13.1 C
Athens
19/03/2024
Biztech

Ψηφιακός μετασχηματισμός με… ρυθμούς χελώνας

Ο περίφημος ψηφιακός μετασχηματισμός για τον οποίο πολλά ακούγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα, εκτός από το trend της εποχής είναι και το μοναδικό όχημα ανάπτυξης. Από την άλλη, παρά την τεράστια εξέλιξη της τεχνολογίας και των διαθέσιμων λύσεων, φαίνεται ότι ακόμα η πλειοψηφία των επιχειρήσεων συνεχίζει να διστάζει να κάνει το «μεγάλο βήμα». Τι σημαίνει αυτό; Απλούστατα ότι η ευκαιρία για το κανάλι των συνεργατών είναι μεγάλη και θα πρέπει να την αδράξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι εξελίξεις στο χώρο είναι ραγδαίες και ανακατατάξεις συμβαίνουν σε καθημερινή βάση.

Και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες να πούμε ότι όπως αποδεικνύεται από πρόσφατη έρευνα της IDC και της SAP το “φαινόμενο” δεν είναι μόνο Ελληνικό (που σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδοθεί σε ένα μεγάλο βαθμό στην δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας) αλλά παγκόσμιο.

 

Συγκεκριμένα, ενώ τέσσερις στις πέντε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις διεθνώς αναγνωρίζουν τα πλεονεκτήματα από την υιοθέτηση του  ψηφιακού μετασχηματισμού, μόνο το 7% αυτών έχουν προχωρήσει πέρα από το στάδιο της ενοποίησης για τη λήψη, σε πραγματικό χρόνο, πληροφοριών που βελτιστοποιούν τις διαδικασίες και τη ροή των εργασιών και οδηγούν σε βελτιωμένα επιχειρησιακά αποτελέσματα.

 

Στα πλεονεκτήματα αυτά περιλαμβάνονται οι αυξημένες πωλήσεις, τα μειωμένα κόστη, η ευκολία πρόσβασης σε πληροφορίες, η βελτιωμένη εξυπηρέτηση του πελάτη και η αυξημένη παραγωγικότητα.

 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος και θα πρέπει να συμπεριληφθεί στις στρατηγική των αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων που θέλουν να μεγιστοποιήσουν την ανάπτυξη και την κερδοφορία τους. Και ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι επενδύσεις στις ψηφιακές τεχνολογίες έχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε όρους κεφαλαίων ή προσωπικού IT, οδηγούν σε πρωτοφανείς ευκαιρίες για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και αποδοτικότητας, δίνοντας δυνατότητες στις οποίες οι μικρότερες επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο παρελθόν.

 

Ευρήματα

 

Η έρευνα η οποία εστίασε στην πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού σε 13 χώρες του κόσμου, κατέδειξε ότι:

 

  • Περίπου το 44% των αναπτυσσόμενων επιχειρήσεων επενδύουν σε τεχνολογία προκειμένου να φέρουν άμεσα τη διαφορά στην υποστήριξη των διαδικασιών τους.

 

  • Οι αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις με 500-999 υπαλλήλους ακολουθούν συνήθως μία πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση στην υιοθέτηση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Περίπου οι μισές (46,5%) δήλωσαν ότι η ενεργός συμμετοχή τους στην ψηφιακή οικονομία θα είναι ουσιαστική για την επιβίωση τους στα επόμενα τρία με πέντε χρόνια. Λίγο πάνω από το ένα τρίτο (38,2%) των μικρών επιχειρήσεων με λιγότερους από 100 υπαλλήλους δήλωσαν επίσης το ίδιο.

 

  • Η χρήση του cloud για την εφαρμογή του ψηφιακού μετασχηματισμού, έχει κάνει τη σχετική διαδικασία πιο απλή για μικρότερες επιχειρήσεις, με δύο στις πέντε να δηλώνουν ότι η εφαρμογή της πρώτης λύσης που υιοθέτησαν είτε ήταν πιο εύκολη από το αναμενόμενο, είτε δεν χρειάστηκε καθόλου επιπρόσθετη προσπάθεια.

 

  • Η χρήση collaborative software, CRM και εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου είναι πολύ διαδεδομένες. Αυτές οι εφαρμογές συχνά αποτελούν τα πρώτα σημεία εισόδου στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Μία στις τρεις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν αυτές οι εφαρμογές να διατίθενται μέσω του cloud.

 

  • Περίπου τρία τέταρτα (73%) των εταιριών που έχουν υιοθετήσει ψηφιακές εφαρμογές δηλώνουν ότι οι προσδοκίες τους για τις τεχνολογικές τους επενδύσεις είτε ικανοποιήθηκαν, είτε ξεπεράστηκαν.

 

 

Παρόλο που οι δισταγμοί παραμένουν, περισσότερο από το ένα τρίτο (34%) των εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα έχουν διαθέσει επιπρόσθετους οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, δείχνοντας ότι οι αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις έχουν την ευκαιρία να ακμάσουν καθώς η ψηφιακή οικονομία θα αναπτύσσεται.

 

Δείτε συνοπτικά τα ευρήματα της μελέτης στο παρακάτω infographic:

SAP_IDC_infographic_SMB_DX_102016

 

Σχετικά άρθρα

Στο 70% η κάλυψη 4G από την Cosmote

Kitriniaris

H Check Point Software ενισχύει την ασφαλή σύνδεση όσων εργάζονται από απόσταση

Λύρας Πάρης

Επέκταση στη Βόρεια Αμερική για την Globo

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα