22.7 C
Athens
08/05/2024
Biztech

Καλή επάνοδο και καλές… δουλειές!

Όχι, δεν πρόκειται να ευχηθώ “καλό Χειμώνα” (άλλωστε γράφω αυτές τις γραμμές με 33 βαθμούς Κελσίου!), ούτε καν “καλό Φθινόπωρο”. Η λέξη “επάνοδος” είναι τέλεια και συν τοις άλλοις καταδεικνύει και μία… συνέχεια! Καλή επάνοδο, λοιπόν, και όπως όλα δείχνουν, με καλές δουλειές!

Κινδυνεύοντας να θεωρηθώ παπαγαλάκι της κυβέρνησης (και πιστέψτε με, δεν θα το ήθελα σε καμία περίπτωση), οφείλω να παρατηρήσω ότι “κάτι αλλάζει”. Πράγματι κάτι αλλάζει, τουλάχιστον σε ότι εγώ μπορώ να δω, να κρίνω και να συγκρίνω σε σχέση με πέρυσι ή ακόμη και σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Είναι τα πράγματα μια χαρά; Φυσικά και όχι. Έχουμε διαφύγει κάθε κίνδυνο; Μακάρι, αλλά χλωμούς μας κόβω… Τι έγινε λοιπόν; Γιατί τόση αισιοδοξία;

Μα γιατί είναι αισιόδοξοι οι πελάτες μας αλλά και οι πελάτες των πελατών μας! Μπορεί η οικονομία να μην είναι αποκλειστικά θέμα ψυχολογίας, αλλά ίσως τελικά να είναι κυρίως τέτοιο. Με θετική διάθεση, αλλάζει η καταναλωτική συνήθεια, αλλάζουν οι επιχειρηματικές πρακτικές, αλλάζουν τα budgets των διεθνών οίκων, και τελικά αλλάζει η ίδια η οικονομία! Κανείς δεν είναι σίγουρος εάν η αισιοδοξία έσωσε την οικονομία ή αν η οικονομία έφερε την αισιοδοξία, αλλά αυτό το άλυτο πρόβλημα αυγού και κότας μπορεί να παραμείνει άλυτο – ποσώς με ενδιαφέρει. Ως Έλληνας, ως επιχειρηματίας, ως σύζυγος και πατέρας, με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Και το αποτέλεσμα αυτήν τη στιγμή είναι πολύ καλύτερο από αυτό που είχαμε πριν 6 μήνες, πολύ καλύτερο από αυτό προ έτους και απείρως καλύτερο από αυτό που (νομίζαμε ότι) είχαμε προ διετίας.

Είναι κάτι σαν το “οι τράπεζες θα φαλιρίσουν, πάμε να σηκώσουμε τα λεφτά μας”. Είναι προφανές ότι εάν “πάμε να σηκώσουμε τα λεφτά μας”, φυσικά και οι τράπεζες θα φαλιρίσουν! Anyway… περασμένα ξεχασμένα.

Στα της αγοράς τώρα, για να κάνω τα πράγματα λίγο πιο συγκεκριμένα:
• Είναι η πρώτη χρονιά που η επάνοδος στα θρανία (και στα γραφεία) δεν πραγματοποιείται με απολύσεις. Ένα – μηδέν.
• Είναι, επίσης, η πρώτη χρονιά που η επάνοδος δεν ξεκινάει με -50% στο budget των πολυεθνικών εταιρειών. Δύο – μηδέν.
• Είναι η πρώτη χρονιά που σχεδόν όλοι οι γνωστοί μου πήγαν διακοπές, και μάλιστα όχι στο εξοχικό του πατέρα τους! Τρία – μηδέν.
• Είναι η χρονιά που δειλά-δειλά οι περισσότεροι πελάτες ρωτάνε: “Πότε θα δούμε τι θα κάνουμε εφέτος; Έχετε καμιά ωραία ιδέα;” Τέσσερα – μηδέν.

Μετά από όλα αυτά, συγχωρέστε με εάν δεν συμμερίζομαι τις (πάντοτε παρούσες) Κασσάνδρες και διακατέχομαι από μία (έστω και σχετικά συγκρατημένη) αισιοδοξία. Στο κάτω-κάτω, αν μη τι άλλο αυτά που γράφω τα πιστεύω, και με βάση το αμερικάνικο… δόγμα του “put your money where your mouth is”, πλέον μετακομίσαμε στα νέα μας γραφεία και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία και πολύ κέφι. Ελάτε Πανόρμου και Κηφισίας για να πάρετε μία γεύση, οπότε θέλετε! Κερνάμε καφέ, φαγητό, ποτό, ό,τι σάς κάνει κέφι!
Καλές δουλειές σε όλους!
 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα