18.1 C
Athens
19/03/2024
Biztech

Η ψηφιακή μετάβαση στην Ελλάδα του σήμερα

Η τεχνολογία τρέχει με γοργούς ρυθμούς ανεξάρτητα από τα προβλήματα της κάθε περιοχής. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας έχει καθυστερήσει μεταξύ άλλων και την «ψηφιακή μετάβαση» ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Το cloud (public, private ή hybrid) δεν είναι μόνο ένα trend αλλά μια αναγκαιότητα. Το ζήτημα είναι κατά πόσον οι εταιρείες είναι έτοιμες να προβούν σε νέες επενδύσεις. 

Για αυτά και άλλα πολλά συζητάμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Bluestream Solutions ο οποίος γνωρίζει την κατάσταση στο χώρο εκ των έσω.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία της εταιρείας. Πως ξεκινήσατε & σε ποιους κλάδους ειδικεύεστε;

 

Η Bluestream Solutions είναι μια εταιρία παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής, που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2008 από πρώην μηχανικούς συστημάτων της IBM με περισσότερη από δύο δεκαετίες εμπειρία στους τομείς των IBM Midrange Systems, Blade Systems, IBM Storage Systems και των περιφερειακών τους, με ειδίκευση στον ευρύτερο τομέα της βαριάς και ελαφριάς βιομηχανίας, στο λιανικό εμπόριο, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες, τις δημόσιες υπηρεσίες κλπ. Η εταιρία ξεκίνησε, παρέχοντας κυρίως συμβόλαια υποστήριξης και συντήρησης hardware και διαθεσιμότητας δεδομένων αλλά γρήγορα εξελίχθηκε σε επαγγελματικό φορέα παροχής υπηρεσιών και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών σε μεγάλους οργανισμούς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού κυρίως αλλά και επιλεγμένα του δημοσίου τομέα. Σήμερα, εξυπηρετεί πάνω από 150 συμβόλαια υπηρεσιών – υποστήριξης – outsourcing σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Κρήτη-Κύπρο, με τεράστια εξειδίκευση σε πλατφόρμες hardware IBM Power, X86 servers & blades, storage systems, backup devices και υλοποιεί έργα σε πάνω από 200 ενεργούς πελάτες προσφέροντας εξειδικευμένες επαγγελματικές υπηρεσίες σε τομείς όπως υποστήριξη λειτουργικών συστημάτων και βάσεων δεδομένων, optimization, performance tuning, 24×7 monitoring, regular health checks, relocation services, custom upgrades κλπ.

 

Με ποιες εταιρείες/κατασκευαστές συνεργάζεστε; Τι πιστοποιήσεις διαθέτετε και τι λύσεις παρέχετε στους πελάτες σας;

 

Η εταιρεία συνεργάζεται σχεδόν με όλους τους μεγάλους vendors πληροφορικής, με έμφαση στις τεχνολογίες IBM, HP, Netapp, Cisco, Microsoft, Veeam, Symantec, Sophos με πιστοποιήσεις στους περισσότερους από αυτούς. Επίσης η εταιρεία είναι πιστοποιημένη κατά ISO 9001:2008. Δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στην εκπαίδευση και πιστοποίηση των μηχανικών της εταιρείας επειδή θεωρούμε ότι κύριο λόγο για την πετυχημένη πορεία μας αποτελούν οι υψηλής ποιότητάς επαγγελματικές υπηρεσίες που προσφέρουμε σε συνδυασμό με το πολύ ανταγωνιστικό κόστος.

Προσφέρουμε λύσεις managed services ακόμη και σε εξειδικευμένες πλατφόρμες hardware IBM-HP, third party maintenance, back to back vendor maintenance, professional services πάνω σε συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα και βάσεις δεδομένων, λύσεις virtualization, high availability, business continuity, managed backup, hybrid cloud, κ.α. Η εταιρεία έχει ένα έτοιμο portfolio off the shelf υπηρεσιών που καλύπτουν τη μεγάλη πλειοψηφία των αναγκών των πελατών της.

 

Πως βλέπετε την κατάσταση στη λεγόμενη «ψηφιακή μετάβαση» στην Ελλάδα; Οι επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται τα οφέλη της χρήσης ψηφιακών τεχνολογιών και είναι διαθέσιμες να επενδύσουν;

 

Καθημερινά σε κάθε επίσκεψη στους πελάτες μας έχουμε αυτή τη συζήτηση. Το σύνολο των IT τμημάτων των εταιρειών κατανοεί την άμεση ανάγκη καθολικής ψηφιακής μετάβασης, με εφαρμογή μιας συνολικής λύσης που θα περιλαμβάνει  ένα on premise fully virtualized-clustered περιβάλλον, εναλλακτικά με λύσεις IAAS ή hybrid-cloud, state of the art backup τεχνολογίες, άμεση εφαρμογή DR σεναρίων με εναλλακτικά private sites ή cloud λύσεις.

Η εταιρεία έχει έτοιμα πακέτα λύσεων για όλα τα παραπάνω σενάρια, αλλά η οικονομική κρίση και η έλλειψη συγκεκριμένου πλάνου για το προς τα που και πως θα βαδίσει η χώρα, έχει δυσκολέψει αρκετά τα πράγματα όσον αφορά στις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε νέες τεχνολογίες. Στους πελάτες που διστάζουν να επενδύσουν, δημιουργούνται ευκαιρίες συντήρησης του υπάρχοντος περιβάλλοντος σε συνδυασμό με στοχευμένες υπηρεσίες. Από την άλλη, ευτυχώς υπάρχουν και αρκετές εταιρείες που βαδίζουν επιτυχημένα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έχοντας ένα εξωστρεφή προσανατολισμό και επενδύουν σε νέες τεχνολογίες και λύσεις όπως Big Data- Analytics, IOT, κ.ά.

 

Cloud vs on-premise: Από την εμπειρία σας και τις συναναστροφές με τους πελάτες σας, πείτε μας ποια είναι η κατάσταση στο χώρο του cloud; Οι εταιρίες είναι πρόθυμες να μεταβούν στο cloud ή ακόμα τους απασχολούν θέματα ασφάλειας κ.λπ.;

 

Η μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών έχει κατανοήσει ότι το cloud δεν είναι μόνο trend, είναι μια αναγκαιότητα που πηγάζει από την εξέλιξη της τεχνολογίας και βοηθάει τις εταιρείες να εστιάσουν στις άμεσες προτεραιότητες τους. Αυτό που λείπει από την Ελληνική αγορά και προσπαθεί να καλύψει η Bluestream Solutions, είναι ένας συνεργάτης που θα διαβάσει τις ανάγκες και διαδικασίες του πελάτη και θα προτείνει εναλλακτικές cloud – outsourcing – on premise λύσεις αντί να προσπαθεί να προσαρμόσει τον πελάτη σε μια λύση πανάκεια. Επίσης, τα θέματα κόστους γραμμών στην Ελλάδα, τα μη ξεκάθαρα ακόμη νομικά κανονιστικά πλαίσια και φυσικά οι αναγκαίες επενδύσεις στον τομέα ασφάλειας δεδομένων είναι βασικοί παράγοντες που οδηγούν τις περισσότερες επιχειρήσεις να καθυστερούν τις επενδύσεις στο cloud ή να ξεκινούν διστακτικά με mail λύσεις ή test περιβάλλοντα.

 

Πόσο είναι το ποσοστό εγκαταστάσεων cloud vs on-premise;

 

Περίπου το 25 τοις εκατό πιθανώς και λίγο παραπάνω. Αυτή τη στιγμή το trend όπως το ζούμε καθημερινά στην Ελληνική αγορά, είναι να ανεβαίνουν συγκεκριμένες υπηρεσίες στο cloud και να υπάρχει μια αυξανόμενη ζήτηση για δημιουργία σεναρίων για άλλες.

 

Παραμένοντας στο χώρο του cloud, πείτε μας περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις υπηρεσίες και λύσεις που παρέχετε; Ποιες πλατφόρμες χρησιμοποιείτε και με ποιες εταιρίες συνεργάζεστε;

 

Η εταιρεία είναι πιστοποιημένος συνεργάτης της Microsoft, προσφέροντας λύσεις Ο365, Exchange On Line, Azure, εκπαιδευμένος συνεργάτης της ΙΒΜ – Softlayer και ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών της συνεργάζεται με τοπικούς cloud providers όπως κυρίως η Interworks και η Lancom. Προσφέρουμε λύσεις hybrid cloud, λύσεις Backup – DR στο cloud και ξεκινάμε να επενδύουμε πάνω στην Bluemix PaaS πλατφόρμα της ΙΒΜ για online analytics και data services.

 

Πιστεύετε ότι η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία ανάπτυξης για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής και εάν ναι με ποιον τρόπο;

 

Νομίζω ότι είμαστε το φωτεινό παράδειγμα πάνω σε αυτό με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια. Ο κλάδος μας εξελίσσεται συνεχώς, οι ανάγκες των πελατών μας αυξάνονται και γίνονται λόγω έντονου ανταγωνισμού πιο απαιτητικές, οπότε το περιβάλλον είναι ιδανικό για μια εταιρεία πληροφορικής που επενδύει καθημερινά στην εκπαίδευση των στελεχών της και έχει ως βασική της προτεραιότητα την 24×7 υποστήριξη των πελατών της. Στην ουσία πουλάμε SLA και υποστηρίζουμε SLA. Ο βασικός στόχος είναι να είμαστε το δεξί χέρι των ΙΤ τμημάτων, ένας virtual partner που βρίσκεται πάντα εκεί να προσφέρει λύσεις και διαδικασίες που αφήνουν τους ΙΤ ανθρώπους να εστιάζουν στις δικές τους υπηρεσίες εσωτερικά των εταιρειών τους.

 

Πείτε μας ποια είναι τα πλάνα σας για το μέλλον.

 

Σχεδιάζουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα, προσπαθούμε να αυτοματοποιήσουμε τον τρόπο που παράγουμε και προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας, να επενδύσουμε σε νέους μηχανικούς πληροφορικής και να ισχυροποιήσουμε τη θέση μας στην Κυπριακή αγορά. Επίσης η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία μετεγκατάστασης σε καινούριους, πιο σύγχρονους και σχεδιασμένους από την ίδια, με βάση τις ανάγκες της, χώρους.

Σχετικά άρθρα

Η Vantage Towers αναγγέλλει μια νέα εποχή για το ψηφιακό μέλλον της Ελλάδας

Giorgos Athanassiadis

Η MasterCard τείνει χείρα βοηθείας στις start ups

Kitriniaris

Στην κορυφή της αγοράς OSS η Ericsson

dmallas

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα