20.9 C
Athens
24/04/2024
Biztech

Τα PCs της νέας εικονικής πραγματικότητας

Η νέα μεγάλη τεχνολογική καινοτομία στο χώρο της εικόνας, η οποία μάλιστα αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς είναι η εικονική πραγματικότητα. Το virtual reality θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε περιεχόμενο, αφού πια αυτό δεν θα παρουσιάζεται σε μια επίπεδη εικόνα, αλλά θα προβάλλεται παντού γύρω μας. Εκτός από μια συναρπαστική τεχνολογία για τον τελικό καταναλωτή, η εικονική πραγματικότητα αποτελεί και μια τεράστια νέα ευκαιρία για τους δημιουργούς περιεχομένου.

Επιπλέον, οι εφαρμογές της εικονικής πραγματικότητας πηγαίνουν πέρα από την πιο προφανή -που δεν είναι άλλη από το gaming- και φτάνουν μέχρι τη βιομηχανία, την ιατρική και τις επιστημονικές εφαρμογές γενικότερα.

Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα, απαιτείται μια νέα γενιά υπολογιστών, οι οποίοι θα είναι σε θέση να «σηκώσουν όλο το βάρος» της επεξεργασίας του περιεχομένου υπερ-υψηλής ανάλυσης, ενώ θα πρέπει να είναι συμβατά με τις κυρίαρχες πλατφόρμες και VR headsets που υπάρχουν αυτή τη στιγμή αλλά και στο μέλλον.

Οι κορυφαίες εταιρείες υπολογιστών έχουν αντιληφθεί την ευκαιρία αυτή και έχουν ήδη ανακοινώσει τα πρώτα VR workstations τους, τόσο στο χώρο των desktop συστημάτων, όσο και στο χώρο των mobile υπολογιστών.

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η τεχνολογία virtual reality έχει συζητηθεί και ακουστεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα στο χώρο αυτόν. Αν και πολλά απομένουν ακόμα να γίνουν προτού θεωρηθεί mainstream τεχνολογία, έχει έρθει η στιγμή να δούμε την εξέλιξή της και την υλοποίησή της σε συσκευές όπως τα VR ready PCs και workstations.

 

Ο όρος virtual reality χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα τρισδιάστατο, δημιουργημένο από υπολογιστή περιβάλλον, το οποίο μπορεί να εξερευνηθεί και να αλληλεπιδράσει με κάποιο άτομο. Το άτομο αυτό γίνεται μέρος του εικονικού κόσμου και ενώ βρίσκεται εκεί, έχει τη δυνατότητα να χειριστεί αντικείμενα ή να εκτελέσει μια σειρά από εργασίες.

Χάρη στο ενδιαφέρον των καταναλωτών και στις νέες εξελίξεις, η τεχνολογία πίσω από το VR έχει γίνει ακόμα πιο φτηνή και αξιόπιστη. Το αποτέλεσμα είναι να αυξηθεί το ενδιαφέρον από πλευράς επιχειρήσεων που θέλουν να συμμετάσχουν στην αγορά αυτή με υπηρεσίες και προϊόντα.

Το hype σχετικά με το virtual reality βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα σημεία του με τις πρόσφατες κυκλοφορίες των headsets HTC Vive και Oculus Rift, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του Facebook που υπερτονίζουν την σημασία της δημιουργίας μια πραγματικά “αληθινά social παρουσίας”, προκειμένου να κάνει την εικονική πραγματικότητα αδιαχώριστη από τη φυσική πραγματικότητα.

 

Εκτός όμως από τις μόδες και τις τάσεις, οι εξελίξεις στο χώρο του VR απαιτούν σημαντικές αναβαθμίσεις στο hardware, ειδικότερα στον τομέα της επεξεργασίας γραφικών. Στη λογική αυτή, οι VR ready GPUs έχουν ξεκινήσει να εμφανίζονται στην αγορά, ενώ οι κατασκευαστές τους επιθυμούν να γνωρίζουμε πως είναι έτοιμοι να επενδύσουν σοβαρά στη εμπειρία του VR.

Για παράδειγμα, η Nvidia παρουσίασε τρεις Quadro GPUs που είναι VR ready. Πρόκειται για τις Nvidia Quadro M5000, την M6000 και τη… θηριώδη M6000. Αυτές τις κάρτες γραφικών είναι που οι τρεις κατασκευαστές workstation, οι HP, Dell και Lenovo, θα ενσωματώσουν στις τρεις ξεχωριστές τους λύσεις.

 

Βέβαια, για να είναι ορθή η χρήση του όρου VR ready, προκειμένου τα workstations να μπορούν να τρέξουν VR και να εκμεταλλευτούν αυτές τις νέες GPUs, το κάθε workstation configuration θα πρέπει να διαθέτει head-mounted display (HMD), καθώς επίσης και DisplayPort 1.2 σε HDMI 1.4 type II adapter ή DisplayPort σε mini DisplayPort καλώδιο.

Η μετατροπή των 3D model data σε VR data εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά το να έχουν στη διάθεσή τους ένα καλής ποιότητας VR workstation γίνεται ακόμα πιο σημαντικό για τους σχεδιαστές, τους μηχανικούς και όποιον άλλον ενδιαφέρεται να σχεδιάσει ένα πολύ καλό app για VR. Βέβαια, υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες που οι επίδοξοι δημιουργοί θα πρέπει να ξεπεράσουν. Εκ πρώτης, δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο VR data format. Για κάθε νέο headset που κυκλοφορεί, υπάρχουν και αντίστοιχα θέματα ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ενοχλητικές ασυμβατότητες.

 

VR ready PCs και workstations

 

Η VR που χρησιμοποιεί ειδικού τύπου γραφικά υπολογιστή για να ξεγελάσει τις αισθήσεις μας, ώστε να πιστέψουμε πως βιώνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε ως πραγματικό είχε πάντα τεράστια δυναμική. Μια πραγματική VR εμπειρία απαιτεί διαδραστικά γραφικά που πραγματικά θα δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της πραγματικότητας στο χρήστη. Και εκεί παρουσιαζόταν το πρόβλημα στα μέχρι πρότινος προϊόντα και τεχνολογίες VR: Φτωχή ανάλυση εικόνας, περιορισμένες λεπτομέρειες, κατώτερης ποιότητας frame rates, σε συνδυασμό με χαμηλή ανταπόκριση.

 

Αυτή η κατάσταση όμως έχει αρχίσει να αλλάζει σταδιακά, κάτι που οφείλεται σε μια γενιά ειδικά παραμετροποιημένων 3D workstations, τα οποία θα διαθέτουν όλα όσα απαιτούνται για τη δημιουργία virtual περιεχομένου. Η μεγάλη πρόοδος στο διαδραστικό 3D graphics hardware πραγματικού χρόνου, σε συνδυασμό με μια νέα γενιά head-mounted displays (HMDs), έχουν ως αποτέλεσμα λύσεις VR που τελικά κάνουν πράξη το “όνειρο” μιας πραγματικά καθηλωτικής εμπειρίας σε οικονομικές τιμές.

Μάλιστα, μετά από μια μακρά αναμονή, έχει εμφανιστεί μια μεγάλη ποικιλία από εφαρμογές που έχουν ουσιαστικά αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πολλοί επαγγελματίες σχεδιάζουν και δημιουργούν, σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η αρχιτεκτονική, η ιατρική και η επιστήμη.

 

Αν δούμε το θέμα από απόσταση, δεν προκαλεί έκπληξη πως η τεχνολογία VR και τα προϊόντα χρειάζονται χρόνο για να ωριμάσουν. Προκειμένου να προσφέρεις μια πραγματικά ρεαλιστική και καθηλωτική εμπειρία 3D συνεπάγεται σημαντικές απαιτήσεις σε hardware, ακριβώς επειδή απαιτείται σκηνική γεωμετρία με εξαιρετική λεπτομέρεια, σωστός φωτισμός, φυσική και υπερ-υψηλές αναλύσεις – και όλα αυτά να διαθέτουν τα βέλτιστα frame rates για ομαλή, ρεαλιστική κίνηση.

 

Επιπλέον, η διαδικασία επεξεργασίας εικόνας που είναι κάτι ιδιαίτερα απαιτητικό στο VR, συμπεριλαμβανομένου το λεγόμενου “image warping” για την εξισορρόπηση της παραμόρφωσης του φακού, αυξάνουν τις απαιτήσεις και το workload ακόμα περισσότερο. Τέλος, τα Head Mount Display εμφανίζουν όχι μόνο μία αλλά δύο εικόνες (αριστερά και δεξιά), πράγμα που σημαίνει ακόμα περισσότερη επεξεργαστική ισχύ. Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως το απαιτητικό VR χρειάζεται και τις βέλτιστες δυνατές γραφικές επιδόσεις.

Και όμως, όσον αφορά το VR, οι απαιτήσεις δεν περιορίζονται στις τυπικές και σίγουρα σημαντικές γραφικές επιδόσεις στις λεπτομέρειες της εικόνας, στην ανάλυση και στα frame rates. Εξίσου σημαντική για μια πειστική VR εμπειρία παραμένει η ελαχιστοποίηση του latency, δηλαδή το χρονικό εκείνο διάστημα μεταξύ της κίνησης του κεφαλιού που δημιουργεί ένα νέο viewpoint και της στιγμής που τα μάτια ξεκινούν να βλέπουν τη σκηνή από ένα νέο viewpoint. Το υπερβολικό latency θα μειώσει το ρεαλισμό της VR εμπειρίας και είναι πιθανό ακόμα και να δημιουργήσει ναυτία και πονοκεφάλους σε κάποιους χρήστες.

 

Προσθέστε όλα αυτά και γίνεται απευθείας φανερό γιατί το VR είναι μια από τις πλέον απαιτητικές τεχνολογίες που έχουν ποτέ κυκλοφορήσει. Ευτυχώς, μετά από αρκετές γενιές εξελίξεων, οι σημερινές CPUs και GPUs αιχμής έχουν φτάσει στο σημείο εκείνο όπου οι κατασκευαστές συστημάτων μπορούν να ανταποκριθούν στα απαιτητικά επίπεδα επιδόσεων, προσφέροντας λύσεις στους επαγγελματίες χρήστες.

Δεδομένων όμως αυτών των… μεγαλεπήβολων απαιτήσεων, πώς θα είναι σίγουροι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις πως τα workstations που θα επιλέξουν θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις; Στη λογική αυτή, εταιρείες όπως η NVIDIA αλλά και συνεργάτες της προσφέρουν ένα καθορισμένο σετ από συγκεκριμένες απαιτήσεις που στοιχειοθετούν τον όρο VR ready για ένα σύστημα. Χάρη σε αυτό, οι επίδοξοι πελάτες θα είναι βέβαιοι πως το configuration του συστήματός τους θα τους προσφέρει μια αποτελεσματική και βολική VR εμπειρία. Η VR ready συμμόρφωση προτείνει τις minimum απαιτήσεις στο hardware για τον επεξεργαστή του συστήματος, το HMD, τη μνήμη, αλλά το σημαντικότερο για αυτού του είδους τα συστήματα, το υποσύστημα γραφικών που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να επιτύχει τη βέλτιστη δυνατή VR εμπειρία.

 

Μπορεί στο παρελθόν η τεχνολογία VR να μην προσέφερε πάντα την καλύτερη δυνατή εμπειρία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπήρχαν συναρπαστικές χρήσεις. Σε τελική ανάλυση, ο χώρος του computing –κυρίως του επαγγελματικού – βρίθει από εφαρμογές που θα ωφεληθούν από το VR. Ίσως η πιο προφανής χρήση είναι στα media και στην ψυχαγωγία, όπου οι game developers θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα VR ready workstations για να δημιουργήσουν και να βελτιστοποιήσουν τις VR εμπειρίες για τους gamers. Σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι ο μόνος χώρος που ωφελείται από τις εξελίξεις – οι επαγγελματίες σε μια σειρά από κλάδους μπορούν να δουν σημαντικές χρήσεις για το VR, ιδίως στην περίπτωση του simulation και του εργονομικού σχεδιασμού.

Οι αρχιτέκτονες και οι πελάτες τους θα μπορούν να περιηγηθούν στους χώρους προτού αυτοί χτιστούν, βελτιώνοντας τις λεπτομέρειες των δωματίων και των ορόφων, βιώνοντας το πώς ο εσωτερικός φωτισμός αλλάζει από τη ανατολή του ηλίου στη δύση του, αλλάζοντας ακόμα και τον τρόπο κατανομής των επίπλων προτού τα παραγγείλουν.

 

Το ίδιο ισχύει και για το σχεδιασμό ενός αυτοκινήτου ή ενός χειρουργείου: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να διασφαλίσουμε πως τα χειριστήρια και η πρόσβαση είναι τα κατάλληλα, από τα τοποθετήσουμε τον πιλότο, τον οδηγό ή τον χειρουργό στο εικονικό περιβάλλον προτού το κατασκευάσουμε. Εξάλλου το VR μπορεί να αποτελέσει έναν αποτελεσματικό τρόπο για τους πιλότους και τους χειρουργούς προκειμένου να εκπαιδευτούν στον ψηφιακό κόσμο, προτού χρησιμοποιήσουν τα ταλέντα τους στον πραγματικό κόσμο.

 

Παρ’ όλο που οι εντυπωσιακές εφαρμογές για το VR υπήρχαν εδώ και καιρό, δεν υπήρχε αντιστοιχία με τις δυνατότητες των συστημάτων που θα προσέφεραν μια καθηλωτική VR εμπειρία – τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Χάρη στα προϊόντα και τις τεχνολογίες της εποχής μας, το VR είναι έτοιμο να κάνει πράξη τις εξαγγελίες του.

Κάνοντας χρήση των συμβατών VR ready υποσυστημάτων και του αυξανόμενου οικοσυστήματος του υποστηριζόμενου software, μια νέα γενιά custom-configured 3D workstations μπορούν να επιτύχουν εκεί που οι προηγούμενες γενιές αποτύγχαναν: Να “βυθίσουν” το χρήστη σε ένα εικονικό περιβάλλον που αναστέλλει την έννοια της πραγματικότητας, χωρίς ναυτία και πονοκεφάλους.

 

OMEN by HP
H HP πρωτοπορεί και στο VR gaming

Όταν πριν μερικούς μήνες, η HP παρουσίασε στον κόσμο τη σειρά OMEN by HP, όλοι εντυπωσιάστηκαν από την καινοτομική σχεδίαση, αλλά και τις επιδόσεις των υπολογιστών αυτών, οι οποίοι πηγαίνουν το gaming σε νέο επίπεδο. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος, αφού το gaming, ειδικά στην εποχή του VR απαιτεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να καταφέρει να προσφέρει στο χρήση αψεγάδιαστη ποιότητα γραφικών, ομαλή ροή της εικόνας χωρίς συμβιβασμούς.

Η σειρά OMEN by HP περιλαμβάνει επιτραπέζιους υπολογιστές, laptops, οθόνες μεταξύ των οποίων είναι και η Omen X Curved Display η οποία υποστηρίζει τεχνολογία Nvidia G-Sync καθώς καιτα αξεσουάρ Omen by HP

 

OMEN by HP & OMEN X

Ο επιτραπέζιος υπολογιστής OMEN Χ διαθέτει εντυπωσιακό σχήμα κύβου και την πιο εξελιγμένη τεχνολογία γραφικών. Το σύστημα διατίθεται με έως δύο VR ready κάρτες Nvidia GeForce GTX 1080 και επεξεργαστές Intel Core i5/i7 με δυνατότητα overclocking. Το OMEN X, είναι σε θέση να προσφέρει αψεγάδιαστη εικονική πραγματικότητα και εμπειρίες gaming σε ανάλυση 4Κ, υποστηρίζοντας τα πιο απαιτητικά παιχνίδια του σήμερα και του μέλλοντος.

Μάλιστα, για τη σχεδίαση του συγκεκριμένου υπολογιστή, αλλά και όλης της σειράς OMEN by HP, η HP έχει συνεργαστεί στενά με τις HTC και Oculus, για να διασφαλιστεί η απόλυτη συμβατότητα με τα σύγχρονα VR headsets.

 

Και επειδή gaming σημαίνει υψηλή καταπόνηση του hardware και επομένως αύξηση της εκλυόμενης θερμότητας, η HP σχεδίασε και υλοποίησε ειδικά συστήματα θερμικής διαχείρισης, τα οποία περιλαμβάνουν την τοποθέτηση των εσωτερικών εξαρτημάτων του υπολογιστή σε τρεις διαφορετικούς θαλάμους ψύξης, ούτως ώστε η απαγωγή της θερμότητας να πραγματοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το εσωτερικό του υπολογιστή να παραμένει πάντα ψυχρό.

Η σειρά συμπληρώνεται από το Omen by HP desktop PC, σε παραδοσιακό σχήμα tower. Ωστόσο, η σχεδίαση και οι επιδόσεις μόνο παραδοσιακές δεν είναι. Στο εξωτερικό οι προσαρμοσμένες φωτεινές LED ενδείξεις εντυπωσιάζουν, ενώ στο εσωτερικό το κορυφαίο hardware (Nvidia GTX ή AMD R9) ανταποκρίνεται σε κάθε πρόκληση.

 

Φορητοί υπολογιστές Omen by HP

Οι νέοι φορητoί υπολογιστές Omen by HP διαθέτουν οθόνη διαγωνίου 17,3” ή 15,4’’ ανάλυσης 4Κ ενώ ξεχωρίζουν για την εξαιρετικά λεπτή (32,9 mm) και ελαφριά (3,2 kg) σχεδίασή τους. Τα laptops Omen by HP διαθέτουν τις VR ready κάρτες γραφικών Nvidia GeForce GTX, ενώ η ενσωματωμένη τεχνολογία απεικόνισης G-SYNC, βελτιστοποιεί το gaming συγχρονίζοντας τη συχνότητα ανανέωσης της οθόνης με την κάρτα γραφικών. Περιλαμβάνουν επίσης ηχεία Quad με ήχο από την Bang & Olufsen και τεχνολογία HP Audio Boost για ρεαλιστικό ήχο υψηλής ποιότητας.

Τα laptop διαθέτουν μια μίνι υποδοχή Display Port που παρέχει υποστήριξη για διπλή έξοδο και streaming 2Κ ή 4Κ.

 

Η αγορά των VR ready workstations

 

Μέχρι το 2020, η βιομηχανία του VR αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερα από 100 δις σε έσοδα. Έχοντας κερδίσει τον τίτλο “το νέο Internet”, χάρη στις δυνατότητές του να αλλάζει τα πάντα, από το e-commerce ως και την ιατρική, το VR έχει να επιδείξει σημαντική δυναμική. Για τους marketers, ακόμα περισσότερος χρόνος με τους πελάτες τους, μεταφράζεται σε ακόμα περισσότερες ευκαιρίες πωλήσεων. Μια εταιρεία υπολογιστών που χρησιμοποίησε VR σε ένα trade show πρόσφατα, είδε βελτίωση κατά 400% στα leads και ένα 52% ROI στις πωλήσεις. Τελικά ο κόσμος ξόδευε περισσότερο χρόνο στο περίπτερό της, μαθαίνοντας περισσότερα σχετικά με το προϊόν, μιας και τους προσείλκυε το VR.

Στο χώρο του B2B, οι προοπτικές των VR workstations είναι εξίσου συναρπαστικές. Τα business μοντέλα των νομικών, λογιστικών και consulting επιχειρήσεων έχουν φτιαχτεί στη λογική της μετάδοσης σύνθετων ιδεών. Tο VR τους προσφέρει μοναδικούς και συναρπαστικούς τρόπους για να το επιτύχουν.

 

Επιπλέον, το VR έχει μεγάλες προοπτικές και στο χώρο του B2B marketing. Για παράδειγμα η φράση “Η αρχιτεκτονική εταιρεία μας έχει σχεδιάσει περισσότερα από 100 λουξ θέρετρα” μπορεί μέχρι στιγμής να περιλαμβάνει ένα infographic, αλλά οι marketers του αύριο θα μπορούν να το προωθούν στους πελάτες τους μέσα από ένα VR ready workstation.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, τα παγκόσμια έσοδα για την Augmented Reality και την Virtual Reality (AR/VR) αγορά θα αυξηθούν από τα 5,2 δις δολάρια μέσα στο 2016, σε περισσότερα από 162 δις το 2020. Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε ετήσιο μέσο όρο ανάπτυξης 181,3% για τη χρονική περίοδο 2015-2020.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιπρόεδρος της IDC, για πολλά χρόνια οι AR/VR αποτελούσαν αντικείμενο της επιστημονικής φαντασίας. Πλέον, χάρη στα πανίσχυρα smartphones που χρησιμοποιούνται στα οικονομικά VR headsets, η consumer αγορά είναι έτοιμη να υιοθετήσει νέες, βασισμένες στο περιεχόμενο εμπειρίες. Οι εξελίξεις στο χώρο της υγείας αποδεικνύουν τον ισχυρό αντίκτυπο που μπορεί να έχει το VR σε επίπεδο industry, ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένουμε πως θα επηρεαστούν και άλλοι κλάδοι όπως η εκπαίδευση, τα logistics και οι κατασκευές.

Η κυκλοφορία νέου και οικονομικότερου hardware θα φέρει την τεχνολογία του VR σε ακόμα περισσότερα άτομα και επιχειρήσεις, σύμφωνα με την IDC. Από εκεί και πέρα, τι θα κάνουν οι άνθρωποι με το hardware εξαρτάται από τις εφαρμογές και τις υπηρεσίες που θα το στηρίζουν. Στα επόμενα χρόνια αναμένεται πως οι developers θα δημιουργήσουν μια ευρεία ποικιλία από νέες εμπειρίες για τις συσκευές αυτές, με αποτέλεσμα να αλλάξει ριζικά ο τρόπος εργασίας μας.

 

Οι πωλήσεις AR/VR hardware θα είναι υπεύθυνες για πάνω από 50% των παγκοσμίων εσόδων κατά την περίοδο 2015-2020. Τα έσοδα από τα VR συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των viewers, του software, των συμβουλευτικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών systems integration αναμένεται να εκτιναχθούν μέσα στο 2016-2017, κυρίως χάρη στα παιχνίδια και στο πληρωμένο περιεχόμενο.

 

Άρθρο εκ μέρους της Lenovo
Κορυφαίες επιλογές σε όλες τις πλατφόρμες

Η Lenovo είναι από τις πρώτες εταιρίες που δραστηριοποιήθηκε έντονα στο χώρο της εικονικής πραγματικότητας, υιοθετώντας αμέσως τις νέες εξελίξεις της τεχνολογίας σε ότι αφορά τον νέο αυτό τρόπο προβολής της εικόνας, η οποία ξεφεύγει από τις δύο διαστάσεις της οθόνης και προβάλλεται στο χώρο γύρω μας.

Η Lenovo υποστηρίζει όλες τις πλατφόρμες (mobile, PC, workstation) με σχετικά προϊόντα, τα οποία είναι συμβατά με τα κυρίαρχα VR headsets της αγοράς, ενώ πρόσφατα παρουσίασε το δικό της headset.

Έτσι, είτε μιλάμε για εικονική, είτε για επαυξημένη, είτε για συνδυασμό αυτών, η Lenovo, διαθέτει καινοτόμες λύσεις τόσο για δημιουργούς περιεχομένου, όσο και για τους τελικούς καταναλωτές, με προϊόντα κορυφαίας ποιότητας και επιδόσεων.

 

Lenovo Y Series & LEGION

Η εικονική πραγματικότητα έχει πολλές εφαρμογές, με τη μερίδα του λέοντος να κατέχει αυτή τη στιγμή το gaming. Στη συγκεκριμένη κατηγορία, η Lenovo πρωτοπορεί με τα κορυφαία gaming desktop IdeaCentre Y700 & Y900 που ενσωματώνουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των καρτών γραφικών Nvidia GTX-960 και GTX-980 αντίστοιχα, τον ξεκλείδωτο επεξεργαστή Core i7 K για overclocking (το μοντέλο Υ900) και κορυφαίες επιδόσεις. Η σειρά περιλαμβάνει, ακόμα, το Y710 Cube, και το το all-in-one Υ910 με οθόνη 27 ιντσών, ανάλυσης 2560×1440 pixels.

 

Περνάμε στην νέα gaming σειρά με το brand Legion, το laptop Lenovo Legion Υ720 με οθόνη έως και Ultra HD 15,6 ιντσών 3820×2160 pixels και ήχο Dolby Atmos και το laptop Lenovo Legion Y520 με οθόνη 15,6” FHD IPS 1920X1080 και ήχο Harman + Dolby Audio

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η σειρά Y είναι VR ready και πιστοποιημένη από την Oculus.

 

Lenovo ThinkStation P Series

Και στον τομέα των επαγγελματικών υπολογιστών δημιουργίας VR περιεχομένου, η Lenovo διαθέτει workstations τα οποία απευθύνονται σε επαγγελματίες σχεδιασμού προϊόντων, κατασκευαστικές εταιρίες, στις επιστήμες υγείας, την αρχιτεκτονική, σε επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας.

Τα Lenovo workstations ThinkStation P410, P510 και P910, είναι πανίσχυρα μηχανήματα, τα οποία τροφοδοτούνται από τις VR Ready κάρτες γραφικών Nvidia Quadro και τους επεξεργαστές Intel Xeon E5 και τα Windows 10 Pro 64-bit.

 

Αξίζει να σταθούμε στο κορυφαίο P910 το οποίο διαθέτει δύο κάρτες γραφικών Nvidia Quadro M6000 με 24GB VRAM, επεξεργαστή Intel Xeon E5-2637 v4 στα 3,5GHz και μνήμη που ξεκινά από τα 32GB. Τέλος, αναμένεται σύντομα και φορητή πρόταση Workstation, συμβατή με VR.

 

Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα σε μέγεθος smartphone     

Όπως προαναφέραμε, η Lenovo έχει υιοθετήσει την τεχνολογία VR και AR και στις φορητές λύσεις της. Τα καινούρια Moto Z και Moto Z Play με Android Nougat, υποστηρίζουν το Daydream VR της Google, ενώ το Phab 2 Pro αποτελεί το πρώτο smartphone στον κόσμο που υποστηρίζει το Tango, την πλατφόρμα επαυξημένης πραγματικότητας της Google. Χάρη στις 4 ενσωματωμένες κάμερες (μία μπροστινή 8MP, μία πίσω 16MP, μία depth και μία fisheye), το Phab 2 Pro αντιλαμβάνεται το χώρο και με το κατάλληλο Tango app, επιτρέπει στο χρήστη να αλληλεπιδρά με το περιβάλλον του.

 

Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Phab 2 Pro είναι κορυφαία και συμπληρώνουν αυτό το εκπληκτικό smartphone: οθόνη 6,4” QHD, καθηλωτικός ήχος Dolby Atmos, οκταπύρηνος επεξεργαστής Snapdragon 652, τεράστιος αποθηκευτικός χώρος 64GB, 4GB RAM και αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων, για να αναφέρουμε μερικά.

 

 

Η ευκαιρία για το κανάλι

 

Το storytelling αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί νευραλγικό σημείο των πωλήσεων εξαρχής και το VR μπορεί να αναδειχθεί σε μοναδικό “όπλο” στα έμπειρά χέρια των συνεργατών. Ας σκεφτούμε μόνο πως κάνει πολλά περισσότερα από το να μεταφέρει τη φαντασία – μεταμορφώνει τις αισθήσεις αυτών που το χρησιμοποιούν, με αποτέλεσμα να μην είναι απλά θεατές, αλλά ενεργοί μέτοχοι και δημιουργοί.

Αυτό ακριβώς είναι και το story, στο οποίο θα βασιστεί το κανάλι συνεργατών προκειμένου να προωθήσει στους πελάτες την αναγκαιότητα των VR ready PCs. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιγράψαμε πιο πάνω, είναι ξεκάθαρο πως η αγορά βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ταχεία ανάπτυξη, με ολοένα και περισσότερους “παίκτες” να προσπαθούν να λανσάρουν προϊόντα και υπηρεσίες. Το κανάλι συνεργατών, κατέχοντας την τεχνογνωσία, οφείλει να δραστηριοποιηθεί ενεργά στο χώρο αυτόν, προσφέροντας λύσεις με υψηλό περιθώριο κέρδους, αλλά και σημαντικό cross-selling αλλά after sales, στους πελάτες του.

 

Asus VR ready PCs
Απόλυτες επιδόσεις και στο VR με τη σειρά ROG

Ο χαρακτηρισμός VR Ready προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο ελάχιστο σετ hardware προκειμένου να μπορεί ένας υπολογιστής να «σηκώσει» απρόσκοπτα το βάρος της εικονικής πραγματικότητας. Ενώ για έναν καταναλωτή είναι σχετικά εύκολο να ανακαλύψει τις ελάχιστες απαιτήσεις που πρέπει να έχει ένα PC για να είναι συμβατό με τα πρόσφατα VR headsets και εφαρμογές, η συμβατότητα και η σωστή επικοινωνία μεταξύ διαφορετικού hardware είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό task για έναν κατασκευαστή. Η Asus πηγαίνει πέρα από το VR Ready, με ειδικά επιλεγμένα και δοκιμασμένα υποσυστήματα διασφαλίζοντας τη μέγιστη εμπειρία virtual reality.

 

ROG GR8 II

Ξεκινάμε από το εντυπωσιακό τόσο σε εμφάνιση, όσο και σε επιδόσεις ROG GR8 II. Το συγκεκριμένο desktop PC, έχει μικρό μέγεθος το οποίο είναι ιδανικό για να το πάρει κανείς μαζί του σε κάποιο LAN party, ωστόσο στο εσωτερικό του κρύβει όλη την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι διαθέτει δύο εξόδους HDMI για να μπορείτε να συνδέσετε ταυτόχρονα ένα VR headset και μια οθόνη. Η κάρτα γραφικών που αναλαμβάνει να «σηκώσει» το βάρος είναι η Asus GeForce GTX 1060, η οποία χάρη στον επεξεργαστή Core i7 έβδομης γενιάς και τα 8GB DDR4 RAM θα απογειώσει τα παιχνίδια τόσο σε Full HD ανάλυση, όσο και σε 2K.

 

Το μηχάνημα διατίθεται και με 4 DDR4 RAM και επεξεργαστή Core i5 έβδομης γενιάς. Σε ότι αφορά τις επικοινωνίες, το ROG GR8 II τα έχει όλα και ενσωματωμένο Gigabit Ethernet και USB 3.1 Type Α και Type C και οπτική έξοδο ήχου, και DisplayPort.

Τέλος και ο ήχος του ROG GR8 II έχει την ποιότητα της Asus και χάρη στις τεχνολογίες ROG SupremeFX και Sonic Studio III/Sonic Radar III το gaming απογειώνεται.

 

ROG Strix GL 502 VM

Ο τέλειος συνδυασμός ισχύος και φορητότητας. Αυτή η πρόταση χαρακτηρίζει με λίγα λόγια το ROG Strix GL 502 VM το οποίο είναι ένα πανίσχυρο μηχάνημα τόσο για gaming, όσο και για χρήση σε βαριές επαγγελματικές εφαρμογές (επεξεργασία εικόνας και βίντεο για παράδειγμα). Υποστηρίζει έως 24GB DDR4 RAM, διαθέτει επεξεργαστή Core i7 και ξεχωριστή πανίσχυρη κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX1060 με 6GB αποκλειστικής μνήμης για κορυφαία απόδοση σε περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητας. Το ROG Strix GL 502 VM διαθέτει εξαιρετικά λεπτή οθόνη 15,6 ιντσών, ανάλυσης Full HD καθώς και όλες τις συνδέσεις επικοινωνίας που πιθανών θα χρειαστείτε, συμπεριλαμβανομένων HDMI 1.4, Display Port, USB 3.1 Type C με Thunderbolt.

 

ROG G701 VI

Πραγματικό «θηρίο» τόσο από άποψη εμφάνισης, όσο και επιδόσεων. Το ROG G701 VI είναι ένα άκρως εντυπωσιακό μηχάνημα με «διαστημικό» σχεδιασμό και γκρι-μεταλλικό χρώμα που τραβά όλα τα βλέμματα. Διαθέτει νέο σχεδιασμό τον οποίο η Asus ονομάζει Bio-Armor με χρωματικούς συνδυασμούς τιτανίου και χαλκού, προσφέροντας και στυλ, αλλά και εξωπραγματικές επιδόσεις.

Η οθόνη του έχει διάσταση 17,3 ίντσες και ανάλυση 1080p. Στο εσωτερικό του συναντάμε την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Ο «ξεκλείδωτος» επεξεργαστής Core i7 Κ-series θα απογειώσει τα τρισδιάστατα παιχνίδια προσφέροντας επιδόσεις που μόνο σε πανίσχυρα desktop συστήματα συναντάμε και βέβαια η κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX 1080 είναι έτοιμη να «σηκώσει» το βάρος της εικονικής πραγματικότητας προσφέροντας ομαλή αψεγάδιαστη VR εικόνα.

Αξίζει να τονίσουμε ότι το ROG G701 VI αποτελεί το πρώτο laptop στον κόσμο με ταχύτατο wide panel 120Hz στον κόσμο το οποίο υποστηρίζει την τεχνολογία Nvidia G-Sync, η οποία συγχρονίζει το ρυθμό ανανέωσης της οθόνης με την κάρτα γραφικών για απόλυτα ομαλή εικόνα.

 

ROG G752 VS

Εντυπωσιακό τόσο σε επιδόσεις, όσο και σε εμφάνιση laptop που ακολουθεί και αυτό τις «γραμμές» του band ROG της Asus, το οποίο έχει γίνει συνώνυμο του κορυφαίου gaming. Διατίθεται σε σκούρο διαστημικό γκρι χρώμα με εντυπωσιακές χάλκινες «πινελιές» να πλαισιώνουν την εξωτερική επιφάνεια.

Το σύστημα διατίθεται με 16GB DDR4 RAM η οποία μπορεί να αναβαθμιστεί μέχρι τα 64GB, επεξεργαστή Core i7-6700HQ στα 2,6GHz, την κορυφαία VR ready κάρτα γραφικών Nvidia GeForce GTX1070 η οποία υποστηρίζει την αρχιτεκτονική Pascal για απόλυτες επιδόσεις και.

Αξίζει να σταθούμε στο πρωτοποριακό σύστημα ψύξης με το οποίο είναι εξοπλισμένο το συγκεκριμένο μηχάνημα. Πρόκειται για το 3D Vapor Chamber το οποίο σε συνδυασμό με τα χάλκινα pipes ρίχνει τη θερμοκρασία της GPU στους 7 βαθμούς κελσίου και του επεξεργαστή στους μόλις 2 βαθμούς.

Όπως και με το ROG G701 VI, έτσι και το ROG G752 VS διαθέτει panel το οποίο υποστηρίζει την τεχνολογία G-Sync της Nvidia.

Σχετικά άρθρα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο online EnGenius certification training

Giorgos Athanassiadis

Xerox Hellas: Σημαντική διάκριση στα Best Workplaces 2017

Συνάντηση Σαμαρά με την CEO της ΙΒΜ

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα