22.9 C
Athens
18/04/2024
Biztech

200,7 εκ. ευρώ θα πληρώσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

Στις 14 Ιουλίου έληξε η δημόσια διαβούλευση αναφορικά με τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 1800 MHz. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ΕΕΤΤ, την 1η Αυγούστου δημοσιεύεται το τεύχος προκήρυξης ενώ η κατάθεση των φακέλων συμμετοχής έχει οριστεί για τις 26 Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 6 Νοεμβρίου.

 

Οι τρεις πάροχοι κινητής τηλεφωνίας αναμένεται να καταβάλλουν  200,7 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποκτήσουν έντεκα δικαιώματα χρήσης φάσματος ραδιοσυχνοτήτων στη ζώνη των 1.800 MHz. Συγκεκριμένα, μέσω του σχετικού διαγωνισμού θα παραχωρηθούν έξι δικαιώματα στη ζώνη των 1.800 MHz που είχαν αποκτηθεί και ανήκουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 στις Vodafone και Wind (τα δικαιώματα αυτά είχαν λήξει πέρυσι, αλλά είχε δοθεί 18μηνη παράταση) με τιμή εκκίνησης € 19,7 εκ. και άλλα πέντε δικαιώματα, τα οποία είχε αποκτήσει η Cosmote και λήγουν το 2020 με τιμή εκκίνησης € 16,7 εκ.

 

Σε ότι αφορά τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης η ΕΕΤΤ, στην προηγούμενη δημόσια διαβούλευση, πρότεινε να ακολουθηθεί η προσέγγιση πληθωρισμού της τιμής στην οποία δόθηκε μέσω δημοπρασίας το φάσμα στη ζώνη των 1800 MΗz το 2011 στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Λαμβάνοντας υπόψη τα σχόλια των συμμετεχόντων, η ΕΕΤΤ θεώρησε εύλογο να λάβει υπόψη της κατά τον προσδιορισμό της τιμής εκκίνησης τη μεταβολή στο Gross Domestic Product (GDP) της Ελλάδος.

Έτσι, για τον υπολογισμό της τιμής εκκίνησης των δικαιωμάτων χρήσης στη ζώνη των 1800 MHz, η ΕΕΤΤ βασίστηκε στη τιμή εκχώρησης δικαιωμάτων χρήσης της ιδίας ζώνης το 2011 και προέβη σε προσαρμογές με βάση τον πληθωρισμό, τον δείκτη Gross Domestic Product (GDP) – constant prices in national currency και την διάρκεια εκχώρησης του δικαιώματος.

Σχετικά άρθρα

Η Comsys έλαβε το «Customer Experience Innovation Award 2020»

Giorgos Athanassiadis

Vodafone: Ανακαίνισε 100 καταστήματα και συνεχίζει

Λύση απομακρυσμένης διαχείρισης από την Orthology

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα