22.3 C
Athens
18/04/2024
Biztech

Οριακή αύξηση εσόδων για τη Vodafone Ελλάδος

Με θετικό πρόσημο, έστω και οριακά, για πρώτη φορά μετά από ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, έκλεισε το α’ τρίμηνο του τρέχοντος οικονομικού έτους (Απρίλιος – Ιούνιος 2015) η Vodafone Ελλάδος. To γεγονός αυτό αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και την αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα από τις αρχές του 2015. Ταυτόχρονα και για το ίδιο πάντα χρονικό διάστημα, η θυγατρική του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου ενίσχυσε τη συνδρομητική βάση της.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος Vodafone  τα έσοδα από υπηρεσίες στην ελληνική θυγατρική διαμορφώθηκαν στα 143 εκατ. στερλίνες έναντι 125 εκατ. στερλίνες το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος 2014. Αν ληφθούν υπόψη οι συναλλαγματικές ισοτιμίες που χρησιμοποίησε η εταιρεία (€1,39 για 1 στερλίνα για το φετινό α’ τρίμηνο και €1,23 για το περσινό α’ τρίμηνο) τότε τα έσοδα από υπηρεσίες διαμορφώθηκαν στα €198,77 εκατ. έναντι €153,75 εκατομμυρίων.

 

Ωστόσο θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα έσοδα για το φετινό α’ τρίμηνο περιλαμβάνουν και τα έσοδα από υπηρεσίες της HOL με αποτέλεσμα η απευθείας σύγκριση να μην είναι δόκιμη. Όμως, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Vodafone, αν αφαιρεθούν τα επιπλέον έσοδα λόγω εξαγορών, τότε η ελληνική θυγατρική παρουσίασε αύξηση 0,4% στα έσοδα της από υπηρεσίες της, γεγονός που δείχνει ότι η αγορά κινητής τηλεφωνίας έχει αρχίσει να δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης.

 

To συγκεκριμένο τρίμηνο, η Vodafone Ελλάδος πρόσθεσε 35.000 συνδρομητές συμβολαίου και 92.000 συνδέσεις καρτοκινητής με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός γραμμών κινητής τηλεφωνίας που εξυπηρετεί να ανέλθει στα 5,245 εκατομμύρια.

 

Ο αριθμός των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων της εταιρείας, μέσω της HOL, έφθασε στις 508.000, με τις νέες συνδέσεις κατά τη διάρκεια του τριμήνου να φθάνουν στις 15.000, σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου Vodafone.

 

Το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη (ARPU) έμεινε σταθερό –σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο- στα €8,9 σε μεικτό επίπεδο. Το APRU των συμβολαίων διαμορφώθηκε στα €21,7 (από €22,2) και εκείνο της καρτοκινητής αυξήθηκε στα €3,1 από €2,9.

 

Η εταιρεία είδε επίσης αυξημένη χρήση των υπηρεσιών φωνής και δεδομένων. Οι Έλληνες πελάτες της Vodafone μίλησαν 2,855 δισ. λεπτά το διάστημα Απρίλιος – Ιούνιος, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο πριν από ένα χρόνο το νούμερο ήταν στα 2,631 δισ. λεπτά. Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων μειώθηκε περαιτέρω στα 289 εκατ. μηνύματα έναντι 299 εκατ. μηνυμάτων πριν από ένα χρόνο.

 

Αντίθετα, σημαντική αύξηση υπήρξε στη διακίνηση δεδομένων. Οι χρήστες της Vodafone διακίνησαν 2.459 TBs το τρίμηνο Απρίλιος – Ιούνιος 2015, αριθμός πολύ υψηλότερος από τα 1.885 TBs του αμέσως προηγούμενου τριμήνου.

 

Το 33,2% των πελατών της Vodafone χρησιμοποιούν smartphone (από 31,7% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο) και το 52,5% των γραμμών έχει και πακέτο δεδομένων. Τα νούμερα της Ελλάδας είναι πάντως αρκετά πίσω από τους μέσους όρους της Ευρώπης που είναι στο 53,5% και στο 73,4% αντίστοιχα.

Σχετικά άρθρα

Καυκάς: Αποκλειστική διάθεση των business προϊόντων devolo

Kitriniaris

Wind-Forthnet: Οι όποιες εξελίξεις θα έρθουν στο μέλλον

Kitriniaris

SingularityU Greece Summit: Ένα συνέδριο για το μέλλον

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα