22.3 C
Athens
18/04/2024
Biztech

EMC ViPR: Νέα πλατφόρμα αποθήκευσης δεδομένων

Στο πλαίσιο του συνεδρίου EMC World 2013, που έλαβε χώρα από 6 ως 9 Μαΐου στο Λας Βέγκας. η EMC παρουσίασε το ViPR, την πρώτη software-defined πλατφόρμα αποθήκευσης στον κόσμο. Χρησιμοποιώντας το EMC ViPR για τη διαχείριση των συστημάτων αποθήκευσης και των δεδομένων που βρίσκονται αποθηκευμένα σε αυτά, οι οργανισμοί μπορούν να πετύχουν σημαντική βελτίωση σε επίπεδο αυτοματοποίησης, και ταυτόχρονα να βάλουν τις βάσεις για μια σύγχρονη αρχιτεκτονική αποθήκευσης δεδομένων, η οποία θα μπορεί να υποστηρίζει και την ανάπτυξη μελλοντικών εφαρμογών. Επιπλέον, πάροχοι υπηρεσιών και επιχειρήσεις μπορούν να κινηθούν προς ένα μοντέλο λειτουργίας web-scale κέντρων μηχανογράφησης, χωρίς να χρειαστεί να προσλάβουν χιλιάδες εξειδικευμένους τεχνικούς και να χτίσουν ένα custom περιβάλλον ΙΤ.

Ο EMC ViPR Controller (το Control Plane, το οποίο έχει την ευθύνη διαχείρισης της υποδομής storage) βελτιώνεις το επίπεδο αυτοματοποίησης, καθώς μετατρέπει την υποδομή αποθήκευσης σε εικονική. Συνηθισμένες διαδικασίες διαχείρισης, όπως το provisioning ή το migration, μεταφέρονται σε ένα εικονικό πεδίο, έτσι ώστε διαφορετικά arrays να μπορούν να αντιμετωπίζονται ως ένα ενιαίο pool αποθηκευτικών μέσων. Παρόλα αυτά, για τη διαχείριση αυτών των ιδιαιτέρως πολύπλοκων λειτουργιών, το ViPR υιοθετεί τη φιλοσοφία ενός και μόνο point-and-click. Οι πελάτες δεν χρειάζεται πλέον να μπαίνουν στη διαδικασία να χρησιμοποιούν διαφορετικό περιβάλλον διαχείρισης για κάθε διαφορετικό storage array που έχουν στη διάθεση τους. Απ’ τη στιγμή που θα δημιουργηθούν, τα storage pools τίθενται στη διάθεση όλων των εφαρμογών. Για να το πετύχει αυτό, το ViPR παρέχει ένα self-service portal, μέσω του οποίου ο υπεύθυνος μιας εφαρμογής μπορεί να ψάχνει σε μια λίστα των προσφερόμενων υπηρεσιών storage και provision, ώστε να βρει αυτά που εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες του. Έτσι, οι υπεύθυνοι IT προσφέρουν στους χρήστες των εφαρμογών την εμπειρία χρήσης που έχουν συνηθίσει να τους παρέχει ένα public cloud.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μιας τυπικής υποδομής storage, το EMC ViPR θα έρθει να προσθέσει μόνον το Control Plane. Θα ανακαλύψει τους διαθέσιμους πόρους, θα δημιουργήσει τα εικονικά storage pools, θα κάνει provision στις διαφορετικές εφαρμογές και κάπου εκεί θα ολοκληρώσει το έργο του. Δεν θα εμπλακεί στο data path — αυτό αφήνεται στη δικαιοδοσία του ίδιου του array. Σε συνηθισμένες εφαρμογές και workloads όπου χρησιμοποιούνται αρχεία ή μπλοκ δεδομένων, το EMC ViPR επιτρέπει στο υπάρχον array να παίζει το ρόλο του Data Plane. Αυτό ισχύει για την πλειονότητα των workloads ενός μηχανογραφικού κέντρου, με την EMC να εκτιμά ότι τα workloads αυτού του τύπου θα έχουν αυξηθεί κατά 70% μέχρι το 2016.

 

 

Επιπλέον, η λειτουργία ViPR HDFS Data Service δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες να τρέχουν analytics στο σύνολο των αποθηκευτικών μέσων ενός ετερόκλητου περιβάλλοντος storage. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να απλοποιείται δραστικά η διαχείριση τέτοιων συστημάτων, γεγονός που επιτρέπει στους υπεύθυνους ΙΤ να επικεντρώνονται στο κύριο έργο τους και στην καινοτομία. Από τη φύση τους, οι νέες αυτές εφαρμογές οδηγούν σε αρχιτεκτονικές νέου τύπου. Η τεράστια κλίμακα που απαιτείται υπαγορεύει την ανάγκη για απλούστερη αρχιτεκτονική των συστημάτων αποθήκευσης – ιδιαίτερα στην περίπτωση των Objects. Η μέθοδος πρόσβασης αλλάζει, επίσης, καθώς παραδοσιακά πρωτόκολλα, όπως το NFS και το iSCSI, δίνουν τη θέση τους σε νέα, όπως το HDFS. Για να μπορεί να υποστηρίζει τις νέες αυτές αρχιτεκτονικές, το EMC ViPR προσφέρει τα Object Data Services με μεθόδους πρόσβασης HDFS και REST APIs συμβατά με Amazon S3 και OpenStack Swift.Τα ViPR Object Data Services θα υποστηρίζουν υπάρχοντα arrays EMC Atmos, EMC VNX και EMC Isilon,  καθώς επίσης και arrays άλλων κατασκευαστών ή commodity hardware. Έτσι, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να ορίσει το επίπεδο απόδοσης που θεωρεί κατάλληλο, ανάλογα με το workload κάθε εφαρμογής, με το επίπεδο της υπηρεσίας (quality of service) και το κόστος που μπορεί να δεχτεί.

Το EMC ViPR έχει σχεδιαστεί για περιβάλλον cloud, και ειδικότερα για τις ανάγκες των service providers, όμως παρόλα αυτά είναι κατάλληλο και για πολλές επιχειρήσεις που θέλουν να χτίσουν το δικό τους web-scale cloud και να προσφέρουν υπηρεσίες IT-as-a-service. Κρατώντας αυτό υπόψη, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι το ViPR έχει μια globally distributed αρχιτεκτονική, γεγονός που δίνει στα τμήματα ΙΤ τη δυνατότητα να αποφύγουν τη μετακίνηση τεράστιου όγκου δεδομένων στο εσωτερικό του δικτύου τους και να εκτελούν ‘επιτόπιες’  λειτουργίες ανάλυσης (“in-place” analytics). Η πλατφόρμα ViPR μπορεί να επεκτείνεται καθώς αυξάνεται το πλήθος των συσκευών που εξυπηρετεί ή ο όγκος των δεδομένων που διαχειρίζεται, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά εφεδρείας (no single point of failure) και προσφέροντας ένα πλήρως αυτονομημένο περιβάλλον διαχείρισης και provisioning.

Σχετικά άρθρα

Νέα επαγγελματικά αξεσουάρ από την AOC

Το IoT θα γίνει μια multitrillion αγορά μέχρι το 2020

Kitriniaris

Τα smartphones δίνουν ώθηση στην LG

dmallas

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα