24.6 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Τικ-τοκ, τικ-τοκ, τικ-Skylake!

Ακολουθώντας τον περίφημο «τικ-τοκ» σχεδιασμό (ένα τικ για κάθε αλλαγή αρχιτεκτονικής και ένα τοκ για κάθε βελτίωση της υπάρχουσας), η Intel παρουσίασε πρόσφατα την 6η γενιά των επεξεργαστών Core, τους οποίους αναφέρει ως τους «καλύτερους επεξεργαστές που έχουμε φτιάξει μέχρι σήμερα».

 

Η 6η γενιά των Core επεξεργαστών ήταν γνωστή με την κωδική ονομασία Skylake, και ήταν αυτή που διαδέχθηκε τους επίσης διάσημους Broadwell. Η νέα γενιά επεξεργαστών Untitled-1κατασκευάζεται στα 14nm και όπως θα περίμενε κανείς, έχει να προσφέρει σημαντική αύξηση στις επιδόσεις, αλλά και στην κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

 

Φυσικά, με τον όρο «επιδόσεις», δεν αναφερόμαστε απλά σε επεξεργαστική ισχύ, αλλά ο όρος περιλαμβάνει και τα αναβαθμισμένα γραφικά της πλατφόρμας, καθώς και εξειδικευμένες βελτιώσεις σε κρίσιμους τομείς, όπως για παράδειγμα η αναπαραγωγή video, η απόκριση του συστήματος, αλλά και η ασφάλεια του τελευταίου. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

 

Η ανάπτυξη των Skylake διήρκησε περίπου 4 χρόνια και ξεκίνησε στο περίφημο εργοστάσιο της Intel στη Χάιφα του Ισραήλ, το ίδιο σημείο στο οποίο αναπτύχθηκαν διάφοροι διάσημοι προκάτοχοί τους, όπως ο Banias και ο Dothan, οι Sandy Bridge και Ivy Bridge κ.λπ.

 

Στόχος της ομάδας ανάπτυξης, δεν ήταν απλά ένας καλύτερος επεξεργαστής, αλλά μία νέα σειρά λύσεων που θα μπορεί να κάνει πολύ εύκολα scale up και scale down σε οποιαδήποτε συσκευή. Έτσι, είτε μιλάμε για φορητές συσκευές με κατανάλωση από 4,5 έως 45 Watt, είτε για desktop συστήματα των 90 Watt, η αρχιτεκτονική Skylake έχει τη λύση, και μάλιστα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και σε οπτικό επίπεδο.

 

Και αναφερόμαστε στο «οπτικό επίπεδο», γιατί κάθε τι νέο, δεν πρέπει απλά να είναι καλύτερο, πρέπει και να φαίνεται ως τέτοιο! Έτσι, χάρη στην αναθεωρημένη σχεδίασή τους, οι νέοι Core αποτελούν πλέον τη βάση για τη δημιουργία laptops που θα είναι δύο φορές πιο ελαφριά και δύο φορές πιο λεπτά από αυτά που είχαμε πριν από μόλις 5 χρόνια, σύμφωνα με την Intel. Ήδη, στην αγορά κυκλοφορούν εξαιρετικά εντυπωσιακές συσκευές, όπως τα ολοκαίνουργια Surface (Surface Pro 4 και Surface Book) της Microsoft, αλλά και τα νέα μέλη της οικογένειας Yoga (που έχει επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό πλέον) από τη Lenovo.

 

-Ισχύς και επιδόσεις: Συγκρίνοντας τις επιδόσεις των νέων επεξεργαστών με αυτές των προ πενταετίας μοντέλων (η σύγκριση κάθε άλλο παρά τυχαία είναι φυσικά, αποτελεί τον πιο εύγλωττο τρόπο για να πεισθεί ο καταναλωτής να αναβαθμίσει), οι Skylake υπόσχονται να μας κάνουν έως 2,5 φορές πιο παραγωγικούς. Αντίστοιχα, ο χρόνος «αφύπνισης» του υπολογιστή έχει πλέον εκμηδενιστεί πρακτικά, φθάνοντας τα 0,5 δευτερόλεπτα μόλις, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί κανείς να είναι παραγωγικός άμεσα.

 

-Αυτονομία: Με στόχο ένα προϊόν που θα μπορεί να λειτουργεί όλη την εργάσιμη ημέρα, η νέα αρχιτεκτονική προσφέρει εργασία έως 10 ώρες προτού το σύστημά σας χρειαστεί επαναφόρτιση. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου… τριπλάσια «ελευθερία» σε σχέση με τους παλιούς υπολογιστές.

 

-Γραφικά: Εδώ έχουμε μία πραγματική επανάσταση σε σχέση με το παρελθόν, αφού πλέον υποστηρίζεται video Ultra HD 4K, ενώ συνολικά η απόδοση σε γραφικά 3D, είναι περίπου 30 φορές υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη των προ πενταετίας υπολογιστών.

 

-Windows 10: Η 6η γενιά των Core επεξεργαστών είναι σχεδιασμένη ώστε να δουλεύει καλύτερα με τα Windows 10, οπότε για παράδειγμα, απλοποιούνται λειτουργίες και χαρακτηριστικά όπως το Hello ή η Cortana.

 

-Συνδεσιμότητα: Υποστηρίζοντας τα πρωτόκολλα SATA Express και Thunderbolt 3.0, Untitled-2καθώς και την τεχνολογία Rezence για ασύρματη φόρτιση, οι νέοι επεξεργαστές δίνουν τη δυνατότητα παρουσίασης νέων και εντυπωσιακών features στα laptops που θα τους ενσωματώνουν, αλλάζοντας στην πραγματικότητα, την ίδια την εμπειρία χρήσης των συσκευών.

Σχετικά άρθρα

Συμφωνία συνεργασίας με την Amazon Web Services υπέγραψε η IBM

Giorgos Athanassiadis

Intralot: 10ετής σύμβαση για τη λοταρία στην Ταϊβάν

Kitriniaris

Tο IoT αλλάζει τις επιχειρήσεις

Channel-Manager

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα