22.8 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Athens Co-Creation Workshop: Οι πόλεις αποτελούν πλατφόρμες συνδημιουργίας και καινοτομίας

Με ζωντάνια και ανατρεπτικά δημιουργική διάθεση πραγματοποιήθηκε το διήμερο διεθνές Athens Co-Creation Workshop με κεντρικό θέμα: “Cities as Platforms for Experience Based Co-creation and Innovation” ή το πως οι πόλεις αποτελούν πλατφόρμες συνδημιουργίας και καινοτομίας. Το Athens Co-Creation Workshop διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου με την υποστήριξη της Ericsson ως Networked Society Partner και σε συνεργασία με το διεθνές δίκτυο CCEBI (Co-Creation for Experience Based innovation), το οποίο αποτελεί πρόσφατη πρωτοβουλία του Copenhagen Business School.

Η επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων, Επίκουρη Καθηγήτρια Μπέττυ Τσακαρέστου, μέλος του διεθνούς δικτύου CCEBI,  ανέλαβε να διοργανώσει στην Αθήνα το τρίτο κατά σειρά διεθνές workshop.
Η κα Τσακαρέστου δήλωσε σχετικά: “To Athens Co-Creation Workshop αποτελεί σημαντικό βήμα  για τη συστηματική έρευνα και ανάπτυξη του οικοσυστήματος της συνδημιουργίας τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς. Αναζητούμε νέους τρόπους σκέψης και μεθοδολογίες που προάγουν την καινοτομία μέσα σε μια οικονομία εμπειριών (experiential economy- experience based innovation) με τη δημιουργία αγορών ιδεών, υπηρεσιών και προϊόντων που θα δίνουν βιώσιμες και δημιουργικές λύσεις σε τοπικές και παγκόσμιες προκλήσεις. Οι  ευφυείς και δικτυωμένες πόλεις αποτελούν “πλατφόρμες συνδημιουργίας”, όπου συναντώνται η ενέργεια, η δυναμική και η δημιουργικότητα ανθρώπων, ομάδων και οργανισμών από διαφορετικά πεδία δράσης, γνώσης και εμπειρίας”.

Οι συμμετέχοντες, ιδρυτές ελληνικών start-ups, ακαδημαϊκοί, ερευνητές, επικεφαλείς πολιτιστικών οργανισμών,  επιχειρηματίες, εκπρόσωποι κοινωνικών επιχειρήσεων και εθελοντικών πρωτοβουλιών, εκπρόσωποι ανεξάρτητων αρχών  αποτέλεσαν το “οικοσύστημα της συν-δημιουργίας” μέσα στο workshop. Εργάστηκαν σε ομάδες και βίωσαν τη συν-δημιουργία ως τρόπο ανατρεπτικής παρέμβασης, θέτοντας και απαντώντας σε πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ο καθένας στον τομέα του.

O κ. Razvan Pirvu, Head of Marketing & Strategy, South Eastern Europe της Ericsson, ο οποίος συμμετείχε στο workshop ως keynote speaker παρουσίασε την τελευταία έρευνα της Ericsson όσον αφορά στις Διαδικτυωμένες Πόλεις: “Επιλέξαμε 50 μεγαλουπόλεις ανά τον κόσμο και διαπιστώσαμε πως υπάρχει στενή συσχέτιση  μεταξύ του επιπέδου ανάπτυξης της οικονομίας, της κοινωνίας και του περιβάλλοντος μιας πόλης (“triple-bottom line”) και του δείκτη ωριμότητας των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε αυτές. Δεδομένης της εντεινόμενης αστικοποίησης – προβλέπεται πως 70% του συνολικού πληθυσμού της Γης θα ζει σε πόλεις μέχρι το 2050 – είναι διαίτερα σημαντικό να μελετήσουμε πως θα κάνουμε τη ζωή μας στις πόλεις πιο βιώσιμη. Το όραμα της Ericsson για τη Δικτυωμένη (Networked) Κοινωνία του μέλλοντος στοχεύει ακριβώς στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων μέσω της χρήσης της ευρυζωνικότητας, της κινητικότητας και του cloud.”

Επιπλέον, η κα. Μαρία Μπούρα, Head of Strategy Execution, Region Mediterranean της Ericsson, έθεσε προς προβληματισμό και συνδημιουργία στο workshop το θέμα της χρήσης ΤΠΕ και Open Government Data προς επίλυση σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος της Αθήνας: “Στο διαρκώς εντεινόμενο ανταγωνισμό των πόλεων για την προσέλκυση ταλέντων, επενδύσεων και νέων επιχειρήσεων, επιβάλλεται να βελτιώσουμε την παγκόσμια ελκυστικότητα της Αθήνας ως διεθνούς προορισμού διαμονής, εργασίας, πολιτισμού και διασκέδασης. Η Ericsson πιστεύει πως η εκτεταμένη χρήση τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών σε συνδυασμό με την ανοικτή διάθεση των δεδομένων που συλλέγει και διατηρεί η δημόσια διοίκηση, όπως γεω-δεδομένα, δημογραφικά και άλλα, σε όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στις πόλεις, καθώς και μοχλό βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της παραγωγικότητας της τοπικής και κεντρικής διοίκησης. Σήμερα λοιπόν συν-δημιουργήσαμε λύσεις  για το πως η εκμετάλλευση αυτών των πληροφοριών μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, όπως για παράδειγμα η ανεργία, η εγκληματικότητα, η κινητικότητα στην πόλη ή η περιβαλλοντική μόλυνση”.

Το Athens Co-Creation Workshop πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.)  του Παντείου Πανεπιστημίου στην Πλάκα. Μάλιστα, συνδέθηκε και με το TEDx Athens δημιουργώντας γέφυρες συνδημιουργίας. Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα στη διεύθυνση http://www.cocreatech.dk/?page=25.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης είναι σε εξέλιξη έρευνα  με θέμα “Co-Creating Cities”. Τα αποτελέσματά της θα παρουσιαστούν και θα δημοσιευτούν από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και την Ericsson.
Οι εργασίες μεταδόθηκαν μέσω livestreaming και με live tweeting. Το επόμενο διεθνές Co-Creation Workshop  του δικτύου CCEBI προγραμματίζεται να γίνει το φθινόπωρο του 2013 στη Λιθουανία.

Σχετικά άρθρα

Συνεργασία QlikView-Ergologic

Kitriniaris

Λύσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από Cosmos & HPE

Giorgos Athanassiadis

Συνεργασία HP και Schneider Electric στη διαχείριση των Data Centers

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα