21.1 C
Athens
23/04/2024
Biztech

Αίτηση πτώχευσης από Globo Mobile και Profitel

Άδεια είναι πλέον τα γραφεία της Globo Mobile και της Profitel, δύο εκ των βασικών θυγατρικών στην Ελλάδα του ελληνικών συμφερόντων τεχνολογικού ομίλου Globo, ο οποίος έχει βρεθεί τις τελευταίες πέντε εβδομάδες στη δίνη καταγγελιών, οι οποίες βρίσκονται στη φάση διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές, για αλλοίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου.

 

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, στις αρχές της περασμένης εβδομάδας κατατέθηκαν αιτήσεις πτώχευσης τόσο για την Globo Mobile όσο και για την Profitel. Και οι δύο εταιρείες ελέγχονται κατά 100% από την Globo plc, η οποία εδρεύει στη Βρετανία και ήταν εισηγμένη μέχρι πρότινος στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου αλλά οι μετοχές της διεγράφησαν την 1η Δεκεμβρίου μετά το θέμα που προέκυψε με τις καταγγελίες και ουσιαστικά οδήγησε τον όμιλο να βρίσκεται πολύ κοντά στο οριστικό λουκέτο.

 

Στην αίτηση πτώχευσης της Globo Mobile, της βασικής θυγατρικής του ομίλου στην Ελλάδα που ήταν και αυτή που είχε αναλάβει την ανάπτυξη των πλατφορμών της Globo στο χώρο της διαχείρισης εφαρμογών για φορητές συσκευές που απευθύνονται σε επιχειρήσεις, αναφέρεται ότι η εταιρεία αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες και πάγιες υποχρεώσεις της και βρίσκεται σε αδυναμία πληρωμής.

 

Το αξιοσημείωτο είναι πως στην αίτηση αναφέρεται πως οι υποχρεώσεις της Globo Mobile ανέρχονται στα €192 εκατομμύρια! Πρακτικά, η Globo Mobile δείχνει να είναι η εταιρεία που χρησιμοποιούσε ολόκληρος ο όμιλος για τη διαχείριση των οικονομικών υποχρεώσεων του και, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, μαζί με την Profitel, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, λειτουργούσαν κατά βάση ως τα «κέντρα κόστους» όλου του σχήματος.

 

Την αίτηση έχει καταθέσει ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Globo Mobile o Κωστής Παπαδημητρακόπουλος, ο άνθρωπος που δημιούργησε την Globo, και ο οποίος στα τέλη Οκτωβρίου παραιτήθηκε από τα αντίστοιχα καθήκοντα που ασκούσε στην Globo plc, της οποίας ήταν ο μεγαλύτερος μέτοχος. Πάντως, τα γραφεία του ομίλου στο Χαλάνδρι είναι πλέον άδεια, καθώς την περασμένη Παρασκευή απολύθηκαν οι 160 εργαζόμενοι της Globo Mobile και οι 17 εργαζόμενοι της Profitel, χωρίς, μάλιστα, να εισπράξουν τις νόμιμες αποζημιώσεις τους. Από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας είχε αρχίσει επίσης η «εκκένωση» των γραφείων από εξοπλισμό και υποδομές, διαδικασία που ολοκληρώθηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

 

Globo Technologies

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Globo Technologies, η ελληνική εταιρεία πληροφορικής στην οποία η Globo plc ελέγχει το 49%, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά. Μάλιστα, πληροφορίες τη θέλουν να βρίσκεται στο «στόχαστρο» τουλάχιστον 3 ενδιαφερόμενων αγοραστών, στις οποίες περιλαμβάνονται και γνωστοί όμιλοι της εγχώριας αγοράς ψηφιακών τεχνολογιών.

 

Η Globo Technologies δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο των έργων πληροφορικής (system integration) και είναι από τις εταιρείες που έχει αναλάβει την υλοποίηση αρκετών έργων στο ελληνικό Δημόσιο, με πιο πρόσφατα παραδείγματα το «Ψηφιακό Σχολείο» και την ψηφιοποίηση των ληξιαρχείων. Το τελευταίο, μάλιστα, έχει ολοκληρωθεί με την Globo Technologies να διεκδικεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα ποσό της τάξεως άνω των €24 εκατομμυρίων. Το “Ψηφιακό Σχολείο” είναι ένα έργο που έχει, προς το παρόν, “παγώσει” ενώ γενικότερα αναμένεται με ενδιαφέρον ποιά θα είναι η στάση που θα τηρήσει το ελληνικό Δημόσιο απέναντι στην Globo Technologies.

 

Δημήτρης Μαλλάς

Σχετικά άρθρα

Printing και ανάπτυξη με το βλέμμα στην εξωστρέφεια

Giorgos Athanassiadis

Η πρώτη digital signage οθόνη Micro LED από την LG

Giorgos Athanassiadis

Toshiba: Πλήρης και προσιτή εμπειρία Windows στις 8 ίντσες

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα