15.2 C
Athens
19/04/2024
Biztech

Καλοκαιρινή… ραστώνη, τέλος!

Έπειτα από την απαραίτητη διακοπή ένεκα καλοκαιρινής ξεκούρασης (πρόωρη, είναι αλήθεια), επανερχόμαστε δριμύτεροι και γεμάτοι με ιστορίες, παρασκήνια, πληροφορίες και οτιδήποτε άλλο καταφέραμε και αυτή τη φορά να… ξετρυπώσουμε, έχοντας φυσικά την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθειά σας. Και για αυτό σας είμαστε ευγνώμονες.

Ως μια από τις πλέον παραγωγικές εποχές στον τομέα της διανομής, χαρακτήρισε τις ημέρες  που βιώνουμε ένα από τα πλέον έμπειρα όσο και γνωστά στελέχη του ΙΤ κλάδου. “Βλέπεις, έπειτα από καιρό, προσεκτικές κινήσεις και συνεργασία σε πολλαπλό επίπεδο έχουμε καταφέρει να… ξεσκαρτάρουμε τη λίστα των πελατών μας. Πλέον, όσοι συνεχίζουν είναι αξιόπιστοι (μέχρι αποδείξεως του εναντίου, συμπληρώνουμε προβοκατόρικα…). Το εντ υπωσιακό, όμως, στοιχείο έχει να κάνει με τους νέους πελάτες, οι οποίοι δείχνουν να πληθύνονται με ραγδαίους ρυθμούς. Σε καθημερινή βάση προστίθενται ουκ ολίγοι στο πελατολόγιό μας, έχοντας -όμως- περιορισμένες δυνατότητες τοποθέτησης παραγγελιών. Το κλίμα και ο ρυθμός θυμίζει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της διετίας 1998-2000”.

Φυσικά, όλοι γνωρίσουμε που κατέληξε η τότε βίαια όσο και πρόσκαιρη “άνθηση” της εγώριας ΙΤ αγοράς, καθώς επίσης και την τύχη των κύριων εκφραστών της. Εταιρειών, όσο και επαγγελματιών…

Το κόλπο-γκρόσο δείχνει εκ πρώτης όψεως να κάνει ο Ωραίος Μπρουμελ(άκης), σώζοντας κόσμο και κοσμάκη, καθώς επίσης και το δικό του κεφάλι. Τα ερωτήματα, εντούτοις, παραμένουν αρκετά, ενώ υπάρχουν και ορισμένα κομμάτια του παζλ που δεν κολλούν. Ωστόσο, επειδή οι προσπάθειες στις οποίες είχε αποδυθεί τους τελευταίους πολλούς μήνες, ενδεχομένως και να καρποφόρησαν, ας περιμένουμε λιγάκι για τα περαιτέρω. Κάτι μου λέει, όμως, πως στο τέλος τα πράγματα θα πάρουν εντελώς διαφορετική τροπή από την επιθυμητή για τον Ωραίο Μπρουμελ(άκη).
Λίγη υπομονή…

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αποτελούσες το…talk of the town της ελληνικής αγοράς πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, οι καλές ειδήσεις διαδεχόταν η μια την άλλη, το ενδιαφέρον εξαγοράς σημαντικού ποσοστού σου από το εξωτερικό ήταν περιλάλητο, ενώ και οι τομείς δραστηριοποίησής σου εκτείνονταν σε ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο εύρος. Όμως, κάτι η κρίση, κάτι οι λανθασμένοι χειρισμοί, κάτι οι αγορές που δεν… τσουλούσαν, προσθέστε και τις στρόφιγγες που έσφιξαν για τα καλά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σε έριξαν σε έναν ωκεανό προβλημάτων. Αποτέλεσμα; Σήμερα να βρίσκεσαι στα….αζήτητα.

Η διοίκησή σου σε μια απέλπιδα προσπάθεια διάσωσης καταστρώνει ένα πλάνο-όμοιο με επιστημονικό θεώρημα, (το οποίο μεταξύ μας δεν βλέπω να προχωρά…) και εσύ ως μπροστάρης και εμπνευστής της προσπάθειας τι δηλώνεις; “Μπορεί να συμμετάσχω. Εν μέρει!”. Να ζήσουμε να την θυμόμαστε!

Αλήθεια, έπειτα από την πλέον πρόσφατη κίνηση στα “Δυτικά” να προσθέσουν έναν… άσο στο μανίκι τους, ποιος στοιχηματίζει πως η εκεί διοικητική ομάδα δεν ετοιμάζει κι άλλες κινήσεις-έκπληξη; Θα σας συμβούλευα να μην ποντάρετε τα χρήματά σας σε αρνητική απάντηση. Θα χάσετε!

Φαντάζομαι πως δεν αγννοείτε την παροιμία: “Τα επιδέξια βρακιά, θέλουν και επιδέξιους…”. Τι να κάνω, που θέλοντας και μη αυτή μου ήρθε στο μυαλό μόλις πληροφορηθήκαμε τις “φανταχτερές” κινήσεις μαγαζιού, το οποίο ακόμη καλά-καλά δεν έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί καν. Σκεφτείτε δηλαδή τι έχει να γίνει έτσι και πετύχουν και καμιά σοβαρή κερδοφορία. Μέχρι με οδηγούς και σωματοφύ λακες βλέπω ακόμη και τους υπαλλήλους να κυκλοφορούν… Ήμαρτον!

Βραβεύσεις επί βραβεύσεων, τσούκου-τσούκου ίδιες αγορές μετοχών σε σταθερή βάση, ωστόσο το μαγαζί δεν λέει να ορθοποδήσει. Όπως αναρωτιέται και ο θυμό-
σοφος λαός: “… Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε”!

Εκ διαμέτρου αντίθετη δείχνει η “Ολιστική” πορεία, καθώς πρόκειται για τον πρώτο εναλλακτικό πάροχο που εμφάνισε κερδοφορία, έστω και σε επίπεδο τριμήνου. Και εις ανώτερα.

Μου αρέσει η αναφορά σε “Άνεμο ανανέωσης” αναφορικά με τις εξελίξεις στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας εταιρείας που βρίσκεται…στο φεγγάρι. Μια πιο προσεκτική, όμως, ανάγνωση, αποδεικνύει πως ο νυν ισχυρός διάδοχος αποτελεί τον υιό του πρώην ισχυρού ανδρός. Ανανέωση, τουλάχιστον ηλικιακή, μπορεί να ονομάζεται. Ίσως, όμως και οικογενειοκρατία; Για να μην κάνουμε λόγο για τον παρεξηγημένο στη χώρα μας όρο της αξιοκρατίας…

Τρομακτική εντύπωση -όχι, μην βιαστείτε να με χαρακτηρίσετε αρνητικά- προκαλεί η διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύουν τελευταία οι ελληνικές επιχειρήσεις. Με ποιους; Μα, μεταξύ τους! Στοιχείο, το οποίο δεν μας χαρακτηρίζει και ιδιαίτερα ως λαό, πόσο μάλλον ως επιχειρηματική πρακτική. Κι όμως, εκπρόσωποι του ΙΤ κλάδου “δείχνουν” τον δρόμο προς ένα λιγότερο επώδυνο όσο και ανασφαλές μέλλον. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι πόσοι θα τον ακολουθήσουν. Ίδωμεν.

Άφθονο γέλιο προκαλούν ορισμένοι επαγγελματίες-ειδήμονες με την ανακάλυψη της Αμερικής, εεε, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θέλαμε να πούμε. Και δώστου περισπούδαστες αναλύσεις για την αξία τους, τη δυναμική που συγκεντρώνουν, το μέλλον τους (ναι, μέχρι και σε αυτό το σημείο φτάνουν οι αθεόφοβοι…) κ.ο.κ. Παράλληλα, διατυμπανίζουν την αντισυμβατικότητά τους, φορώντας τα γκρί τους κοστούμια. Να είναι πάντοτε καλά…

Ακόμη πιο… Δυτικά αποφάσισαν να στραφούν οι “Καγκελάριοι”, επιλέγοντας να ακολουθήσουν ένα περισσότερο συγκεντρωτικό μοντέλο, το οποίο θέτει στον κάλαθο των αχρήστων την (διόλου λειτουργική σε περίπτωση μη κατανομής αρμοδιοτήτων) δυαρχία. Βέβαια, η εν λόγω κίνηση λαμβάνει χώρα εν μέσω άκρως θετικών οικονομικών δεδομένων και εξελίξεων για την εταιρεία, με την ολοκλήρωση σημαντικών εξαγορών οι οποίες θα την… οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη σε καίριους τομείς, όπως λ.χ. το cloud computing. Από την άλλη πλευρά, η νέα ηγεσία τίθεται θέσει και φύσει πέραν του Ατλαντικού. Σαν να λέμε, γερμανικού τύπου αμερικανοποίηση…

Στο μεταξύ, με την έλευση του “Οικογενειάρχη ροκ σταρ” στην “Μαρία την Άσχημη”, σηματοδοτείται η επιθετική έλευση στα… χωράφια του “Μονοκράτορα”. Και δη σε τομείς που “καίνε” τον τελευταίο, είναι προσοδοφόροι, ενώ και η “Μαρία την Άσχημη” διαθέτει το απαιτούμενο “σιδερικό”. Η διαφορά, όμως, είναι πως πλέον υπάρχει και ο τρόπος και πρωτίστως η γνώση που κουβαλά το εν λόγω στέλεχος.

Καλή συνέχεια, με ημέρες ξεκούρασης και ραστώνης για τους περισσότερους, αλλά και δημιουργικότητας όσο και κατάστρωσης σχεδίων και πλάνων για ορισμένους άλλους. Γιατί, μην ξεχνάτε πως η ευκαιρία δεν ξεχωρίζει εργάσιμες ημέρες, ώρες ή ακόμη και διακοπές προκειμένου να “χτυπήσει” την πόρτα σας. Το ζήτημα είναι να βρίσκεστε εκεί ώστε να την προϋπαντήσετε… Και πάλι μαζί σας τον ερχόμενο μήνα.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα