16.6 C
Athens
19/04/2024
Biztech

Τέλος το roaming εντός ΕΕ

Υπήρξε το σύγχρονο “γεφύρι της Άρτας” αφού για την τιμή των χρεώσεων περιαγωγής στην ΕΕ “σφάζονταν” πολιτικοί, θεσμοί και εταιρείες τηλεπικοινωνιών για αρκετά χρόνια.  Τελικά όμως χθες αποφασίστηκε επίσημα ότι καταργούνται από 15 Ιουνίου του 2017 οι χρεώσεις για όσους ταξιδεύουν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, εντός φυσικά στα σύνορα των 28 κρατών-μελών.

 

Τα τέλη roaming είναι ένα ακόμη θέμα το οποίο αποδεικνύει τον κατακερματισμό συμφερόντων και πολιτικών προτεραιοτήτων εντός της ΕΕ. Η κατάργηση των τελών περιαγωγής εκτιμάται ότι θα επιφέρει μία μείωση της τάξεως του 5% στα συνολικά έσοδα των ευρωπαϊκών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες έχουν “πληγεί” από την οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών και τον έντονο ανταγωνισμό. Έτσι, πολλοί πάροχοι αντιδρούσαν στην πλήρη κατάργηση των τελών περιαγωγής.

 

Πριν λίγους μήνες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε εισηγηθεί ο περιορισμός των χρεώσεων roamning να επιβληθεί από το 2016. Στη συνέχεια όμως το Συμβούλιο Υπουργών Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε να μην στηρίξει την πρόταση της Κομισιόν για πλήρη κατάργηση των τελών περιαγωγής, επιλέγοντας τελικά μια μεσοβέζικη λύση, τυπική της στάσης που κρατά η Ευρώπη σε όλα τα θέματα που κάνουν τζιζ. Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών θα ίσχυε ένα μεικτό σύστημα, χωρίς καμιά επιπλέον χρέωση μέχρι ενός σημείου χρήσης και από ένα σημείο και έπειτα θα τρέχουν χρεώσεις, οι οποίες θα είναι μικρότερες από αυτές που ισχύουν σήμερα. Το Συμβούλιο είχε ταχθεί επίσης υπέρ της επανεξέτασης του θέματος το 2018. Τελικά χθες οι δυο πλευρές συμφώνησαν για τον Ιούνιο του 2017.

 

Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι όσοι το 2017 εξακολουθούν να είναι πολίτες της ΕΕ θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους σε άλλες χώρες της ΕΕ και να χρεώνονται όπως στην χώρα τους.

 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη

Σχετικά άρθρα

H CCS βάζει πλώρη για την αμερικανική αγορά

Kitriniaris

Διεθνής παρουσία για την Crypteia Networks

Kitriniaris

Ισχυρά desktop για απίστευτη εμπειρία και στο γραφείο

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα