23 C
Athens
24/04/2024
Biztech

Οι διορθωτικές κινήσεις της Microsoft

Το πρώτο δείγμα γραφής του Satya Natella ως διευθύνων σύμβουλος της Microsoft ήταν η παρουσίαση του Office για το iPad. Το δεύτερο στο Build 2014 ήταν σαφές πιο ενδιαφέρον καθώς είχε τρεις σημαντικές ανακοινώσεις: Το Cortana που αποτελεί την απάντηση της Microsoft στο Siri, τις αλλαγές στα Windows 8.1 που προσαρμόζονται σε ορισμένα “παράπονα” των χρηστών ιδίως όσον αφορά το περίφημο Start και τη διάθεση δωρεάν των Windows για τις φορητές συσκευές με οθόνες 8 ιντσών και κάτω.

Προσωπικά, θεωρώ πιο σημαντικό την τελευταία ανακοίνωση. Το μεγάλο ζήτημα της Microsoft -και εκεί που επικεντρώνεται η κριτική προς τον αμερικανικό κολοσσό- ήταν ότι δεν έχει καταφέρει να ακολουθήσει την έκρηξη που παρατηρείται στη χρήση των φορητών συσκευών. Και όταν αναφερόμαστε αυτή τη στιγμή σε φορητές συσκευές, εννοούμε τα smartphones και τα tablets.

Η Microsoft παραμένει κυρίαρχος στους προσωπικούς υπολογιστές. Όμως, τα smartphones και τα tablets είναι πλέον υπολογιστικές συσκευές. Οπότε στην συνδυασμένη αγορά των αποκαλούμενων “δικτυωμένων συσκευών” που περιλαμβάνει PCs, smartphones και tablets, ηγετική θέση έχει η Google με το Android και όχι η Microsoft! Η στρατηγική της Google, τα τελευταία χρόνια, επικεντρώθηκε κυρίως στο να δώσει έμφαση στις προσιτές φορητές συσκευές με κόστος κάτω από τα €200. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές προτιμούν τις φθηνές συσκευές, αφενός γιατί η ύφεση δεν τους επιτρέπει κάτι περισσότερο, αφετέρου γιατί σε μεγάλο βαθμό καλύπτουν ακόμη και με αυτές τις ανάγκες τους.
Μην ξεχνάμε ότι για μία πολύ σημαντική μερίδα οικιακών καταναλωτών χρήση υπολογιστή σημαίνει Facebook, Internet και παρακολούθηση καμίας ταινίας.

Με τη Microsoft να χρεώνει για τη χρήση των Windows Phone στα smartphones και των Windows 8.1 στα tablets, ήταν προφανές ότι οι κατασκευαστές θα προτιμήσουν το Android. Οπότε και η Microsoft προτίμησε να προσαρμοστεί. Το πρώτο δείγμα το είδαμε στη Βαρκελώνη και το Mobile World Congress τον Φεβρουάριο, όταν η Microsoft ανακοίνωσε πως η επόμενη αναβάθμιση των Windows (σ.σ. αυτή που παρουσιάστηκε τώρα) θα υποστηρίζει συσκευές με επεξεργαστές στο 1 GHz και αποθηκευτικό χώρο 16 GB. Αν και δεν το παραδέχονταν, ουσιαστικά ήταν μία κίνηση – κάλεσμα προς τους κατασκευαστές από την ανατολική Ασία να “βγάλουν” συσκευές με Windows. Το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση της χρέωσης που ανακοινώθηκε αυτή την εβδομάδα.

Πρακτικά, εντός του καλοκαιριού θα πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε να καταφθάνουν στην ευρωπαϊκή αγορά φθηνά smartphones και tablets με Windows. Δεν είναι τυχαίο ότι HTC και Samsung δηλώνουν ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τα Windows όσον αφορά τα smartphones. Άλλωστε, δεν είναι λίγοι οι κατασκευαστές που θέλουν να έχουν μία δεύτερη επιλογή πέραν του Android. Και ποντάρουν στο ότι οι χρήστες -λόγω PCs- γνωρίζουν πως να χρησιμοποιούν τα Windows.

Απ’ ότι φαίνεται το δεύτερο μισό του 2014 θα είναι πολύ ενδιαφέρον. Και πρακτικά αυτή είναι η χρονιά που η Microsoft περνά στη φουλ επίθεση. Αν καταφέρει να ανταγωνιστεί τη Google, τότε οι μετοχές του νέου διευθύνοντα συμβούλου θα εκτοξευτούν στα ύψη.
Δημήτρης Μαλλάς
 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα