22.8 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Πως θα αλλάξει το iPhone 5 τη διανομή και τις επιχειρήσεις

Είναι σίγουρο ότι έχετε διαβάσει ουκ ολίγα για το νέο iPhone 5 και τα νέα του χαρακτηριστικά, όπως και το πότε θα έρθει και στην Ελλάδα. Όμως, το iPhone 5 έρχεται να επιβεβαιώσει ορισμένες απόψεις που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια για την Apple και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει την αγορά.

Κατ’ αρχήν, ήταν η πρώτη φορά που γνωρίζαμε σχεδόν τα πάντα για το νέο iPhone πριν την παρουσίαση του. Κατά δεύτερον, ήταν μία παρουσίαση που δεν έβρισκες εκείνον το wow παράγοντα που είχαν παλαιότερα προϊόντα της Apple και τα έκαναν να διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό. Το iPhone 5 είναι μία εξέλιξη του iPhone, μία συσκευή οι βελτιώσεις στην οποία έγιναν προκειμένου το smartphone της Apple να μην «αισθάνεται» μειονεκτικά σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Φυσικά, το iPhone 5 είναι μία εξαιρετική συσκευή και οι πωλήσεις που θα κάνει θα δημιουργήσουν νέο ρεκόρ. Και παράλληλα η έλευση του θα υποχρεώσει τα καταστήματα και τις αλυσίδες που έχουν δώσει έμφαση στο κομμάτι των φορητών συσκευών της Apple να αλλάξουν πλήρως το χώρο που έχουν αφιερώσει στα αξεσουάρ τους!

Ο νέος connector

Για τις αλλαγές στα καταστήματα, ο λόγος είναι ο νέος connector που ενσωματώνει η Apple στο iPhone 5. Με δεδομένο ότι το iPhone 5 είναι πολύ πιο λεπτό, χρειαζόταν και αλλαγή στον 30-pin connector που είχε. Οπότε, η Apple δημιούργησε έναν νέο connector, ο οποίος είναι με 8-pin και φέρει την ονομασία Lightning. Κατά την παρουσίαση, η Apple δεν έκανε καμία αναφορά σε επιδόσεις παρά μόνον ότι τα περισσότερα υπάρχοντα αξεσουάρ θα μπορούν να συνδεθούν με το νέο connector μέσω ενός adaptor. Μόνο που ο τελευταίος κοστίζει 29 δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επιπλέον, φαίνεται πως δεν θα λειτουργούν όλα τα αξεσουάρ και θα υπάρξουν ορισμένα προβλήματα με συσκευές ήχου κατά κύριο λόγο. Επίσης, οι Ευρωπαίοι χρήστες μπορούν να προμηθευτούν –έναντι 15 λιρών- έναν adaptor για microUSB. Μην ξεχνάμε ότι η Apple έχει συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα ακολουθήσει την οδηγία περί κοινού φορτιστή, ο οποίος, όμως, είναι σε microUSB. Με τον adaptor, καταφέρνει να έχει και τον δικό της connector και να μην μπορεί να κατηγορηθεί από τις Βρυξέλλες. Βέβαια, κανείς από τους δύο adaptors δεν υπάρχει στη συσκευασία.

Στα καταστήματα το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί είναι πως για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα θα έχουν διπλά αξεσουάρ λόγω του διαφορετικού connector. Οι κατασκευαστές αξεσουάρ θα αρχίσουν να παράγουν προϊόντα με τον νέο connector, δεδομένου ότι μάλλον θα τον δούμε και στις υπόλοιπες συσκευές της Apple. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει ειδικός χώρος για αξεσουάρ για το iPhone 5. Τουλάχιστον, θα έχει καλές πωλήσεις, οπότε θα δικαιολογείται η επένδυση, αν και η περίοδος που διανύουμε δεν είναι και για μεγάλα ανοίγματα.

Το iPhone στις επιχειρήσεις

Ένα θέμα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η προσπάθεια που κάνει η Apple για να εισέλθει πιο δυναμικά στο χώρο των επιχειρήσεων. Δεν ήταν διόλου τυχαίο ότι στην αρχή της παρουσίασης του iPhone 5, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ ασχολήθηκε με το θέμα των εταιρικών εφαρμογών που δημιουργούν οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Apple γνωρίζει ότι από τη μία πολλά στελέχη επιχειρήσεων χρησιμοποιούν iPhone και iPad ως εταιρικές συσκευές, από την άλλη, όμως, υπάρχουν και παράπονα ότι οι φορητές συσκευές δεν είναι ιδανικές για επαγγελματική χρήση. Η Apple προσπαθεί να αλλάξει αυτή την άποψη, αλλά χωρίς να κάνει κάποιες ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο προσέγγισης, ενώ και στο θέμα της ασφάλειας δεν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες κινήσεις. Και έρχονται πλέον τα Windows 8, όπου η Microsoft είναι βέβαιο πως θα παίξει πολύ δυνατά το χαρτί του κοινού περιβάλλοντος για όλες τις υπολογιστικές συσκευές σε ένα σπίτι ή μία επιχείρηση. Οπότε η Apple θα πρέπει να κινηθεί άμεσα επί του θέματος. Γιατί η αγορά είναι μεγαλύτερη απ’ όσο νομίζουν πολλοί και επιπλέον δεν είναι πολλοί εκείνοι που προτιμούν να έχουν δύο κινητά, ένα για επαγγελματική και ένα για προσωπική χρήση. Αντίθετα, είναι διατεθειμένοι για συμβιβασμούς για να έχουν ένα. Πολλοί έκαναν συμβιβασμό και έχουν το iPhone παρά το ότι σε επίπεδο δουλειάς έχει αρκετά ελαττώματα. Οπότε, τώρα μπορεί ο συμβιβασμός να είναι προς την άλλη κατεύθυνση. Και αυτό το γνωρίζουν στην Apple…

Δημήτρης Μαλλάς

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα