15.7 C
Athens
29/03/2024
Biztech

EMC: Fish and chips και…hybrid cloud

Στις 7 Ιουλίου το biztech βρέθηκε στο Old Billingsgate Market, στην καρδιά του Λονδίνου, προσκεκλημένο της EMC. Εκεί, στα πλαίσια του event “Redefine Possible” παρακολουθήσαμε την παρουσίαση νέων, καινοτόμων λύσεων με το σήμα της EMC στην ούγια.

Αυτή τη φορά, όμως, η EMC δεν παρουσίασε απλά κάποια νέα προϊόντα. Κυρίως παρουσίασε το όραμά της για τον μετασχηματισμό του σύγχρονου ΙΤ με φόντο αλλά και επίκεντρο το hybrid cloud. Ας δούμε, λοιπόν, μαζί, πως η EMC επιδιώκει να “επαναπροσδιορίσει το εφικτό” στον κόσμο του ΙΤ.

Η εκδήλωση
Εντελώς επιγραμματικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι η EMC ανακοίνωσε ορισμένες σημαντικές νέες προτάσεις στην κατηγορία των προϊόντων Flash, enterprise storage και Scale-Out NAS. Όπως μας εξήγησαν ο David Goulden, CEO, EMC Information Infrastructure και ο Jeremy Burton, πρόεδρος, EMC Products, Marketing & Solutions, η EMC με τις λύσεις αυτές θέλει να δώσει ένα χέρι βοηθείας στις διευθύνσεις IT για να επιταχύνουν τη μετάβαση προς το hybrid cloud. Έτσι, στη διάρκεια της δίωρης παρουσίασης τα στελέχη της εταιρείας ανακοίνωσαν τις νέες εκδόσεις των EMC XtremIO, EMC VMAX3, EMC Isilon OneFS, αλλά και τη διαθεσιμότητα των EMC ViPR 2.0, ViPR SRM 3.5, και EMC Elastic Cloud Storage Appliance.

Το διακύβευμα
Για τους ανθρώπους της EMC είναι ξεκάθαρο ότι τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σαφή πρόκληση: Να αξιοποιήσουν τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που έχουν επιφέρει τα κοινωνικά δίκτυα, το cloud, το mobility και τα big data στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών. Όσες, λοιπόν, το καταφέρουν, αλλάζουν ριζικά τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιούνται και κατά συνέπεια η επόμενη μέρα θα τις βρει όχι μόνο παρούσες αλλά και δυνατότερες. Θεωρητικά, η συνταγή για έναν επιτυχή μετασχηματισμό του IT είναι απλή: Μειώνω τα ποσά που κατευθύνονται στη συντήρηση εφαρμογών που ήδη χρησιμοποιούνται και έτσι μπορώ να επενδύσω σε νέες. Αλλά…

Το πρόβλημα
Αυτό που συμβαίνει στην πράξη είναι ότι ο όγκος των δεδομένων τον οποίο διεκπεραιώνουν οι υφιστάμενες εφαρμογές αυξάνεται κατά 29% κάθε χρόνο, η υποστήριξη των υποδομών δημιουργεί ένα “βάρος” της τάξης του 58%, ενώ η ανάγκη για πιο γρήγορες επιδόσεις σε συγκεκριμένες εφαρμογές είναι όλο και πιο πιεστική. Έτσι, οι επιχειρήσεις βρίσκονται αντιμέτωπες με τις δυσκολίες που κρύβει η διαχείριση πολλών και διαφορετικών workloads, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ικανοποιούν τις απαιτήσεις για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών για χρήση τόσο on-premise, όσο και σε δημόσια cloud. Με άλλα λόγια το πρόβλημα που αναδύεται αναπόφευκτα είναι το εξής: Η μετάβαση στις next gen τεχνολογίες δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την υποστήριξη των ήδη υφιστάμενων. Δεν μπορείς να περάσεις στο καινούριο, πετώντας απλά το παλιό από το παράθυρο.

Οι λύσεις
Η EMC υποστηρίζει ότι το εν λόγω πρόβλημα μπορεί να παρακαμφθεί και μάλιστα αποτελεσματικά. Και αυτό μπορεί να γίνει με τις λύσεις που προτείνει και οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στα τμήματα ΙΤ να μειώσουν δραστικά το συνολικό κόστος χρήσης (TCO) των εφαρμογών που ήδη διαθέτουν, ώστε να επιταχύνουν τη δημιουργία νέων εφαρμογών, οι οποίες τελικά θα οδηγήσουν τη μετάβαση στο hybrid cloud. Πρακτικά, οι λύσεις που ανακοίνωσε η EMC λειτουργούν ως γεφυροποιός που επιτρέπει τη διαχείριση παλαιών και νέων εφαρμογών με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Ας δούμε, λοιπόν, τις νέες λύσεις της EMC και τι αυτές προσφέρουν:

• XtremIO 3.0: Η all-flash υποδομή διαθέτει νέες λειτουργίες και configurations, δυνατότητες ενοποίησης με άλλα προϊόντα EMC (ecosystem integrations), και ειδικά business programs για τα all-flash arrays της οικογένειας EMC XtremIO. Συνολικά, προστίθενται περισσότερες δυνατότητες επέκτασης (scale), πρόσθετες λειτουργίες και καλύτερες επιδόσεις για απαιτητικές, virtualized εφαρμογές.

• VMAX3: Το VMAX μετατρέπεται σε μια προηγμένη πλατφόρμα παροχής data services, αλλάζοντας ριζικά αυτό που μέχρι σήμερα θεωρούνταν εφικτό για ένα σύστημα enterprise storage. Το data center αποκτά ευελιξία επιπέδου cloud, υψηλές επιδόσεις και μεγάλες δυνατότητας ελέγχου. Το VMAX3 enterprise data service platform δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανακτήσουν τον έλεγχο του πού είναι καλύτερο να τρέχουν συγκεκριμένες εφαρμογές, μέσα στο data center τους ή στο public cloud. Μάλιστα, η EMC χαρακτηρίζει το VMAX3 ως θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία ενός hybrid cloud.

• IsilonOneFS: Η αναβαθμισμένη έκδοση καθώς και οι νέες πλατφόρμες Isilon και εφαρμογές περιλαμβάνουν support για το HDFS και βοηθούν τους πελάτες να συγκεντρώνουν, να αποθηκεύουν, να προστατεύουν και να διαχειρίζονται ακόμη μεγαλύτερο όγκο unstructured data.

• ViPR: Εδώ φτάνουμε σε ένα fundamental – έτσι χαρακτηρίστηκε από πολλά στελέχη – προϊόν της EMC. Έτσι, η διαθεσιμότητα των EMC ViPR 2.0 και EMC ViPR SRM 3.5 βοηθά τους πελάτες της να αναπτύξουν σύγχρονες υποδομές storage πάνω σε συνηθισμένο hardware του εμπορίου, και παράλληλα κάνει τη διαχείριση οποιουδήποτε storage infrastructure εξαιρετικά απλή, είτε πρόκειται για ένα cluster με δύο arrays, είτε για hyperscale υποδομές πολλών Petabyte.

• ECS Appliance: Πρόκειται για ένα hyperscale storage που έχει σχεδιαστεί ειδικά για εφαρμογές data center. Το ECS Appliance (powered by ViPR 2.0) θέτει τις υποδομές storage σε νέα οικονομική βάση, καθώς συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του public cloud—κόστος, απλότητα, επεκτασιμότητα — με την ασφάλεια και το επίπεδο ελέγχου του private cloud. Σύμφωνα με τα στελέχη της EMC, το κόστος για τους πελάτες του Elastic Cloud περιορίζεται από 23% έως 28% σε σύγκριση με το public coud. Όσο για τον πρώτο πελάτη; Η Βιβλιοθήκη του Βατικανού έχει ήδη αποκτήσει το πρώτο ECS Appliance, για τη δημιουργία ενός συστήματος με συνολική χωρητικότητα τριών Petabytes, οπότε η λύση μάλλον έχει και τις ευλογίες της αγίας έδρας.

Επίλογος
Εν κατακλείδι, οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις έδειξαν δύο πράγματα: Αφενός η EMC ανοίγει μια δίολκο που θα επιτρέψει στους πελάτες της να περάσουν από τις κλασσικές ΙΤ δομές σ’ ένα cloud μέλλον με όσο το δυνατόν μικρότερες αναταράξεις. Αφετέρου αποδεικνύει, για μία ακόμη φορά, ότι δεν είναι απλώς μια storage εταιρεία. Ήδη το storage αποτελεί μόλις το 28% των δραστηριοτήτων της, ενώ το 52% “έρχεται” από το software και το 20% από υπηρεσίες.

Επίσης, η EMC αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον τρόπο προσέγγισης του πελάτη. Μιλά για πρώτη φορά για την παροχή συστημάτων με βάση το SLA (Service Level Aggreement). Mε άλλα λόγια ένα σύστημα διαθέτει πλέον αποθηκευτική λύση που δίνεται με βάση την ποθούμενη αξιοπιστία και όχι τη χωρητικότητα. Βασικός στόχος της είναι να μπορέσει με αυτό τον τρόπο να μιλήσει στους business owners και όχι στους IT managers. 

Συνέντευξη: “Το κανάλι και τα μάτια μας”
Στο πλαίσιο του “Redefine Possible” το biztech είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Jon Siegal, senior director, product marketing, enterprise & midrange systems division, EMC. To στέλεχος της ΕΜC μας απάντησε για αρκετά θέματα που έχουν να κάνουν τόσο με το κανάλι όσο και με την θεώρηση που έχει η εταιρεία για το μέλλον του ΙΤ.

Η συζήτηση ξεκίνησε γύρω από το κανάλι των συνεργατών, το οποίο έχει κεντρικό ρόλο στη στρατηγική της EMC, όπως μας τόνισε ο κ. Siegal. Συγκεκριμένα, το στέλεχος της ΕΜC διευκρίνισε ότι το κανάλι επέτρεψε στην εταιρεία τα τελευταία 4-5 χρόνια να εισέλθει για τα καλά στην αγορά των SMBs, σε σημείο μάλιστα ώστε σήμερα το 20% των προϊόντων της να κατευθύνονται προς SMBs. Ακόμη περισσότερο, μας αποκάλυψε ότι θα μέναμε έκπληκτοι – αυτή ήταν η ακριβής φράση του – αν γνωρίζαμε πόσο μεγάλη βοήθεια προσφέρει το κανάλι στις πωλήσεις όχι μόνο προς SMBs αλλά και προς τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα νέα προϊόντα που ανακοίνωσε η EMC έχουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για το κανάλι, όπως μας είπε ο κ. Siegal. Ειδικότερα οι channel partners της εταιρείας θα μπορέσουν μέσω αυτών να προσφέρουν νέες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους. Κάποιοι θα “στήσουν” νέες off-prem υπηρεσίες μέσω των προϊόντων αυτών, άλλοι θα βοηθήσουν τους πελάτες τους να γεφυρώσουν το πέρασμα προς το hybrid cloud. Όλοι, όμως, οι channel partners θα βρουν στα νέα προϊόντα της EMC ευκαιρίες για νέες πηγές εσόδων. Και κυρίως θα μπορέσουν να δώσουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα της επιλογής των υπηρεσιών που επιθυμούν, γιατί σε τελική ανάλυση η επιλογή είναι αυτό που επιθυμούν οι πελάτες, τόνισε το στέλεχος της EMC.

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις της EMC, o κ. Siegal στάθηκε σε δύο προϊόντα: Το νέο VMAX και το ViPR. Πέρα από τις τεχνολογικές καινοτομίες που περιλαμβάνει, το νέο VMAX έχει και το πλεονέκτημα της χαμηλότερης τιμής, η οποία θα ξεκινά από τα $100.000, γεγονός που θα το κάνει προσιτό και σε μικρότερες επιχειρήσεις. Για το ViPR και ο κ. Siegal χρησιμοποίησε τις λέξεις “θεμελιώδες” και “κλειδί” για να το χαρακτηρίσει. Γενικά, η εκτίμηση που αποκομίσαμε είναι ότι στην EMC ποντάρουν πολλά στην επιτυχία του ViPR. O κ. Siegal μας είπε ότι το ViPR είναι ακριβώς εκείνος ο κρίκος που θα επιτρέψει στους service providers να εκμεταλλευθούν στο έπακρο τις δυνατότητες του hardware, ώστε να “παραδώσουν” στους end users το επιθυμητό επίπεδο service.

Για το hybrid cloud η γνώμη του κ. Siegal ήταν ξεκάθαρη: Πρόκειται για την καλύτερη επιλογή για τις επιχειρήσεις καθώς εμπεριέχει δύο ξεκάθαρα πλεονεκτήματα: Αφενός επιτρέπει την ανεμπόδιστη μεταφορά workloads από on-prem σε off-prem. Αφετέρου, αυτό επιτυγχάνεται με το μικρότερο δυνατό κόστος και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί η EMC, κατέληξε ο Jon Siegal.  

Σχετικά άρθρα

Samsung: $8 δις κέρδη το πρώτο τρίμηνο!

Kitriniaris

MWC: Στόχος το επόμενο 1 δις χρηστών κινητής

Kitriniaris

Η Viohalco εκσυγχρονίζεται και επιλέγει SAP

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα