22.8 C
Athens
29/03/2024
Biztech

Οι εταιρείες κινητής τραβούν το κάρο των επενδύσεων

Ακριβής αντανάκλαση της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα αλλά και της σημαντικής επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες, αποτελούν τα αποτελέσματα  που ανακοίνωσε η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας για το α’ εξάμηνο του 2015.

 

Ειδικότερα, η σταθεροποίηση που εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του 2014 φαίνεται να αντιστρέφεται από την αρχή του 2015, με μειώσεις στα συνολικά έσοδα και τα έσοδα από υπηρεσίες ενώ την ίδια στιγμή η χώρα μας απέχει σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όσον αφορά στην αναλογία δεδομένων προς λεπτά ομιλίας και το ποσοστό συνδρομητών που κατέχουν smartphones. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι στην αναλογία δεδομένων προς λεπτά ομιλίας η Ελλάδα βρίσκεται πλέον πίσω και από την Ρουμανία. Ευτυχώς πάντως που οι αυξημένες πωλήσεις συσκευών έχουν συγκρατήσει τη συνολική εικόνα των εσόδων κινητής τηλεφωνίας.

eekt1 copy

 

Ωστόσο σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον οι εταιρείες κινητής παραμένουν ένας από τους μεγαλύτερος και κυρίως πιο συνεπείς επενδυτές, παρά τα προβλήματα αδειοδότησης των δικτύων. Συγκεκριμένα, σ’ ένα εξάμηνο κατά το οποίο ο κλάδος υπέστη μειώσεις στα έσοδα από υπηρεσίες 4,4%, στους συνδρομητές 1% και στο μέσο έσοδο ανά χρήστη (ARPU) 2,9%, επένδυσε συνολικά €131 εκατ. σε δίκτυα και υποδομές. Σε γενικές γραμμές ο κλάδος επενδύει τα τελευταία 6 τρίμηνα κατά μέσο όρο το 15,2% των εσόδων από υπηρεσίες.

eekt2 copy

 

Το μόνο αισιόδοξο μήνυμα για το εξάμηνο είναι η αύξηση της χρήσης δεδομένων κατά 80% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η οποία όπως προείπαμε παραμένει μεγάλη.  Όπως επισημαίνεται στην τελευταία μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών, οι επενδύσεις των εταιρειών σε δίκτυα νέας γενιάς θα επιτρέψουν την αύξηση της χρήσης υπηρεσιών δεδομένων, ενισχύοντας τις προοπτικές για την οικονομία. Αν η Ελλάδα συγκλίνει με την Ευρώπη στη διείσδυση της χρήσης δεδομένων, το ΑΕΠ θα ενισχυθεί κατά 1,9% έως το 2019, ενώ θα αυξηθούν και τα δημόσια έσοδα κατά €1,5 δισεκατομμύριο.

 

Δημόσια έσοδα από το ειδικό τέλος, τα οποία βέβαια στο μεταξύ έχουν κατακρημνιστεί, καθώς μειώνονται σταθερά τα τελευταία έτη και έχουν φτάσει σε επίπεδα χαμηλότερα από τις δύο τελευταίες αυξήσεις του ειδικού τέλους το 2007 και 2009. Το α’ 5μηνο του 2015 έχουν μειωθεί περαιτέρω κατά 5,9%.

eekt4

 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα 6μήνου ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ, Γιώργος Στεφανόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων το αυτονόητο, ότι δηλαδή η ψηφιακή οικονομία είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει η χώρα, με τη σύμπραξη όλων. Ας ελπίσουμε ότι κάποιος ακούει…

 

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη

Σχετικά άρθρα

Νέα γενιά SAP HANA 2

TCP 81: Η δυναμική της αγοράς των A4 MFPs

Giorgos Athanassiadis

Η τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση ασφαλιστικών απαιτήσεων ξεκινά από την Ελλάδα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα