17.1 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Ένας στους τρεις Έλληνες δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο!

Μεγάλη απόσταση έχει να διανύσει ακόμα η Ελλάδα προκειμένου να συμβαδίσει με τους ευρωπαίους εταίρους της όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου. Αυτό είναι το ξεκάθαρο συμπέρασμα που προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το στοιχείο πάντως που περιγράφει ανάγλυφα την καθυστέρηση της υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών στη χώρα μας, είναι ότι ένας στους τρεις Έλληνες (36%) δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ κάποια από τις υπηρεσίες του διαδικτύου! Από την άλλη, η Ελλάδα σημείωσε ικανοποιητικές επιδόσεις στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ειδικά στην online κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Με το 56% των νοικοκυριών να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο (55% με ευρυζωνική σύνδεση), η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη θέση από το τέλος στην κατάταξη της ΕΕ, ξεπερνώντας μόλις και μετά βίας τη Βουλγαρία (54%). Ανησυχητικό σημάδι αποτελεί και το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης της υιοθέτησης του διαδικτύου από τα ελληνικά νοικοκυριά αποδεικνύεται εξαιρετικά ασθενικός, αφού τo 2012 το 54% είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Αντίστοιχα, στην ΕΕ το ποσοστό αυτό έφθασε στο 79% των νοικοκυριών (76% με ευρυζωνική σύνδεση) με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στην Ολλανδία (95%), στο Λουξεμβούργο, τη Δανία και τη Σουηδία (93%). Το 2012, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 76%.

Στην Ελλάδα, το 47% των πολιτών δηλώνει ότι χρησιμοποιεί καθημερινώς το διαδίκτυο, επίδοση που τη φέρνει και πάλι στην προτελευταία θέση μαζί με την Πολωνία (επίσης 47%), ενώ μόνο η Βουλγαρία έχει χαμηλότερο ποσοστό (43%). Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 62% και τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Δανία (84%), την Ολλανδία (83%) και το Λουξεμβούργο (82%).

Η χώρα μας διατηρεί επίσης μία από τις “καλύτερες” επιδόσεις όσον αφορά το ποσοστό των πολιτών που δεν έχει μπει ποτέ στο διαδίκτυο (36%), ποσοστό που ξεπερνούν μόνο η Ρουμανία (42%) και η Βουλγαρία (41%), ενώ απρόσμενα υψηλό είναι το ποσοστό της Ιταλίας (34%).

Εκεί που τα πάμε καλύτερα είναι στις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το 36% των Ελλήνων έχει δηλώσει ότι έχει χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο για συναλλαγές με φορείς του δημοσίου, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι στο 41%,  με τη Δανία να είναι στο 85%, την Ολλανδία στο 79% και τη Σουηδία στο 78%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 63% των Ελλήνων δηλώνει ότι υποβάλλει online τη φορολογική του δήλωση, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος κινείται στο 44%. 

Υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με την Ευρώπη έχουμε, ακόμη, όσον αφορά τη χρήση του διαδικτύου για αιτήσεις έκδοσης προσωπικών εγγράφων (30% στην Ελλάδα έναντι 20% στην ΕΕ) και στις χορηγήσεις επιδομάτων κοινωνικής ασφάλισης (23% στη χώρα μας έναντι 16% στην ΕΕ).
 

Σχετικά άρθρα

Microsoft Ελλάς: Συστήνει το Lync σε επιχειρήσεις

Kitriniaris

Η Cosmos BS έγινε HP Platinum Partner

Kitriniaris

Πραγματοποιήθηκε το SAP Forum Athens

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα