Αισιοδοξια στην ελληνικη αγορα πληροφορικης

Την αισιοδοξία τους ότι η ελληνική αγορά πληροφορικής έχει αρχίσει σταδιακά να επανέρχεται σε ανοδική πορεία, εκφράζουν υψηλόβαθμα στελέχη του κλάδου, υποστηρίζοντας ότι τα θετικά σημάδια για το σύνολο της οικονομίας έχουν αλλάξει την ψυχολογία τόσο των επιχειρήσεων όσο και των καταναλωτών.

Σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις, τους τελευταίους 6 μήνες έχει υπάρξει μία άνοδος της τάξεως του 6%-7% και αφορά τόσο τον τομέα των προϊόντων και λύσεων πληροφορικής που απευθύνονται σε επιχειρήσεις όσο και εκείνον για τα καταναλωτικά προϊόντα. Η άνοδος αυτή, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η αγορά έχει επανέλθει σε παλαιότερα επίπεδα δεδομένου ότι την τελευταία τριετία υπάρχει μία συνεχής πτώση των πωλήσεων στον κλάδο. Από την άλλη πλευρά, όμως, εκτιμάται ότι αποτελεί ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Σημειωτέον, πως οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για πτώση και το 2014. Συγκεκριμένα, η IDC υποστηρίζει πως τη φετινή χρονιά η ελληνική αγορά πληροφορικής θα κλείσει με πτώση της τάξεως του 2,7% σε σχέση με πέρυσι. Όσον αφορά το 2013, η γνωστή εταιρεία ερευνών υπολογίζει ότι η εγχώρια πληροφορικής κινήθηκε στα επίπεδα των €1,75 δις, με την πτώση να είναι στα επίπεδα του -6,1%.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία που υπάρχει υποστηρίζεται και από τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής για το 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακής την περυσινή χρονιά οι εισηγμένες εταιρείες που περιλαμβάνονται στην κατηγορία “Πληροφορική” είχαν συνολική αύξηση των εσόδων του της τάξεως του 10,5% στα €1,6 δις, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 19,7% στα €216,3 εκατομμύρια. Βέβαια, στη συγκεκριμένη κατηγορία περιλαμβάνεται και η Intralot, μεγάλο κομμάτι των εσόδων της οποίας προέρχεται από το εξωτερικό και η “συμμετοχή” της αλλοιώνει την εικόνα, αλλά σε γενικές γραμμές παρατηρήθηκε μία αύξηση των εσόδων σε αρκετές από τις εισηγμένες εταιρείες του κλάδου. Αντίστοιχα, στον κλάδο “Είδη – Λύσεις Πληροφορικής”, όπου περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Quest και το Πλαίσιο, τα έσοδα ήταν στάσιμα (+1% στα €615,6 εκατομμύρια) με τα EBITDA αυξημένα κατά 41,5% στα €33,8 εκατομμύρια.

Ζήτημα ψυχολογίας
Η ανοδική πορεία των τελευταίων τριμήνων αποδίδεται κυρίως σε μία σταδιακή βελτίωση της ψυχολογίας των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Στο χώρο των λύσεων για επιχειρήσεων, οι ελληνικές εταιρείες αρχίζουν να ασχολούνται εκ νέου με τη βελτίωση των πληροφοριακών υποδομών τους, τις οποίες είχαν σταματήσει να αναβαθμίζουν λόγω των ανησυχιών που προκαλούσε η οικονομική κρίση, ενώ παράλληλα έχουν αρχίσει να προωθούν σημαντικά έργα στον δημόσιο τομέα.

Όσον αφορά το κομμάτι των καταναλωτικών προϊόντων, υπάρχουν κατηγορίες προϊόντων όπως τα tablets που παρουσιάζουν πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ και σε αυτή την περίπτωση η αλλαγή ψυχολογίας αναμένεται να βελτιώσει περαιτέρω την κατάσταση το υπόλοιπο του 2014.

Πάντως, η καλή πορεία των τελευταίων 6 μηνών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του 2014, ενώ η όποια άνοδος δεν πρόκειται να εξανεμίσει τις απώλειες που υπάρχουν στην αγορά της πληροφορικής από το 2009 οπότε και ξεκίνησε η καθοδική πορεία της. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και μία άνοδος της τάξεως του 10% τη φετινή χρονιά, πρακτικά θα φέρει την ελληνική αγορά πληροφορικής στα επίπεδα που βρισκόταν το 2012.
Δημήτρης Μαλλάς

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη. 

Related Posts