22.9 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Corallia: η Ελλάδα που δημιουργεί

Την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πρόοδο των έργων  που υλοποιεί το Corallia και στοχεύουν στην ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, την ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών και τη λειτουργία θεματικών κέντρων καινοτομίας, είχε ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ε.Ε. για την Ελλάδα, Horst Reichenbach, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στο Corallia στο Athens InnoCenter στο Μαρούσι. Τον Horst Reichenbach, την Georgette Lalis, επικεφαλής του γραφείου της ομάδας δράσης στην Αθήνα και τις Μαρία Βελέντζα και Pauline Weinzierl, μέλη της ομάδας δράσης, υποδέχτηκαν οι καθ. Βασίλειος Μακιός,  Δρ. Jorge-A. Sanchez-P. και Δρ. Νίκος Βογιατζής, οι οποίοι και ενημέρωσαν διεξοδικά τους επισκέπτες.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, συζητήθηκαν οι βέλτιστες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, την άρση της γραφειοκρατίας και άλλων κανονιστικών και διοικητικών εμποδίων που παρακωλύουν την οικονομική ανάπτυξη. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να ενισχυθούν περαιτέρω τα εγγενή προτερήματα της Ελλάδας, όπως το ανθρώπινο δυναμικό και η επιστημονική ικανότητα στα πανεπιστήμια, τα ερευνητικά κέντρα και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις (startups).

Το Corallia είναι ο πρώτος φορέας που συστάθηκε στην Ελλάδα για την οργανωμένη και συστηματική διαχείριση και ανάπτυξη συνεργατικών σχηματισμών καινοτομίας (innovation clusters). Στρατηγικός στόχος είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων παραγωγικών και καινοτομικών οικοσυστημάτων στα οποία δραστηριοποιούνται συντονισμένα παράγοντες από συγκεκριμένους κλάδους και περιφέρειες της χώρας, όπου προϋπάρχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και εξαγωγικός προσανατολισμός. Στα clusters που αναπτύσσει, το Corallia έχει ρόλο συντονιστή και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζει και υλοποιεί παρεμβάσεις στήριξης και προώθησης για το σύνολο των φορέων καινοτομίας του οικοσυστήματος.

Σήμερα, το Corallia έχει αναπτύξει και συντονίζει τρία τεχνολογικά clusters υψηλής εξειδίκευσης στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το mi-Cluster (Συστήματα και Εφαρμογές Νανο/Μικροηλεκτρονικής), το si-cluster (Διαστημικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές) και το gi-Cluster (Τεχνολογίες Παιγνίων και Δημιουργικού Περιεχομένου). Επιπλέον, το Corallia διαχειρίζεται τη λειτουργία δύο κέντρων καινοτομίας για τον κλάδο της μικροηλεκτρονικής, το Athens InnoCenter στην Αθήνα και το Patras InnoHub στην Πάτρα.  Επίσης, το  Corallia, υλοποιεί  από το 2006 το πρόγραμμα επιτάχυνσης της νεανικής επιχειρηματικότητας ΥΕΑP! (Young Entrepreneurship Acceleration Programme).
 

Σχετικά άρθρα

Νέο website του Ε.Π. “Ψηφιακή Σύγκλιση”

Kitriniaris

Microsoft Ignite 2022: Το Azure είναι ο “παγκόσμιος” υπολογιστής

Giorgos Athanassiadis

Σε φάση σταθεροποίησης η Vodafone Ελλάδος

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα