13.5 C
Athens
19/03/2024
Biztech

Firefox OS: Ένα ακόμη στοίχημα των παρόχων

Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, αν κάποιος από τους μεγάλους παρόχους έβγαινε και δήλωνε ότι υποστηρίζει μία open source πλατφόρμα, η έκπληξη που θα προκαλούσε θα χαρακτηριζόταν το λιγότερο ως μία “μεγάλη έκπληξη”. Το 2013, όμως, η κατάσταση είναι διαφορετική. Οπότε, η μεγάλη υποστήριξη που έχει το Firefox OS, το νέο λειτουργικό σύστημα για φορητές συσκευές (smartphones και tablets), χαρακτηρίζεται ως φυσιολογική.

Αναφέρομαι στο Firefox OS γιατί πριν από μερικές ημέρες ξεκίνησε η διάθεση των πρώτων συσκευών σε αγορές όπως αυτή της Ισπανίας και της Πολωνίας με κολοσσούς όπως η T-Mobile και η Telefonica αλλά και η Orange να το υποστηρίζουν. Και στην Ελλάδα το περιμένουμε από την Cosmote (ελέω Deutsche Telekom) το φθινόπωρο όπως γνωστοποίησε η ίδια η θυγατρική του ΟΤΕ.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της υποστήριξης, οι φήμες που κυκλοφορούν κάνουν λόγο για χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από τους παρόχους προς το Mozilla Foundation, όπως και για πιέσεις προς γνωστούς κατασκευαστές που  “ασχολούνται” αποκλειστικά με το Android, να βγάλουν και συσκευές με Firefox OS. Προς το παρόν, διατίθενται συσκευές από την Alcatel και τη ΖΤΕ, αναμένονται από LG και Huawei αλλά θα δούμε και από εταιρείες όπως η Sony Mobile. Είναι πολύ μεγάλοι πελάτες οι πάροχοι για να μην τους καλύψουν τις απαιτήσεις.

Ο λόγος που οι μεγάλοι όμιλοι δείχνουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον είναι απλώς: θέλουν να περιορίσουν την εξάρτηση τους από το Android και το iOS που έχουν ένα μερίδιο πάνω από 80% στην αγορά των smartphones. Το Firefox OS “παίζει” στα πιο χαμηλά στρώματα, τουλάχιστον στην αρχή, που ενδιαφέρουν τους παρόχους γιατί εκεί είναι η μάζα των πελατών τους. Και αυτό είναι ένα ατού.

Το ερώτημα είναι αν το Firefox OS μπορεί να τα καταφέρει. Λόγω ότι βασίζεται στο HTML5, σημαίνει ότι χρειάζεται σχεδόν συνεχή σύνδεση στο Διαδίκτυο. Άρα, θα πρέπει τα δίκτυα να “αντέξουν”. Λόγω της δημοτικότητας του Firefox ως web browser, υπάρχει μία σημαντική κοινότητα από δημιουργούς εφαρμογών που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει ένας ικανοποιητικός αριθμός από apps. Το σύστημα είναι αρκετά εύχρηστο, όπως είδα στη Βαρκελώνη στο πρόσφατο MWC 2013.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πετύχει. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, το Android είναι πολύ δημοφιλές, πολλοί χρήστες έχουν συνηθίσει το περιβάλλον του OS της Google, οπότε δεν είναι και τόσο εύκολο να πειστούν να αλλάξουν. Εκτός και αν οι πάροχοι κινηθούν προς εκείνους τους χρήστες που δεν έχουν ακόμη αποκτήσει smartphone. Και πάλι, όμως, θα πρέπει να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι το Firefox OS είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα που μπορεί να αντιπαρατεθεί απέναντι στο Android. Η Microsoft προσπαθεί να κάνει το ίδιο με τα Windows Phone και μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα είναι μεν ενθαρρυντικά, αλλά ακόμη δεν μπορεί να πει κανείς ότι τα WP είναι μία πλατφόρμα που αποτελεί τον τρίτο “παίκτη”. Και η προσωπική εκτίμηση μου είναι πως το Firefox OS δύσκολα θα το καταφέρει. Άλλωστε, όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες των παρόχων να σπάσουν το δυοπώλιο Android – iOS δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα