19.4 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Ολοκληρώθηκε το eHealth Forum + Festival 2016

Μία εκδήλωση σε δυο χώρους επί δυο ημέρες, 170 ομιλητές από 21 χώρες, πολλές εκατοντάδες σύνεδροι και επισκέπτες, 15 δήμοι, 15 ευρωπαϊκά προγράμματα, 41 θεματικές ενότητες, συνεδρίες, εργαστήρια και δημόσιες ανοιχτές συζητήσεις.  Αυτοί ήταν οι αριθμοί που σφράγισαν το eHealth Forum + Festival, το οποίο ολοκληρώθηκε ταυτόχρονα στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, το βράδυ της Τετάρτης, 26 Οκτωβρίου. Το eHealth Forum έφερε στο ίδιο τραπέζι φορείς της υγείας και της τεχνολογίας, ερευνητές, νέους επιχειρηματίες και εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να μοιραστούν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους και να αναζητήσουν τρόπους συνεργασίας.

 

Πίσω από τους αριθμούς, υπάρχει και ουσία: Επιβεβαιώνοντας το σλόγκαν του, που ήταν «eHealth: καταλύτης μεταρρύθμισης – μοχλός ανάπτυξης», το Forum όντως αναδείχθηκε σε σημείο συνάντησης και συνεργασίας φορέων και κυβερνήσεων με τη γνώση και την εξειδίκευση στο χώρο της ηλεκτρονικής υγείας.

ehealthforum2Οι εντυπωσιακές κατακτήσεις της τεχνολογίας, με την αξιοποίηση των Big Data, της τεχνητής νοημοσύνης και νέων φορετών συσκευών οδηγούν σε μια νέα πραγματικότητα: ανοίγουν το δρόμο για ριζικές αλλαγές στην περίθαλψη, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους και οδηγούν σε αλλαγή της συμπεριφοράς όλων των εμπλεκομένων (ασθενής-ιατρός-ερευνητής-ασφαλιστικός φορέας-κράτος).

 

Σχολιάζοντας τη σημασία του eHealth Forum + Festival, ο John Crawford, IBM Healthcare Industry Expert & μέλος της IBM Industry Academy, στην κεντρική ομιλία του για το μέλλον της περίθαλψης με βάση την καινοτομία, τόνισε: «μας δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί τον τελευταίο καιρό στο χώρο του eHealth, αλλά και να οραματιστούμε μαζί με τους ειδήμονες τα μελλοντικά συστήματα υγείας…».

Η δυνατότητα ανάλυσης μεγάλων όγκων εργαστηριακών και κλινικών δεδομένων βιοϊατρικής, γενετικής ή και άλλων δεδομένων σχετικών με την υγεία ανοίγει νέα προοπτική στην πρόληψη και θεραπευτική.

 

Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και για θέματα τηλεϊατρικής, όπου παρουσιάστηκαν σημαντικές πρακτικές και έργα εν εξελίξει, ενώ έγινε συζήτηση για το μέλλον της στην Ελλάδα, καθώς η τεχνολογία παρέχει δυνατότητα για αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών και συμβάλλει στη βελτίωση όχι μόνο της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας αλλά και της πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

 

Στη διάρκεια του eHealth Forum, πρόσωπα-κλειδιά από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής για το eHealth, Miguel González-Sancho, από εταιρείες που πρωτοπορούν στον χώρο όπως η IBM και η Microsoft, από δήμους, από κρατικούς φορείς, από ερευνητικά ινστιτούτα και οικοσυστήματα ψηφιακής υγείας άλλων χωρών είχαν την ευκαιρία να αναλύσουν, ο καθένας από την σκοπιά του, σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζουν και να μοιραστούν τις γνώσεις και εμπειρίες τους. Αποδείχθηκε, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως για να είναι επωφελείς για την υγεία, την κοινωνία και την οικονομία, οι εφαρμογές eHealth πρέπει να αντιμετωπίζουν πραγματικές ανάγκες της ζωής μας, ανάγκες των πολιτών, των ιατρών, του κράτους, της οικονομίας.

 

 

ehealthforum3

 

Στο Festival, την παράλληλη εκδήλωση του Forum στην Τεχνόπολη, εκατοντάδες πολίτες είχαν την ευκαιρία να δουν και να μάθουν κυριολεκτικά από πρώτο χέρι τι μπορεί να κάνει η τεχνολογία για την υγεία και την ευζωία τους, καθώς 26 νεοφυείς εταιρίες, αλλά και ερευνητικές ομάδες από ελληνικά ιδρύματα παρουσίασαν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, σ’ αυτόν τον τομέα, που μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητά μας. Ανάμεσά τους, ρομπότ που παίζουν το ρόλο φροντιστή ατόμων τρίτης ηλικίας ή μπορούν να «οδηγήσουν» το αμαξίδιο ατόμου με κινητικά προβλήματα, εφαρμογές που μας ενημερώνουν για τυχόν τοξικά συστατικά σε τρόφιμα και καλλυντικά αλλά και για τρόπους αναγνώρισης και καθυστέρησης της άνοιας, καθώς και πλατφόρμες τόσο για εύρεση γιατρού, όσο και για κοινωνική δικτύωση συγκεκριμένων ομάδων χρηστών.

 

Κέρδος του διημέρου, η σημαντική πρόοδος προς την κατεύθυνση του μεγάλου στόχου, αφενός να γίνει η Αθήνα κόμβος επαγγελματικής συνεργασίας των φορέων ηλεκτρονικής υγείας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, αφετέρου να παρουσιαστούν οι δυνατότητες και οι πρακτικές εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας στους χρήστες της –πολίτες της Αθήνας και όχι μόνο. Το eHealth Forum αποδείχθηκε τελικά πραγματικός καταλύτης, καθώς προέκυψαν σημαντικές νέες συνεργασίες μεταξύ διεθνών και ελληνικών φορέων.

Η Ελλάδα «μετράει» πλέον στο χώρο του eHealth, όπως φάνηκε από τα σχόλια των κορυφαίων προσωπικοτήτων που συμμετείχαν στο φετινό Forum, εκπροσωπώντας τους μεγαλύτερους διεθνείς και ελληνικούς φορείς του χώρου της ηλεκτρονικής υγείας, αλλά και την άμεση εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, να συμμετάσχουν στην επόμενη διοργάνωση, το 2017.

Σχετικά άρθρα

Ανάληψη νέου έργου για τη Lavisoft

Kitriniaris

Η αγορά των smartphones επιστρέφει στην ανάπτυξη

Giorgos Athanassiadis

Μόνιμη η έκπτωση των $100 για τα Surface Pro

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα