22.9 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Σε πτώση τα PCs, αλλά αισιοδοξία για το μέλλον

Τα αποτελέσματα των πωλήσεων PCs σε παγκόσμιο επίπεδο για το γ’ τρίμηνο του 2015 ανακοίνωσαν IDC και Gartner, με βάση τα οποία όλα κυλούν… φυσιολογικά, αφού η κάμψη της αγοράς συνεχίζεται. Ειδικότερα, η IDC προσδιορίζει την μείωση των πωλήσεων στο 10,8% και η Gartner στο 7,7%, με τι συνολικές πωλήσεις του τριμήνου να ανέρχονται στα 71 εκατ. και 73,7 εκατ. τεμάχια, αντίστοιχα.

 

Ουσιαστικά και οι δύο εταιρείες ερευνών συμφωνούν χοντρικά για τον ρυθμό πτώσης, και δεν είναι το μόνο σημείο στο οποίο συμφωνούν. Συγκεκριμένα, επισημαίνουν ότι η συνεχιζόμενη πτώση οφείλεται ως έναν βαθμό στην ισχυροποίηση του δολαρίου γεγονός το οποίο φαίνεται να επηρέασε περισσότερο τους καταναλωτές στις περιοχές της EMEA, της Ιαπωνίας και της Λατινικής Αμερικής. Επίσης οι δύο εταιρείες συμφωνούν στο ότι τα Windows 10 δεν μπόρεσαν δικαιολογημένα να δώσουν πνοή στην αγορά για δύο κυρίως λόγους: αφενός οι καταναλωτές και επιχειρήσεις προτιμούν αρχικά απλά να αναβαθμίσουν τα PC τους παρά να αγοράσουν καινούρια, αφετέρου οι επιλογές που υπήρχαν στην αγορά σε επίπεδο hardware ήταν λίγες. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο και οι δύο εταιρείες είναι αισιόδοξες προβλέποντας ότι καθώς οι επιλογές συσκευών που θα συνδυάζουν τα Windows 10 με το νέο chip Skylake της Intel, οι πωλήσεις θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται, ειδικά μέσα στο 2016.

IDC 

idc1

Επίσης αισιόδοξο στοιχείο είναι και το ότι ενώ στα desktops η πτώση των πωλήσεων ήταν καθαρά διψήφια, στα notebooks και στα premium ultramobiles (όπως το MacBook Air και  το Microsoft Surface Pro) ήταν μονοψήφια. Πρόκειται για μια μία ακόμη απόδειξη ότι η αγορά μετακινείται προς πιο mobile λύσεις, οι οποίες όμως ταυτόχρονα ενσωματώνουν ισχυρά χαρακτηριστικά που δεν θυσιάζουν την παραγωγικότητα.

GARTNER

gartner copy

Στα του οίκου μας τώρα – με την ευρύτερη έννοια – και συγκεκριμένα στα στοιχεία που αφορούν την EMEA, η Gartner καταγράφει ισχυρή πτώση στις πωλήσεις κατά το γ’ τρίμηνο με ρυθμό 15,7%, δηλαδή 8 εκατοστιαίες μονάδες παραπάνω από τον μέσο όρο. Την εν λόγω χρονική περίοδο πωλήθηκαν 20 εκατομμύρια PCs, αριθμός σαφώς χαμηλός για τις συνήθεις, δυνατότητες της περιοχής, με όλους τους vendors να πιέζονται.

 

Και μια και ο λόγος για vendors, και οι δύο εταιρείες συμφωνούν ότι η πεντάδα των κορυφαίων κατασκευαστών περιλαμβάνει κατά σειρά τις Lenovo, HP, Dell, Apple, Acer με κάποιες επιμέρουςidc3 διαφοροποιήσεις όσον αφορά τα μερίδια αγοράς και το σύνολο των πωλήσεων. Αν έπρεπε να σημειώσουμε κάτι, αυτό θα ήταν ότι η Lenovo έχει εδραιωθεί πλέον ξεκάθαρα ως ο παγκόσμιος ηγέτης της αγοράς ενώ η Acer βλέπει τις πωλήσεις να υποχωρούν με ποσοστά γύρω στο 20%, γεγονός που έχει καταστήσει της Apple τέταρτο μεγαλύτερο vendor.

 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη

Σχετικά άρθρα

Ρεκόρ κυβερνοεπιθέσεων καταγράφει η νέα έκθεση της WatchGuard Threat Lab

Giorgos Athanassiadis

Βελτιώσεις στο EMC Velocity Service Provider

dmallas

Η D-Link εμπλουτίζει τη σειρά Eagle Pro AI με Mesh Wi-Fi 6 και Range Extender

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα