23 C
Athens
16/04/2024
Biztech

Όλα είναι συσκευές

Διάβαζα πρόσφατα κάποιες αναλύσεις που ανέφεραν ότι τα tablets θα ξεπεράσουν σε πωλήσεις τα PCs μέσα στο 2013. Δεν πρόκειται να αμφισβητήσω τα νούμερα, αλλά σκοπεύω να αμφισβητήσω την κατηγοριοποίηση που υπάρχει. Γιατί πολύ απλά, τα όρια μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών αρχίζουν να μην υπάρχουν.

Ειδικά στις περιπτώσεις των συσκευών με Windows, τα όρια είναι κάτι παραπάνω από δυσδιάκριτα. Το Acer Iconia W5, τυπικά, είναι ένα tablet. Αλλά, όταν το τοποθετήσεις στο dock του γίνεται ένας κανονικός υπολογιστής. Ή ακόμη και αν δεν το βάλεις στο dock του, αν συνδέσεις ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο, ουσιαστικά μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις ως έναν φορητό υπολογιστή. Αντίστοιχα, το HP Envy X2 είναι τυπικά ένα PC, το οποίο γίνεται tablet όταν “αποκολλήσεις” την οθόνη από το πληκτρολόγιο.

Πάμε, όμως, και σε μία άλλη κατηγορία: οι συσκευές όπως το Huawei Ascend Mate και το Sony Xperia Z Ultra με οθόνες άνω των 6 ιντσών, τι είναι; Smartphones ή tablets; Εξαιρετική η ερώτηση και η απάντηση πιθανότατα να είναι phablets (phone + tablet που αποτελεί τη νέα ορολογία), αλλά μάλλον η λύση είναι διαφορετική.

Ουσιαστικά, όλα αυτά είναι υπολογιστικές συσκευές με επεξεργαστές και δυνατότητα πλοήγησης στο Διαδίκτυο. Η πραγματική διαφορά ενός smartphone των 200 ευρώ από έναν φορητό υπολογιστή των 399 ευρώ ενδεχομένως να είναι στην οθόνη και στο πληκτρολόγιο. Και, φυσικά, στο λειτουργικό σύστημα.

Πλέον, η πραγματική διαφοροποίηση θα πρέπει να γίνεται με βάση το λειτουργικό σύστημα: Windows, iOS και Android. Άλλωστε, δεν είναι και πολύ μακριά η ημέρα που η Apple και η Google θα ενοποιήσουν τα λειτουργικά συστήματα τους. Και τότε θα πρέπει υποχρεωτικά να μιλάμε για υπολογιστικές συσκευές χωρίς να αρχίζουν να κάνουμε τόσες πολλές κατηγορίες. Γιατί πολύ απλά οι κατηγορίες θα είναι πάρα πολλές.

Οι κατασκευαστές έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι καταναλωτές και γενικότερα οι χρήστες υπολογιστικών συσκευών έχουν διαφορετικές ανάγκες και αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούν διαφορετικές συσκευές. Ή για να είμαι ακριβής, έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν διαφορετικές συσκευές. Μάλιστα, είναι πολύ δύσκολο να ορίσεις κάποια χαρακτηριστικά. Π.χ. μία συσκευή με 7 ίντσες οθόνη και Android δεν είναι απαραίτητο ότι είναι ένα media tablet που χρησιμοποιείται από οικιακούς καταναλωτές, καθώς μπορείς να το δεις να έχει και επιχειρηματική χρήση.

Γενικότερα, υπάρχει μία τρομερή αλλαγή που διαφοροποιεί σημαντικά τα υπάρχοντα δεδομένα. Και οι κατασκευαστές χρειάζονται να επιστρατεύσουν τη φαντασία τους προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των καταναλωτών αλλά και να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Το αποτέλεσμα είναι πολύ καλές και καινοτόμες υπολογιστικές συσκευές, οι οποίες μπορεί να είναι και tablet και laptop και ό,τι άλλο θέλετε. Αν μη τι άλλο, ζούμε μια ενδιαφέρουσα περίοδο.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα