21.4 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Cluster καινοτομίας προωθεί η ΓΓΕΤ

Στο προσκήνιο επενέρχεται το θέμα της δημιουργίας cluster καινοτομίας. Το υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) δημοσίευσαν πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για τη δράση «Δημιουργία Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων – Ένα Ελληνικό Προϊόν, Μία Αγορά: ο Πλανήτης – Πιλοτική Φάση Λειτουργίας».

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής προτάσεων για τη δράση, η οποία έχει ένα μάλλον «εντυπωσιακό» και βαρύγδουπο όνομα τέθηκε σε λειτουργία και είναι προσβάσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://apps.gov.gr/minedu/clusters/phase2/

Ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων είναι η 9 Σεπτεμβρίου 2012 και η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι 17 Σεπτεμβρίου 2012, ώρα 17:00.

Στόχος της δράσης είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα καινοτομικών συστάδων επιχειρήσεων σε θεματικούς τομείς ή κλάδους της οικονομίας που εμφανίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την χώρα, με σκοπό την τόνωση της καινοτομικής δραστηριότητας μέσα από την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών και την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και σκοπού με την εξειδίκευση της παραγωγής και την ανάπτυξη στενής συνεργασίας μεταξύ των μελών των συστάδων. 

Η δράση βρίσκεται πλέον στη 2η φάση όπου θα γίνει η τελική επιλογή των clusters που θα δημιουργηθούν. Στη φάση αυτή μπορούν να καταθέσουν προτάσεις τα 9 δίκτυα που είχαν επιλεγεί κατά την πρώτη φάση.

Μετά την αξιολόγηση των αιτήσεων και την έκδοση των αποτελεσμάτων, η ΓΓΕΤ θα χρηματοδοτήσει την διετή φάση πιλοτικής λειτουργίας των συστάδων εκείνων που θα εμφανίσουν τις μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας.

Ειδικότερα, στη φάση πιλοτικής λειτουργίας, η ΓΓΕΤ θα χρηματοδοτήσει αφενός τον φορέα αρωγό για τον συντονισμό και την παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις, την ανάπτυξη κοινών υποδομών, εφόσον χρειάζονται, και  την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων που αποδεδειγμένα γίνονται προς όφελος της συστάδας, και αφετέρου τις επιχειρήσεις για την υποστήριξη καινοτομικών δραστηριοτήτων τους όπως η ανάπτυξη πρωτοτύπων, η κατάρτιση, η συμμετοχή σε κοινές εκθέσεις, η προβολή προϊόντων, καθώς και η ενδεχόμενη μετεγκατάστασή τους  σε κοινές υποδομές.

Υπολογίζεται να χρηματοδοτηθούν περίπου 6 καινοτομικές συστάδες με 5 εκατ. ευρώ εκάστη. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 34 εκατ. ευρώ έως 40 εκατ. ευρώ. Η δημόσια δαπάνη της δράσης που ανέρχεται σε  30 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς πόρους.

Σχετικά άρθρα

Tech Channel Partner: Διαβάστε στο 20ο τεύχος

Kitriniaris

Aύξηση κύκλου εργασιών και κερδών ανακοίνωσε η Data Communication

Kitriniaris

Ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΕ deputy chairman του WITSA

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα