17.1 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Ο μεγαλύτερος Intel-based υπερυπολογιστής είναι Lenovo

Σε ένα παρεκκλήσι του 19ου αιώνα στα προάστια της Βαρκελώνης βρίσκεται ένας υπερυπολογιστής τόσο ισχυρός που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο παγκοσμίως, Intel-based supercomputer απόδοσης 11,1 petaflop (1 petaflop είναι ίσο με 1 τετράκις εκατομμύριο πράξεις κινητής υποδιαστολής το δευτερόλεπτο).

 

Το συγκεκριμένο HPC σύστημα κατασκευάστηκε από την Lenovo και κατά τη διάρκεια του Supercomputing Conference (ISC2017) παραδόθηκε στο Supercomputing Center της Βαρκελώνης που βρίσκεται στο χώρο του Πολυτεχνείου, μέσα στο Chapel Torre Girona και αποτελεί ένα από τα ομορφότερα data center στον κόσμο.

 

 

Το σύστημα της Lenovo ονομάζεται MareNostrum 4 και θα χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει επιστήμες που εστιάζουν σε έρευνες σχετικές με το ανθρώπινο γονιδίωμα, τη βιοπληροφορική, τη βιομηχανική, καθώς και την πρόγνωση του καιρού και την σύνθεση της ατμόσφαιρας.

Αυτό το νέο σύστημα, το οποίο θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, τοποθετείται στη θέση 13 της λίστας TOP500 (top500.org) που ανακοινώθηκε στις 19 Ιουνίου.

 

Το MareNostrum 4 περιλαμβάνει 3.400 server νέας γενιάς της Lenovo, διαθέτει Intel Xeon scalable επεξεργαστές, με Intel Omni-Path Technology 100 Gb/s ταχύτατη καλωδίωση δικτύου, άνω των 60 χλμ. Πρόκειται για το τρίτο HPC σύστημα που έχει εγκαταστήσει η Lenovo στο Partnership for Advanced Computing in Europe (PRACE), γεγονός που την καθιερώνει ως το μεγαλύτερο πάροχο συστημάτων αιχμής HPC στη σημαντική αυτή επιστημονική κοινότητα και παράλληλα εδραιώνει τη θέση της, ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία supercomputer στην Ευρώπη.

 

 

Η Lenovo στην κορυφή του HPC

 

Από την πρώτη φορά που εμφανίστηκε στη λίστα Top500 το 2014, η Lenovo έχει γίνει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος προμηθευτής, από όλες τις TOP500 εταιρείες, στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η εταιρεία βρίσκεται στη δεύτερη θέση στον κόσμο, σε ότι αφορά τις TOP500 θέσεις συνολικά, με 92 συμμετοχές. Επιπλέον, η Lenovo είναι νούμερο ένα στη κατηγορία supercomputing στην Κίνα, τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη supercomputing αγορά στον κόσμο, διεκδικώντας 50% περισσότερες συμμετοχές, σε σύγκριση με το βασικό ανταγωνιστή της.

 

Επιπροσθέτως, η Lenovo αναβαθμίζει το Global HPC Innovation Center της που έχει έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας και διαθέτει 6.000 πυρήνες Intel Xeon νέας γενιάς και σύγχρονα Nvidia GPUs, με την καλύτερη και πιο ποιοτική εσωτερική Mellanox και Intel επένδυση.

Η πλήρης αναβάθμιση του συστήματος θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2017.

Σχετικά άρθρα

Νέο τραπεζικό έργο για την Intrasoft

Channel-Manager

Kyocera Ecosys P3155dn: Ξεπερνά κάθε προσδοκία

IBM: Βουτιά πωλήσεων και κερδών

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα