16.3 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Ποιος θα αγοράσει τελικά την Toshiba Memory;

Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τη χρεωκοπία, η Toshiba έχει βάλει πωλητήριο στο τμήμα κατασκευής μνημών NAND Flash. Σημειώνουμε ότι η Toshiba είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής μνημών στον κόσμο, πίσω από τη Samsung.

 

Όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν από τη χρεωκοπία της θυγατρικής της Westinghouse Electric στις ΗΠΑ η οποία ασχολείται με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων. Μετά το συγκεκριμένο συμβάν η Toshiba είδε τη μετοχή της να πέφτει κατά 45% καταγράφοντας ζημιές ύψους $6,33 δις.

 

Η τιμή πώλησης της Toshiba Memory Corporation (TCM) ανέρχεται σε $18 δις και από τις αρχές του καλοκαιριού, οι προσφορές πέφτουν βροχή. Πολλές εταιρείες τεχνολογίας όπως Western Digital, Foxconn, Apple, Broadcom έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον δημιουργώντας συνασπισμούς με τράπεζες και επενδυτικά funds. Ένα σημαντικό θέμα που έχει ανακύψει από την αρχή είναι ότι η Ιαπωνία επιθυμεί διακαώς να διατηρήσει την τεχνολογία κατασκευής μνήμης εντός συνόρων και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να περάσει στον έλεγχο της Κίνας ή των Η.Π.Α. Ωστόσο, είναι πολύ αμφίβολο εάν θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο, αφού η Toshiba θα αναγκαστεί να επιλέξει την υψηλότερη προσφορά.

 

Στο παιχνίδι και η Apple

 

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Foxconn Technology Group ασκεί πιέσεις προκειμένου να κλείσει το deal υπέρ της. Το ενδιαφέρον εδώ είναι ότι πίσω από τη συγκεκριμένη κίνηση βρίσκεται η Apple, ενώ στο συνασπισμό βρίσκονται επίσης η SoftBank Group και η Sharp. Το ποσό της συγκεκριμένης προσφοράς δεν έχει γίνει γνωστό, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι υπερβαίνει τις δύο προηγούμενες που έχει δεχθεί η Toshiba.

Εκπρόσωπος της Foxconn ανέφερε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί περιλαμβάνει ένα συνδυασμένο μετοχικό σχήμα, σύμφωνα με το οποίο Foxconn θα κατέχει ποσοστό 25%, η Apple 20%, η Kingston Technology 20%, η Sharp 15%, η SoftBank 10%, ενώ η Toshiba θα μπορέσει να κρατήσει το 10%.

 

Η Toshiba δεν έχει ακόμα αποφασίσει, αλλά όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου. Από τη μία, η εταιρεία κινδυνεύει με απόσυρση της μετοχής της από το χρηματιστήριο του Τόκιο, ενώ η αντίπαλός της Samsung προβαίνει ήδη σε τεράστιες επενδύσεις ανακοινώνοντας ένα νέο εργοστάσιο στην Κίνα.

Σχετικά άρθρα

Αύξηση εσόδων και προοπτικές ανάπτυξης ανακοίνωσε η CPI

Giorgos Athanassiadis

Samsung: $8 δις κέρδη το πρώτο τρίμηνο!

Kitriniaris

Ο αντίκτυπος της ωριμότητας του cloud στον κλάδο της εκτύπωσης

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα