19.8 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Τα πραγματικά οφέλη του Internet of Things

Καμία τεχνολογική εφαρμογή δεν παράγει περισσότερα data από το Internet of Things και όταν πρόκειται για big data analysis, η Oracle βρίσκεται στο στοιχείο της. Στο πλαίσιο της ημερίδας της Oracle με θέμα τα Big Data που πραγματοποιήθηκε στις 18 Μαΐου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον ειδικό στο χώρο του IoT, Mika Rissa.

 

Ακούμε συνεχώς για το Internet of Things αλλά που είναι; Πότε θα γίνει μέρος της καθημερινότητάς μας; Που είναι οι αμέτρητες συσκευές που θα συνδέονται στο Internet και η αντίστοιχη αγορά των δισεκατομμυρίων; Ο Mika Mika Rissa, senior director BigData & IoT της Oracle EMEA ανέλαβε να μας ξεκαθαρίσει την κατάσταση παρουσιάζοντας μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα από βιομηχανίες που ενσωματώνουν τεχνολογίες IoT όχι στο μέλλον, αλλά εδώ και τώρα.

 

Ο Mika χωρίζει το χώρο του IoT σε δύο βασικές κατηγορίες. Στην πρώτη έχουμε την καταναλωτική αγορά και τις διάφορες συνδεδεμένες συσκευές και στη δεύτερη τις συσκευές βιομηχανικού αυτοματισμού. Στη δεύτερη κατηγορία κατατάσσονται οι περιπτώσεις του CERN και η ναυτιλία που θα δούμε πιο κάτω, αλλά και κάθε άλλη μεγάλη βιομηχανική εγκατάσταση (τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας είναι ένα καλό παράδειγμα).

Ωστόσο, ο καταναλωτής χρειάζεται παραδείγματα βγαλμένα μέσα από τη ζωή του για να αντιληφθεί το πραγματικό όφελος του IoT. Ένα από αυτά είναι η αυτοκινητοβιομηχανία η οποία από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε τη συγκεκριμένη τεχνολογία. Μπορεί στην Ελλάδα να μην το βλέπουμε στην πράξη, αλλά σε ΗΠΑ και Δ. Ευρώπη τα περισσότερα οχήματα πωλούνται με ενσωματωμένη συνδεσιμότητα και (συνδρομητικές) υπηρεσίες υποστήριξης προς τον οδηγό (τεράστιο το όφελος στον επαγγελματικό κλάδο). Έτσι, όχι μόνο μπορεί να γίνει πρόβλεψη βλαβών και αντικατάσταση εξαρτημάτων (της μπαταρίας για παράδειγμα) αλλά η εταιρεία υποστήριξης μπορεί να ειδοποιήσει τον οδηγό ότι το αυτοκίνητό του είναι ξεκλείδωτο και να του το κλειδώσει από μακριά.

 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της General Motors η οποία αξιοποιεί τις λύσεις cloud IoT της Oracle παρακολουθώντας και υποστηρίζοντας πάνω από δέκα εκατομμύρια συνδεδεμένα οχήματα.

 

Από το CERN στη ναυτιλία

 

Όταν σκεφτόμαστε Internet of Things σίγουρα το μυαλό μας δεν πηγαίνει στο CERN και τους επιταχυντές αδρονίων. Δεν θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα «βγαλμένο μέσα από τη ζωή», ωστόσο ο Mika μας τόνισε ότι το CERN έχει επιλέξει τις λύσεις της Oracle για την ανάλυση των δεδομένων. Και όταν μιλάμε για big data, τίποτα δεν συγκρίνεται με τα data που παράγουν οι επιταχυντές του CERN. Η μεγαλύτερη μηχανή που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος παράγει το 1 petabyte το δευτερόλεπτο.

 

Επίσης, μέσα στους επιταχυντές υπάρχουν άπειροι αισθητήρες που παρακολουθούν τα διάφορα συστήματα υποστήριξης. Οι αισθητήρες αυτοί παράγουν με τη σειρά τους μεγάλο όγκο δεδομένων τα οποία αναλύονται από τις λύσεις της Oracle προβλέποντας και προλαμβάνοντας πιθανές αστοχίες και προγραμματίζοντας τη συντήρηση. Η διαδικασία αυτή γίνεται αυτόματα χάρη στο εργαλείο Oracle Information Discovery το οποίο αναλαμβάνει να οπτικοποιεί τα δεδομένα. Έτσι, το προσωπικό της εγκατάστασης γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την κατάσταση των συστημάτων, ενώ μπορεί να πραγματοποιεί πρόβλεψη της συντήρησης.

 

Περνώντας σε πιο απτά παραδείγματα, ο Mika μας ανέφερε ότι ειδικά στην Ελλάδα, το Internet of Things όπως εφαρμόζεται στο CERN θα μπορούσε κάλλιστα να υλοποιηθεί στη ναυτιλία. Δεδομένου ότι η χώρα μας διαθέτει έναν τεράστιο εμπορικό στόλο, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν πολλά χρήματα εγκαθιστώντας αισθητήρες στις μηχανές των πλοίων, ούτως ώστε να μπορεί να παρακολουθείται η σωστή λειτουργία, να προβλέπονται πιθανές βλάβες και να προγραμματίζεται η συντήρηση στο σωστό χρόνο. Εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοιους αισθητήρες υπάρχουν, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η εγκατάσταση σε υφιστάμενα πλοία παλαιάς τεχνολογίας κοστίζει πολλά χρήματα και το να πείσει κανείς για το μακροπρόθεσμο όφελος είναι μια μεγάλη πρόκληση την οποία η Oracle αντιμετωπίζει καθημερινά.

 

Να η ευκαιρία για το κανάλι

 

Ο τρόπος που λειτουργεί η Oracle στο κομμάτι του IoT και των big data είναι μέσω απευθείας πωλήσεων στον τελικό πελάτη. Το κανάλι δεν φαίνεται και τόσο «ζωηρό» στο συγκεκριμένο χώρο. «Μακάρι να υπήρχαν περισσότεροι συνεργάτες που να έχουν ενσωματώσει τη συγκεκριμένη τεχνολογία», μας ανέφερε χαρακτηριστικά ο Mika.

Από την άλλη, ενώ στην πραγματικότητα η εμπλοκή της Oracle στο χώρο του Internet of Things είναι σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάλυση των δεδομένων, αποτελεί και τον μεσάζοντα ανάμεσα σε διάφορους κατασκευαστές. Όπως μας ανέφερε ο Mika, η εταιρία συνεργάζεται με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο. Έτσι, πηγαίνει στον πελάτη με συνολική πρόταση, η οποία περιλαμβάνει τους αισθητήρες, την επικοινωνία και φυσικά την cloud πλατφόρμα συγκέντρωσης και ανάλυσης των δεδομένων. Από εκεί και πέρα, φέρνει σε επαφή τον πελάτη με τον κατασκευαστή του απαραίτητου hardware προκειμένου να αξιολογηθεί η συνολική λύση.

Σχετικά άρθρα

Epsilon Net: Πρωτοστατεί και στην Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας

Giorgos Athanassiadis

Nokia Android smartphone: Τελικά μάλλον ισχύει

Kitriniaris

ENVY Inspire με HP+: Η HP λανσάρει τον καλύτερο οικιακό εκτυπωτή της

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα