16.1 C
Athens
19/04/2024
Biztech

Στ’ άρματα, στ’ άρματα!

Άρτι αφιχθέντες από το… μέτωπο, για ακόμη μια φορά πιστοί στο ραντεβού μαζί σας, θα επιχειρήσουμε να σας προσφέρουμε τα “καλούδια” μας, τα οποία ωστόσο δεν εμπίπτουν στην -ταλαίπωρη- κατηγορία του “άρτος και θεάματα”. Εξάλλου, η αγορά μας ουδέποτε αποτέλεσε πηγή gossip ειδησεογραφίας…

…τουλάχιστον, όχι τα τελευταία χρόνια. Γιατί στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και για μια πενταετία, είμασταν στα… χάϊ μας, ακόμη και από κους-κους απόψεως! Κάτι, που πλέον έχει μεταβληθεί άρδην, με τη μουρμούρα, τη γκρίνια και το “κλάμα” να καταλαμβάνουν ολόκληρη τη “σκηνή” της αγοράς.

Μπορεί τα “μαγαζιά” να… ανακαινίστηκαν, να άλλαξαν προσωπικό, να συρρικνώθηκαν, να έκοψαν δεσμούς με ανθυγιεινές συνήθειες, να “σουλουπώθηκαν” οικονομικώς, να ζύγισαν εκ νέου τις συνεργασίες και στο ποιους απευθύνονται, να είναι έτοιμα για την επόμενη ημέρα, εντούτοις όμως το μέγα ζητούμενο είναι πως, πότε και με ποιον τρόπο.

Ορισμένοι επιχειρούν να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε “εξωτικές” αγορές, δίχως μάλιστα να λείπουν επιτυχημένα cases, που με τη σειρά τους ανοίγουν νέους δρόμους. Έστω και μακριά από τη μητέρα-πατρίδα. Ο επιούσιος να βγαίνει…

Κάποιοι άλλοι επιμένουν στην… παράδοση, γνωρίζοντας πως τα μεγέθη τους μπορεί να είναι σημαντικά περιορισμένα, η λογική τουλάχιστον παρωχημένη, ωστόσο στο τέλος της ημέρας “another day, another dollar”, που λένε και στις πέραν του Ατλαντικού ακτές.

Άλλοι αναζητούν την ιδέα που θα τους αποφέρει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Όσο την βρούμε κι εμείς, άλλο τόσο θα την ανακαλύψουν κι εκείνοι…

Τέλος, υπάρχουν και όσοι, παραφράζοντας τη ρήση γνωστής διαφήμισης ελληνικού καφέ: “Αυτό ξέρουν, αυτό εξακολουθούν να κάνουν”. Απόγονοι ενός πλήρως αποτυχημένου συστήματος, γεμάτου στρεβλώσεις, αντιπαροχής (και δεν εννοούμε τη λογική των διαμερισμάτων…), συναλλαγής, αδιαφάνειας, πελατειακών σχέσεων, ατελών όσο και μη-λειτουργικών έργων κ.ο.κ. Στοιχείων, τα οποία συνέβαλαν τα μέγιστα να βρισκόμαστε στο σημερινό αδιέξοδο. Κι όμως, μετά λύπης διαπιστώνουμε καθημερινά πως -ακόμη- βρίσκονται ανάμεσά μας! Και ζουν και βασιλεύουν…

Θέλετε “πειστήρια”; Ιδού ορισμένα: Εταιρεία με “αμαρτωλό” παρελθόν, υπό επιτήρηση και σε διαδικασία εκκαθάρισης, ανέλαβε έργο σε υπηρεσία καίριας σημασίας έναντι περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ. Πρώην… ιπτάμενη εταιρεία θα παρέχει και θα υποστηρίζει το λογισμικό για το intranet, καθώς επίσης και των servers κρατικού οργανισμού που βρίσκεται στα… φόρτε της δημοσιότητας. Τέλος, “ημιθανές” μαγαζί… προικοδοτήθηκε με ένα έργο ορισμένων δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε δημόσιο οργανισμό μεγάλης περιφερειακής πόλης, το οποίο και μπορούσε να αναλάβει ακόμη και κάποια τοπική ΙΤ εταιρεία περιορισμένων δυνατοτήτων. Τόσος ξεπεσμός πλέον;

Αθόρυβα, μεθοδικά και εστιασμένα, το Dynamic Duo προσέθεσε μια ακόμη επιλογή στο portfolio των συνεργασιών τους, μέσω της οποίας εκτείνουν σημαντικά το εύρος των λύσεων που μπορούν να παρέχουν προς τις επιχειρήσεις-πελάτες, με ένα brand πρώτης γραμμής.

Η στρατηγική με βάση την οποία κινούνται είναι συγκεκριμένη, όσο και πολλαπλά -επιτυχώς- δοκιμασμένη: Καταγραφή πλαισίου της αγοράς – Αξιολόγηση vendor list – Οριοθέτηση οικονομικών “θέλω” και “μπορώ” – Go to market! 

Πάντοτε αθόρυβα, αποφεύγοντας… ταρατατζούμ και τα συναφή “πανηγύρια”.

Το ερώτημα που γεννάται (όχι για πρώτη φορά είναι η αλήθεια) είναι εάν στα… προσεχώς υπάρχει σκέψη για συνεργασίες και στο επίπεδο του λογισμικού, προκειμένου να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη λύση απ’ άκρου εις άκρον.

“Ούτε να το σκέφτεστε”, ως άλλο echo σαν να ακούμε την απάντηση…

Την ίδια στιγμή, το “κίτρινο ασφαλές” μαγαζί δείχνει να βρίσκεται σε παρατεταμένη νευρική κρίση. Αιτία; Τα αρκούντως πενιχρά οικονομικά αποτελέσματα (και δη ο τζίρος) κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Βλέπετε, οι επιτελείς του “κίτρινου ασφαλούς” μαγαζιού ανακάλυψαν ως αιτία του… κακού, πρόσφατες αλλαγές που έλαβαν χώρα στο μοντέλο κάλυψης των πωλήσεων, σε συνδυασμό με τη μείωση της πώλησης νέων αδειών χρήσης δια μέσω των συνεργατών. Αποτέλεσμα; Να προετοιμάζονται  “σαρωτικές” αλλαγές στο καναλικό μοντέλο.

Προμηνύεται λογική… back to basics! Ήτοι, στενότερη όσο και περισσότερο εποικοδομητική συνεργασία με το κανάλι, από κοινού “κτίσιμο” ολοκληρωμένων λύσεων, έμφαση στην τεχνική εξυπηρέτηση, εργαλεία πρόκλησης και περαιτέρω αξιοποίησης της ζήτησης εκ μέρους της αγοράς, επιβράβευση όσων συνεργατών του καναλιού λανσάρουν στην αγορά μια ευρεία γκάμα ολοκληρωμένων προϊόντων κ.ο.κ. Ίδωμεν!  

“Αίμα”, βλέπε και ευρώ, υποσχέθηκε πρόσφατα Υπουργός της κυβέρνησης στους… μουσαφίριδές του. Εάν ισχύουν τα όσα έγιναν γνωστά, τότε μιλάμε για πραγματική e-πανάσταση, μέσω της οποίας θα αλλάξει σημαντικά (και προς το καλύτερο) το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας μας. Όχι πως είναι η πρώτη φορά που ακούμε κάτι τέτοιο, αλλά όπως ισχυρίζεται και ο θυμόσοφος λαός: “Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται”…

“Virtual desktop για το λαό”, θα μπορούσε να αποτελεί το σύνθημα κορυφαίας εταιρείας του κλάδου, σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσει… αποδοτικά το ψαλίδι σε ότι αφορά την τιμολογιακή της πολιτική. Βλέπετε, αυτή τη στιγμή ο εν λόγω εξοπλισμός κοστίζει… ο κούκος-αηδόνι, γεγονός που δεν μπορεί να λειτουργήσει ως τμήμα μιας ευρείας λογικής end-user computing, την οποία φαίνεται πως ακολουθούσε μέχρι σήμερα το μαγαζί.

Πολλώ δε μάλλον όταν τη θεωρεί ως τομέα-κλειδί για την μελλοντική της ανάπτυξη, ενώ μέχρι τώρα αποτελεί μαύρη τρύπα!

Στο μεταξύ, βαδίζοντας στο δρόμο της ανάκαμψης, ο “Σαμουράϊ”, όχι απλά ακόνισε το ξίφος του, αλλά κάνει εντυπωσιακό come-back, “καθαρίζοντας” τον ανταγωνισμό. Πυλώνες του; Το design και η υψηλή αισθητική, η ποιότητα, ο πλούτος των χαρακτηριστικών και οι προσιτές τιμές.

Τελικά, αυτός ο κλάδος δεν λέει να… αγιάσει. Βλέπετε, δεν έφτανε η επονομαζόμενη και ως λίστα Λαγκάρντ η οποία και περιείχε ουκ ολίγους εκπροσώπους της εγχώριας ΙΤ αγοράς, έρχεται τώρα και η αντίστοιχη του Ράϊχενμπακ για να ανάψει νέες… φωτιές.

Πόσο, μάλλον, όταν σε αυτή “φιγουράρει” το όνομα στελέχους που αδυνατούμε να πιστέψουμε πως ανήκει σε μια εκλεκτή… κάστα 100 πλούσιων Ελλήνων, τα μέλη της οποίας ενδεχομένως να φοροδιαφεύγουν.

Ρε παιδιά, να ψαχτούμε λιγάκι!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα