19/04/2024
Biztech

Λύση… μεγάλων σε μικρομεσαίες!

Το τελευταίο διάστημα, ένα ιδιαίτερα δυναμικό και ευέλικτο επιχειρηματικό σχήμα, έχει κάνει την εμφάνισή του στην ελληνική (και όχι μόνο) αγορά, προσφέροντας πολύ «έξυπνες» υπηρεσίες χρηματοοικονομικής (κατά βάση) φύσης, δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες εταιρείες. Ο λόγος για την Fairworks.

 

Όπως φανερώνει και η ονομασία της εταιρείας, η Fairworks προσφέρει «τίμιες» υπηρεσίες προς τους πελάτες της, κάτι που μεταφράζεται σε δυνατότητα πληρωμής με βάση το αποτέλεσμα (την εξοικονόμηση που θα επιτύχει). Αυτό σημαίνει, ότι η χρήση των υπηρεσιών της πληρώνεται από το ίδιο το αποτέλεσμα αυτών, κάτι που πολλοί λίγοι είναι σε θέση να ισχυριστούν, και ακόμη λιγότεροι να προσφέρουν.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

Η Fairworks έχει ιδρυθεί από τους Σταμάτη Καραγκούνη (είχαμε την ευκαιρία να τον συναντήσουμε στο γραφείο του στην Αθήνα), Νεόφυτο Αριστοδήμου (κινείται διαρκώς εντός και εκτός Ελλάδας) και Κώστα Καρατζά (ειδικό στα προγράμματα της ΕΕ).

 

Έχοντας χρηματοικονομικό background, οι τρεις συνιδρυτές δημιούργησαν την Fairworks με στόχο να προσφέρουν εν μέσω κρίσης (ή εξαιτίας αυτής), υπηρεσίες πολύ υψηλού επιπέδου που συνήθως διατίθενται προς μεγάλους οργανισμούς, προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Έτσι, η Fairworks προσφέρει υπηρεσίες όπως:

* Σύνταξη business plan,

* Διαχείριση τραπεζικών σχέσεων,

* Πιστωτικό έλεγχο,

* Οικονομική διαχείριση,

* Αποτίμηση εταιρειών και αξιολόγηση επενδύσεων,

* Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα,

* Εξορθολογισμό δανεισμού κ.λπ.

 

Εν αντιθέσει με ό,τι γινόταν μέχρι σήμερα όμως, η Fairworks παρέχει τις υπηρεσίες της με καθαρά προσωπικό και customized τρόπο, στρεφόμενη προς τους μικρομεσαίους πελάτες της αγοράς. Σε σχετική μας ερώτηση, ο κ. Καραγκούνης, managing director της εταιρείας, μας απαντά: «Στρεφόμαστε προς τις ΜΜΕ γιατί πλήττονται πιο έντονα από την κρίση, και παράλληλα, ενώ έχουν ανάγκη εξειδικευμένων υπηρεσιών, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτές, κυρίως λόγω κόστους. Και όλα αυτά, με περιορισμένους πόρους. Από την άλλη μεριά, εξακολουθούν να αποτελούν αυτό που λέμε ‘ραχοκοκαλιά’ της ελληνικής οικονομίας, είναι ευέλικτες και έρχονται αντιμέτωπες με ευκαιρίες που μπορούν να εκμεταλλευτούν, αρκεί να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες.»

 

Ένας από τους βασικούς τρόπους μέσω του οποίου η Fairworks προσεγγίζει τον πελάτη και κερδίζει γρήγορα την εμπιστοσύνη του, είναι το γεγονός ότι δεν διστάζει να «στοιχηματίσει» την αμοιβή της, επί της απολύτως μετρούμενης εξοικονόμησης που μπορεί να επιφέρει σε μία επιχείρηση. Έτσι για παράδειγμα, από την εξοικονόμηση που θα κερδίσει η επιχείρηση μετά από ένα νέο deal για τον τραπεζικό της δανεισμό (deal που χάρη στην εμπειρία των στελεχών της Fairworks είναι πλέον δυνατό), προκύπτει και η αμοιβή της Fairworks.

 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Καραγκούνης: «Γνωρίζουμε πολύ καλά, όχι μόνο το πως θα πρέπει να συνταχθεί ένα business plan, όχι μόνο ποιες παραμέτρους θα πρέπει να προσέξουμε ώστε να περάσει σε πιο υγιείς βάσεις μία επιχείρηση, αλλά και πως όλα αυτά θα τα παρουσιάσουμε με σαφήνεια και πειστικότητα προς τις τράπεζες, ώστε οι τελευταίες να συναινέσουν αλλά και να βοηθήσουν προς την ίδια κατεύθυνση. Και πιστέψτε με, οι τράπεζες θέλουν να το κάνουν αυτό. Είναι άλλωστε προς το ίδιο τους το συμφέρον.»

 

Οι εν λόγω υπηρεσίες μοιάζουν ιδανικές και για το δίκτυο συνεργατών τεχνολογίας, τομέας στον οποίο η Fairworks διαθέτει πρόσθετη εμπειρία χάρη στη θητεία του Νεόφυτου Αριστοδήμου στην Hewlett Packard.

 

Στις υπόλοιπες υπηρεσίες της Fairworks, συναντάμε αυτό που η εταιρεία ονομάζει “Virtual CFO”, δηλαδή οικονομική διαχείριση υψηλού επιπέδου που συνήθως είναι θεσμοθετημένη μόνο σε μεγάλους οργανισμούς, αλλά και βελτιστοποίηση διαδικασιών.

Ειδικά, σε αυτό το τελευταίο, αξίζει να σταθούμε, αφού μέσα σε λίγα μόλις χρόνια έχει γίνει φανερό ότι η κατασπατάληση πόρων και η έλλειψη πληροφόρησης λόγω της απουσίας αυτοματισμών, αποτελεί αγκάθι για τις περισσότερες επιχειρήσεις (οπότε, ο λόγος περνά και πάλι στην τεχνολογία για την αντίστοιχη υλοποίηση).

 

Ως μικρομεσαία επιχείρηση η ίδια, η Fairworks, υπόσχεται επίσης, άλλα δύο ενδιαφέροντα πλεονεκτήματα προς τους πελάτες της: Αφενός, εφαρμόζει η ίδια κάθε αρχή που καλείται να υλοποιήσει με αποτέλεσμα να δρα εξαιρετικά γρήγορα και αποτελεσματικά, αφετέρου διακρίνεται από τα πλεονεκτήματα των μικρομεσαίων εταιρειών, όπως η ταχύτητα, η αμεσότητα, η ευελιξία και η προσαρμοστικότητα κ.λπ.

 

Σημειώνουμε επίσης ότι πρόσφατα, η Fairworks πιστοποιήθηκε από τη διεθνή ένωση IASSC για τη μεθοδολογία “Lean – Six Sigma”. Η μεθοδολογία Lean επιτρέπει στην επιχείρηση να λειτουργεί με όσο το δυνατόν πιο απλό και ευέλικτο τρόπο, περιορίζοντας ή αφαιρώντας περιττές δραστηριότητες και αντίστοιχα, μέσω της Six Sigma, η επιχείρηση καθοδηγείται στην αναγνώριση των παραγόντων που επηρεάζουν τις επιδόσεις της.

 

Προσθέστε στα παραπάνω και τη δραστηριοποίηση σε διεθνές επίπεδο μέσω γραφείων στις Βρυξέλλες και στην Κύπρο, και γίνεται εύκολα φανερό, το πόσο μπορεί να βοηθήσει και τη δική σας επιχείρηση, εντός και εκτός Ελλάδος.

Σχετικά άρθρα

Cisco: Έξυπνες υπηρεσίες, υπηρεσίες και… υπηρεσίες

Kitriniaris

«Σάρωσε» η Canon στα βραβεία BLI

Σύμπραξη Public marketplace με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

Giorgos Athanassiadis

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα