20.7 C
Athens
19/04/2024
Biztech

Μικρή αλλαγή στο κλίμα της αγοράς PCs

Μετά από πολλά συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης, η παγκόσμια αγορά των PCs έδειξε κάποια σημεία ανάκαμψης, παρουσιάζοντας αύξηση, ή έστω μείωση του ρυθμού πτώσης, ανά περιοχή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της συμπεριφοράς της αγοράς των PCs είναι η δυτική Ευρώπη, μια αγορά που είχε παρουσιάσει μείωση για 13 συνεχόμενα τρίμηνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gartner. Σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών, οι βασικοί υπεύθυνοι για την αναστροφή της τάσης, είναι οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε κυβερνητικό επίπεδο και οι αλλαγές συστημάτων που λειτουργούσαν ακόμη με Windows XP.

Στο σύνολο της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (ΕΜΕΑ), οι πωλήσεις PCs ανέβηκαν κατά 0,3% μετά από οχτώ τρίμηνα πτώσης. Οι πωλήσεις στην περιοχή έφτασαν τα 22,9 εκατομμύρια συστήματα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε σχέση με τα 22,8 εκατομμύρια συστήματα που είχαν πουληθεί στο ίδιο διάστημα του 2013.

Το ιδιαίτερα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι, κατά βάση, την αύξηση αυτή οδήγησαν τα συστήματα desktop. Ναι καλά διαβάσατε. Τα desktops ήταν κατά βάση η επιλογή των επιχειρήσεων στην ευρύτερη αυτή περιοχή, οι οποίες προχώρησαν σε αντικατάσταση συστημάτων με Windows XP.

Είναι δεδομένο ότι οι κατασκευαστές και οι μεταπωλητές δεν θα μπορέσουν να στηριχθούν εσαεί στην αντικατάσταση των συστημάτων με Windows XP, αλλά για την αγορά των PCs, η οποία ταλανιζόταν για δυο περίπου χρόνια -κυρίως λόγω του ολοένα και μεγαλύτερου ενδιαφέροντος για tablets και smartphones- η αντικατάσταση αυτή ήταν μια πραγματικά καλοδεχούμενη ανάσα. Η οικονομική κατάσταση, μάλιστα, στην Ευρώπη, δείχνει να βελτιώνεται και οι επιχειρήσεις όσο και οι κυβερνήσεις αλλάζουν τις δαπάνες τους, ώστε να μπουν και αυτές στο κλίμα (αμήν και στην Ελλάδα).

Η αγορά των PCs, σε παγκόσμιο επίπεδο, όμως, έπεσε κατά 1,7% με πωλήσεις που έφτασαν τα 76,6 εκατομμύρια συστήματα. Την πρώτη θέση στις πωλήσεις διατήρησε η Lenovo, παρουσιάζοντας μάλιστα και σταθερή ανάπτυξη. Οι πωλήσεις της εταιρείας ανέβηκαν σε όλες τις περιοχές, εκτός από αυτή της Κίνας και του Ειρηνικού, που επηρεάστηκαν συνολικά οι πωλήσεις των κατασκευαστών εξαιτίας των διακοπών του Κινεζικού Νέου Έτους. Η εταιρεία διατήρησε, βελτιώνοντας σημαντικά, και τη δεύτερη θέση της στην περιοχή της ΕΜΕΑ, παρουσιάζοντας πλέον επτά συνεχόμενα τρίμηνα ανοδικής πορείας, δείχνοντας ξεκάθαρα τις διαθέσεις της. Η αύξηση που παρουσίασε η εταιρεία κατά το πρώτο τρίμηνο έφτασε το 35,6%. Την πρώτη θέση στην περιοχή ΕΜΕΑ διατήρησε η HP, η οποία είδε μια αύξηση των πωλήσεων κατά 15,3%.

Ακόμα, όμως, και στις Ηνωμένες Πολιτείες φάνηκε μια διαφοροποίηση στην αγορά, κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων και πάλι σε PCs, καθώς το ενδιαφέρον για tablets μοιάζει να επιβραδύνεται, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Gartner. Η διαφορά ανάμεσα στα μερίδια των HP και Dell μειώθηκε σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι η HP κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων των τελευταίων δύο ετών. Η παρουσία της Dell παρέμεινε ιδιαίτερα ισχυρή στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, καταγράφοντας ανοδική πορεία για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Αναλυτές αποδίδουν την απόδοση αυτή της εταιρείας ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της από το Michael Dell και τη μεγάλη προσπάθεια επέκτασης του business της σε όλο τον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, η αγορά των PCs έφτασε στα 14,1 εκατομμύρια συστήματα στο πρώτο τρίμηνο του 2014, μια αύξηση της τάξης του 2,1 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η HP παρέμεινε στην πρώτη θέση με μερίδιο 25%. Η Dell, αλλά και η Lenovo, είχαν εξαιρετικά μεγάλες αυξήσεις κατά 13,2% και 16,8% αντίστοιχα.

Το BizTech.gr χρησιμοποιεί συνδέσεις Vodafone Internet 4Sharing για να σας φέρνει πάντα πρώτο κάθε εξέλιξη. 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα