20.7 C
Athens
19/04/2024
Biztech

$1,7 τρις η ζημιά από την απώλεια δεδομένων στις επιχειρήσεις

Όσο ολόκληρο το ΑΕΠ του Καναδά, της 11ης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, κόστισε στις επιχειρήσεις τους τελευταίους 12 μήνες η απώλεια δεδομένων και η διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων ΙΤ (downtime). Αυτό προκύπτει από την τελευταία παγκόσμια έρευνα της EMC, σύμφωνα με την οποία η απώλεια δεδομένων και η διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων ΙΤ είναι κυριολεκτικά μια μαύρη τρύπα που καταβρόχθισε πόρους ύψους $1,7 τρις από τον προϋπολογισμό των επιχειρήσεων. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το Data loss αυξήθηκε κατά 400% σε σχέση με το 2012 ενώ, προς γενική κατάπληξη, το 71% των οργανισμών εξακολουθεί να δηλώνει ότι δεν αισθάνεται απόλυτη σιγουριά για την ικανότητά του να ανακτήσει τα δεδομένα μετά από κάποιο συμβάν. 

Η έρευνα EMC Global Data Protection Index, η οποία διενεργήθηκε από την εταιρεία αναλυτών Vanson Bourne, περιελάμβανε τη συμμετοχή 3.300 υψηλόβαθμων στελεχών IT από μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε 24 χώρες.

Πιο συγκεκριμένα το 64% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν κάποιο περιστατικό απώλειας δεδομένων ή downtime, κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Σε μια μέση επιχείρηση, η μη προγραμματισμένη διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων ΙΤ ξεπέρασε σε διάρκεια τις 3 εργάσιμες ημέρες (25 ώρες), κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Τα περιστατικά αυτά είχαν επίσης ως συνέπεια τη μείωση του κύκλου εργασιών (36%) και την καθυστέρηση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων (34%)

Μάλιστα, σύγχρονες τάσεις, όπως η χρησιμοποίηση των big data, του hybrid cloud και των φορητών συσκευών δημιουργούν νέες δυσκολίες όσον αφορά την προστασία των δεδομένων. Έτσι, το 51% των επιχειρήσεων δεν διαθέτει κάποιο σχέδιο ανάκτησης δεδομένων από τις αντίστοιχες πλατφόρμες μετά από κάποια καταστροφή, και μόλις το 6% διαθέτει ένα σχέδιο και για τις τρεις περιπτώσεις. Στην πραγματικότητα, το 62% θεωρεί ότι οι πλατφόρμες big data, mobile και hybrid cloud είναι ‘δύσκολο’ να προστατευθούν. Επιπλέον, με το 30% όλων των βασικών data να βρίσκονται αποθηκευμένα σε κάποιου είδους cloud storage, μια ενδεχόμενη καταστροφή θα μπορούσε να σημαίνει ουσιαστικές απώλειες για την επιχείρηση

Το αισιόδοξο της υπόθεσης είναι ότι η υιοθέτηση προηγμένης τεχνολογίας για data protection μειώνει δραματικά την πιθανότητα ζημιάς.  Πολλές επιχειρήσεις απευθύνονται σε πολλούς διαφορετικούς προμηθευτές ΙΤ προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα προστασίας των δεδομένων τους.  Παρόλα αυτά, η στρατηγική των επιμέρους μεμονωμένων λύσεων (siloed approach) σε επίπεδο data protection αυξάνει τους κινδύνους. Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις που δεν υλοποίησαν μια ενιαία στρατηγική για τη διαθεσιμότητα του ΙΤ διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να χάσουν κρίσιμα δεδομένα σε σχέση με εκείνες που το έκαναν. Επιπλέον, οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τρεις ή περισσότερους προμηθευτές για την προστασία των δεδομένων τους έχασαν τρεις φορές περισσότερα data σε σχέση με εκείνους που διαμόρφωσαν μια ενιαία στρατηγική data protection γύρω από τις λύσεις ενός προμηθευτή. Τέλος, οι επιχειρήσεις με τρεις ή περισσότερους προμηθευτές τείνουν να δαπανούν για υποδομές data protection, κατά μέσο όρο, $3 εκατ. περισσότερα από εκείνες που συνεργάζονται με έναν μόνο προμηθευτή.

Ολόκληρη η έρευνα της EMC είναι διαθέσιμη εδώ.
 

Σχετικά άρθρα

Νέο εκτυπωτικό Roland με μελάνια resin

Giorgos Athanassiadis

Διαβούλευση για το Παρατηρητήριο Ηλ. Ακτινοβολίας

dmallas

Οι λύσεις τηλεφωνίας της Xorcom από την Professional Services

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα