14.4 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Ericsson: Με όραμα τη συνδεδεμένη κοινωνία

Δεν σου δίνεται εύκολα η δυνατότητα να βρεθείς κυριολεκτικά στην πηγή της τεχνολογίας, εκεί όπου το μέλλον σχεδιάζεται και δημιουργείται, οπότε όταν η Ericsson μας προσκάλεσε για μία προσωπική ενημέρωση στα Ericsson Labs στη Σουηδία, δεν χάσαμε την ευκαιρία.

Εκτός από τις διάφορες παρουσιάσεις και την οπτική της εταιρείας σε θέματα όπως το LTE, το video, το mobility κ.λπ., στα εργαστήρια της Ericsson είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά μερικές επαναστατικές τεχνολογίες, βγαλμένες από το… Star Trek. Η αρχή έγινε από το “Connected tree”, το οποίο είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει το όνομά του! Ένα δέντρο χωρίς κάμερες και αισθητήρες, το οποίο καταλαβαίνει πότε (και πόσο έντονα) το ακουμπάς και σου μιλάει! Αυτό γίνεται εφικτό μετρώντας την αγωγιμότητα (μέσα από το χώμα, το ίδιο το δέντρο δεν έχει κανέναν αισθητήρα), με αποτέλεσμα να δημιουργείται μία παντελώς νέα δυνατότητα εφαρμογών με σημαντικότερη ίσως αυτήν του security (φανταστείτε έναν κήπο που θα καταλάβαινε πότε υπάρχουν κλέφτες!).

Προτού προλάβουμε να συνέλθουμε, σειρά είχε η μετατροπή του σώματός μας σε… καλώδιο. Ακουμπώντας απλά σε ένα κινητό και ένα ηχείο, η μουσική του πρώτου άρχισε να αναπαράγεται στο δεύτερο μέσω του σώματός μας! Όπως αποδεικνύεται, με ελάχιστο και παντελώς ακίνδυνο τρόπο, το σώμα μας μπορεί να λειτουργήσει ως “καλώδιο” και μάλιστα με αρκετά μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων (η Ericsson ονομάζει το σχετικό project “Connected me”). Αυτό σημαίνει ότι την επόμενη φορά που θα χαιρετίσετε έναν νέο συνεργάτη, η κάρτα του μπορεί να μεταφερθεί στο κινητό σας διά χειραψίας! Φροντίστε λοιπόν να μην φοράτε γάντια…

LTE και όχι μόνο

Ένας οργανισμός με 20.000 υπαλλήλους στο R&D έχει πολύ περισσότερα να επιδείξει φυσικά, και στη συνέχεια σας μεταφέρουμε τα σημαντικότερα σημεία των αναλύσεων και των συζητήσεων στις οποίες συμμετείχαμε.

  • Ξεκινώντας από το LTE (η Ericsson είναι με διαφορά ο leader της εν λόγω αγοράς), η προοπτική φαίνεται εξαιρετική. Με πληθυσμιακή κάλυψη μόλις 5% το 2011 οπότε και είχαμε τις πρώτες υλοποιήσεις, αναμένεται να φθάσει το 50% μέχρι το 2017, χρονιά κατά την οποία οι χρήστες smartphones θα έχουν ξεπεράσει τα 3 δις. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι μέχρι το 2017 θα έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και η κάλυψη από δίκτυα WCDMA/HSPA, τα οποία βρίσκονταν στο 45% πέρυσι και θα φτάσουν το 85% μετά από 5 χρόνια.
     
  • Όλα αυτά συνηγορούν σε αυτό που έχει προβλέψει η Ericsson για το 2025, χρονιά κατά την οποία θα υπάρχουν 5 δις smartphones, πολλαπλάσιες συνδεδεμένες συσκευές (περίπου 50 δις ήδη από το 2015), χιλιάδες φορές μεγαλύτερο data traffic κ.ο.κ. Αυτό σημαίνει ότι τα νέα δίκτυα θα πρέπει να λειτουργούν αυτόματα, και συγκεκριμένα να αυτό-ρυθμίζονται, να αυτό-ιάζονται και να αυτό-βελτιστοποιούνται.
     
  • Έτσι λοιπόν, η Ericsson δουλεύει ήδη πάνω στον διάδοχο του LTE! Το νέο σύστημα (ή πιο σωστά, η πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχουν και άλλες εταιρείες) ονομάζεται METIS προς το παρόν και από τον επόμενο μήνα θα δούμε περισσότερα στοιχεία του να γίνονται γνωστά. Με δεδομένο ότι το πρώτο 4G δίκτυο στην Στοκχόλμη “έτρεχε” στα 46,64Mbps, μόνο να ονειρευτούμε μπορούμε τις δυνατότητες του METIS.
     
  • Σε επίπεδο video, η Ericsson έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις (σχεδόν $3,3 δις μόνο για τις εξαγορές των Tandberg και Redback) και πρόσφατα ολοκλήρωσε την έρευνα “2012 TV media consumer insights”. Βάσει της έρευνας, η αγορά των “social TVs” γνωρίζει σημαντική ανάπτυξη (το 60% των τηλεθεατών κάνει χρήση social media ή forum ενόσω παρακολουθεί), ενώ αυτό που αναζητούν οι χρήστες είναι μία προσωποποιημένη εμπειρία, υπηρεσίες αναζήτησης περιεχομένου και δυνατότητα θέασης του περιεχομένου σε οποιαδήποτε συσκευή. Αυτό σημαίνει ότι η κλασική τηλεοπτική προβολή θα πρέπει να βρει λύσεις, αφού η προσωποποίηση και η δυνατότητα επιλογής περιεχομένου γίνονται σαφώς πιο εύκολα μέσω ενός IP δικτύου.
     
  • Το video θα εκπροσωπεί το μεγαλύτερο ποσοστό της κίνησης στα δίκτυα μέχρι το 2015, χρονιά κατά την οποία θα υπάρχουν 50 δις συνδεδεμένες συσκευές, εκ των οποίων περίπου το ένα τρίτο (15 δις) θα είναι video-enabled. Σε επίπεδο περιεχομένου, δε, το video θα έχει φτάσει τα 500 δις assets!

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας είχαμε επίσης τη δυνατότητα να συζητήσουμε για τις κοινωνικές πρωτοβουλίες της εταιρείας (Technology for Good), τη χρήση mobile data,το cloud (μία αγορά της τάξεως των $170 δις το 2015), αλλά και την αγορά M2M (Machine to Machine) η οποία θα έχει τριπλασιαστεί το 2014 (περίπου $60 δις) σε σχέση με το2011. Θα επανέλθουμε λοιπόν καλύπτοντας πιο αναλυτικά κάποιους από τους προαναφερθέντες τομείς.

Σχετικά άρθρα

Η Πάτρα γίνεται έξυπνη πόλη

Symantec: εξαγορά της Nukona με το βλέμμα στο BYOD

antonyroussel

Πέντε δις ευρώ ρίχνει η ΕΕ στη βιομηχανία επεξεργαστών

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα