20.2 C
Athens
23/04/2024
Biztech

Forthnet: Πολλοί οι μνηστήρες, άδηλο το αποτέλεσμα

Περίπλοκη όσο και …απλή είναι η κατάσταση που προέκυψε στη Forthnet μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Περίπλοκη γιατί οι πληροφορίες περί εισόδου της Vodafone δείχνουν να επιβεβαιώνονται, και απλή γιατί αν η τελευταία έχει κάποιου είδους συμφωνία με την Emirates International Telecommunications (EIT), τότε θα πρέπει απλώς να “πείσουν” τη Wind Ελλάς να αποχωρήσει, καταβάλλοντας το σχετικό τίμημα και να υπάρξει ένα νέο σχήμα. Αν, όμως, δεν υπάρχει συμφωνία, τότε τα σενάρια πολλαπλασιάζονται. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Forthnet έως το ποσό των 29,1 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς καλύφθηκε περίπου 2,2 φορές και η ζήτηση ήταν πολύ μεγάλη. Η νέα μετοχική σύνθεση δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αλλά οι πληροφορίες που υπάρχουν αναφέρουν ότι η Forgendo (σ.σ. ένα σχήμα που ελέγχεται από την Emirates International Telecommunications από το Ντουμπάι) ελέγχει περίπου το 44% της Forthnet, με το ποσοστό της Wind Ελλάς να είναι πλέον στο 33%, κάτι που σημαίνει ότι η τελευταία έχει καταστατική μειοψηφία.

Ο τρίτος μέτοχος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι πλέον η Vodafone με ένα ποσοστό που εκτιμάται ότι κινείται στα επίπεδα του 7%, ενώ υπάρχουν δύο ακόμη μέτοχοι. Ο ένας είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) που διατήρησε το ποσοστό του στο 4,2% και ένας ακόμη με ποσοστό γύρω στο 4,5% – 5%, για τον οποίο υπάρχει έντονη φημολογία ότι είναι μία εταιρεία συμφερόντων του γνωστού επιχειρηματία Θοδωρή Κυριακού, του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1. Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στους τρεις πρώτους μετόχους, αν και δεν αποκλείεται να παίξει κάποιο ρόλο και ο κ. Κυριακού.

Ο ρόλος της Vodafone
Το ένα ερώτημα είναι γιατί η Vodafone προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση που είναι μάλλον ασυνήθιστη για τον βρετανικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η Vodafone ήθελε να εμποδίσει τη Wind Ελλάς να αποκτήσει τη Forthnet και να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της στην ελληνική αγορά. Και πάλι, όμως, η Vodafone -σε διεθνές επίπεδο- δεν έχει προβεί σε κάποια τέτοιου είδους κίνηση και έτσι η είσοδος της στη Forthnet αποτέλεσε μεγάλη έκπληξη. Ιδίως από τη στιγμή που η Vodafone Ελλάδος ελέγχει το 18,5% της hellas online, εκ των βασικών ανταγωνιστών της Forthnet. Eπιπλέον, η συμφωνία της Vodafone με την hellas online προβλέπει ότι η μεταξύ τους εμπορική συνεργασία στη σταθερή τηλεφωνία είναι αποκλειστικής φύσεως. Εκτός και αν και η hellas online “εμπλέκεται” στο σενάριο, δεδομένου ότι στο παρελθόν είχε φθάσει κοντά στη συγχώνευση με τη Forthnet.

Το δεύτερο ερώτημα είναι αν υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ της ΕΙΤ και της Vodafone. Αν υπάρχει, πιθανότατα θα έχει ως τελικό στόχο μία συγχώνευση της Forthnet με την hellas online, με την ΕΙΤ είτε να παίρνει σημαντικό ποσοστό στη νέα εταιρεία είτε να της καταβάλλει ένα προσυμφωνημένο τίμημα η Vodafone και να αποχωρεί. Σε αυτή την περίπτωση, το μπαλάκι περνά στη Wind, η οποία, έχοντας καταστατική μειοψηφία μπορεί να μπλοκάρει μία τέτοια κίνηση και η υπόθεση να εξελιχθεί σε πολύμηνο σίριαλ. Βέβαια, η Wind μπορεί και να δεχθεί να αποχωρήσει παίρνοντας ένα ποσό που εκτιμάται στα 70 εκατ. ευρώ αυτή τη στιγμή, αποκομίζοντας σημαντικά κέρδη, καθώς το κόστος απόκτησης του 33% της Forthnet ήταν πολύ χαμηλότερο.

Τι γίνεται, όμως, σε περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνία Vodafone – Wind; Τότε, η κατάσταση γίνεται άκρως ενδιαφέρουσα καθώς η ΕΙΤ πιθανότατα θα ξεκινήσει να μιλά τόσο με τη Vodafone όσο και με τη Wind προκειμένου να υπάρχει κάποια κατάληξη. Σημειωτέον πως οι πληροφορίες επιμένουν πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ ΕΙΤ και Wind.

Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο η ΕΙΤ να αφήσει την κατάσταση ως έχει, αλλά αυτό θα έχει διάφορες επιπλοκές. Το ενδεχόμενο η Wind να ζητήσει θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Forthnet είναι εξαιρετικά πιθανό αλλά σε αυτή την περίπτωση τίθενται και ζητήματα ανταγωνισμού. Όπως είναι προφανές, η κατάσταση δεν είναι καθόλου απλή.

Οι τράπεζες
Μέσα σε όλα αυτά, υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που δεν είναι άλλος από τις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες το 2013 αποδέχθηκαν δύο αιτήματα ανοχής (waiver) για δόσεις, συνολικού ύψους 22,5 εκατ. ευρώ. Μέρος των κεφαλαίων από την αύξηση προορίζεται για κάλυψη υποχρεώσεων προς τις πιστώτριες τράπεζες, αλλά οι τελευταίες σίγουρα θα επιδιώξουν να έχουν λόγο στις επόμενες εξελίξεις.
Δημήτρης Μαλλάς
 

Σχετικά άρθρα

Το νέο Leroy Merlin επικοινωνεί με Avaya από την Cosmos

Giorgos Athanassiadis

ΙΒΜ: Χαμένοι οι καταναλωτές από την πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραβίασης δεδομένων

Giorgos Athanassiadis

Microsoft: Νέος CEO για Κύπρο και Μάλτα

biztech

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα