά άρθρα

Ανάδειξη νικητών για το Imagine Cup

Kitriniaris

Tech Channel Partner 28: Η γνώση είναι δύναμη (και στις επιχειρήσεις)

Kitriniaris

IBM Cloud: Οι επιχειρήσεις στη νέα εποχή με σύγχρονες λύσεις Cloud

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα