13 C
Athens
20/04/2024
Biztech

Οι λύσεις Vodafone IoT σε ελληνικές επιχειρήσεις

Η Vodafone χαρακτηρίζεται ως κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών ΙοΤ από διεθνείς αναλυτές, όπως η Gartner και η Analysys Mason, έχοντας ξεπεράσει τα 54 εκατ. συνδέσεις ΙοΤ σε όλο τον κόσμο. Αλλά και στην Ελλάδα, η Vodafone προσφέρει λύσεις ΙοΤ που αλλάζουν την καθημερινότητα των επιχειρήσεων, εξασφαλίζουν τον αποτελεσματικό έλεγχο των πόρων τους και τις κάνουν πιο ανταγωνιστικές, μέσα από τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες Vodafone ΙοΤ full control.

 

Η Vodafone Ελλάδας επενδύει στρατηγικά στο ΙοΤ. Η θυγατρική της Zelitron, σχεδιάζει και αναπτύσσει υπηρεσίες ΙοΤ, οι οποίες όχι μόνο διατίθενται στην ελληνική αγορά, αλλά εξάγονται σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Vodafone.

 

 

 

Vodafone IoT Fleet Control σε διάφορους κλάδους

 

Το ενδιαφέρον για υπηρεσίες IoT βαίνει αυξανόμενο σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, καθώς τα οφέλη από την χρήση τους είναι απτά. Μία από τις ευρέως διαδεδομένες υπηρεσίες ΙοΤ είναι το Vodafone IoT Fleet Control, που αφορά στη διαχείριση στόλου οχημάτων.

 

Στον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας, χαρακτηριστική περίπτωση αξιοποίησής του που οδήγησε σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης, έρχεται από τον όμιλο Βεϊνόγλου. Ο όμιλος Βεϊνόγλου συνεργάστηκε με τη Vodafone και επέλεξε το IoT Fleet Control για να έχει ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο της πορείας και της τοποθεσίας των φορτηγών του. Έτσι γνωρίζει την ακριβή θέση του κάθε φορτίου και ενημερώνει τους πελάτες του για την παράδοσή του, οι μεταφορές γίνονται με περισσότερη ασφάλεια, ενώ η επιχείρηση εξοικονομεί χρόνο και μειώνει το κόστος τόσο για την ίδια όσο και για τον πελάτη.

 

Η χρήση υπηρεσιών IoT οδήγησε στη βελτιστοποίηση της λειτουργίας της Mavridis Lift, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των ανελκυστήρων. Με το IoT Fleet Control, η Mavridis Lift γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο την τοποθεσία και την πορεία των οχημάτων και έτσι μπορεί να εντοπίζει άμεσα το πλησιέστερο όχημα στην τοποθεσία που υπάρχει ανάγκη (για παράδειγμα σε περίπτωση εγκλωβισμού), ώστε να ειδοποιεί τον οδηγό τηλεφωνικά για να μεταβεί άμεσα σε αυτή. Με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση μπορεί να τηρεί την υπόσχεση προς τους πελάτες της για ανταπόκριση σε οποιαδήποτε κλήση το αργότερο μέσα σε δύο ώρες.

 

Το ΙοΤ μπορεί να προσφέρει υπεραξία και  οφέλη και στη μεταφορά επιβατών. Μία αξιοπρόσεκτη περίπτωση είναι τα εκπαιδευτήρια Παλλάδιο τα οποία, χάρη στο ΙοΤ, έχουν ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για την τοποθεσία και την πορεία των οχημάτων, καθώς και τον έλεγχο της συμπεριφοράς των οδηγών. Με το IoT Fleet Control, το Παλλάδιο εξασφάλισε οικονομία λόγω του αποτελεσματικότερου σχεδιασμού δρομολογίων ώστε αυτά να πραγματοποιούνται με το μικρότερο δυνατό αριθμό σχολικών οχημάτων, ενώ παρέχει ασφάλεια στην μετακίνηση των μαθητών.

 

Το Vodafone IoT Cooler Control αποτελεί μια άλλη καινοτόμο υπηρεσία ΙοΤ, με την οποία μια επιχείρηση μπορεί να παρακολουθεί τα ψυγεία της. Ένα ενδεικτικό παράδειγμα χρήσης προέρχεται από μία δυναμική βιοτεχνία παγωτού. Η εταιρεία Παγωτό – 14 επέλεξε την Vodafone για να έχει τον απόλυτο έλεγχο παραγωγής και αποθήκευσης, διασφαλίζοντας σταθερά υψηλή ποιότητα στα προϊόντα της. Με το IoT Cooler Control, η Παγωτό  – 14 έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη θερμοκρασία των ψυγείων από οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή και να ειδοποιεί άμεσα τους εργαζομένους, σε περίπτωση μεταβολής της θερμοκρασίας των ψυγείων π.χ. λόγω βλάβης ή διακοπής ρεύματος.

Σχετικά άρθρα

H Thales παγκόσμιος ηγέτης στην ψηφιακή ταυτότητα και ασφάλεια

Το “insurance-as-a-service” απαραίτητο όσο ποτέ

Η Space Hellas μέλος του «6G Infrastructure Association»

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα