22.9 C
Athens
28/03/2024
Biztech

Σπάει στα δύο και η Xerox

H Xerox γίνεται ένας ακόμη τεχνολογικός κολοσσός που επέλεξε το σπάσιμο των δραστηριοτήτων της, καθώς όπως ανακοίνωσε επισήμως θα δημιουργηθούν δύο νέες εταιρείες οι μετοχές των οποίων θα διαπραγματεύονται ξεχωριστά στις χρηματιστηριακές αγορές. Η μία θα έχει ως αντικείμενο το hardware, το software και τις υπηρεσίες MPS, ενώ η άλλη θα επικεντρωθεί στο κομμάτι των υπηρεσιών BPO (Business Process Outsourcing).

 

Η εταιρεία που θα ασχολείται με το hardware έχει, με βάση τα στοιχεία του 2014, ετήσιο τζίρο $11 δις, ενώ το κομμάτι των υπηρεσιών, Business Process Outsourcing (BPO) όπως το ονομάζουν στη Xerox, είχε πωλήσεις $7 δις. Ταυτόχρονα με τη διάσπαση, θα τρέξει και ένα τριετές πρόγραμμα αναδιάρθρωσης το οποίο θα οδηγήσει σε μείωση εξόδων της τάξης των $2,4 δις, με τα $700 εκατομμύρια από αυτά να προβλέπονται για το 2016. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Xerox έχει 140.000 εργαζόμενους παγκοσμίως, οπότε μένει να διαπιστώσουμε στην πράξη αν η σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση θα επηρεάσει τις θέσεις εργασίας.

 

“Σήμερα η Xerox κάνει ένα βήμα που θα ενισχύσει την αξία των μετόχων της, ενώ ταυτόχρονα οι δύο νέες εταιρείες θα μπορέσουν να ηγηθούν στις αγορές που αναδύονται και να κεφαλαιοποιήσουν τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην νέα εποχή”, ήταν το σχόλιο της Ursula Burns, CEO της Xerox, σχετικά με τις εξελίξεις στην εταιρεία.

 

Η αναφορά της Burns στους μετόχους κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν, αφού το spinoff είναι εν μέρει αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησε τους τελευταίους μήνες ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl Icahn. Ο Icahn απέκτησε στα τέλη του 2015 το 8,13% των μετοχών της Xerox, πιέζοντας στη συνέχεια το ΔΣ για δραστικές κινήσεις καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η μετοχή της εταιρείας ήταν σημαντικά υποτιμημένη λόγω του  υφιστάμενου εταιρικού μοντέλου. Να υπενθυμίσουμε εδώ, ότι ο συγκεκριμένος μεγαλοεπενδυτής έχει ακολουθήσει την ίδια τακτική αρκετές φορές, με πιο γνωστή περίπτωση την επική του μάχη με τον Michael Dell, πριν από περίπου τρία χρόνια, για το μέλλον της Dell.

 

Επανερχόμενοι στα της Xerox, θα πρέπει να πούμε ότι ο Icahn κέρδισε το δικαίωμα να ορίσει τρία μέλη στα ΔΣ της BPO, ενώ ταυτόχρονα θα επιλέξει ένα πρόσωπο της εμπιστοσύνης του προκειμένου να “παρακολουθεί και να συμβουλεύει” την επιτροπή η οποία θα αναζητήσει τον CEO της νέας εταιρείας.

 

Η Xerox είναι ένας ακόμη τεχνολογικός κολοσσός που επιλέγει τον διαχωρισμό των business, μετά την HP και το σπάσιμο του ebay και Paypall σε δύο ξεχωριστές εταιρείες. Είναι προφανές ότι οι νέες τάσεις στην τεχνολογία απαιτούν μεγαλύτερη ευελιξία από τους vendors, με τα παραδοσιακά γιγάντια επιχειρηματικά σχήματα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο νέο τοπίο. Μόνη εξαίρεση φαίνεται να είναι η Dell η οποία προχώρησε στην εξαγορά της EMC, επιλέγοντας μια εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση, η οπαία και θα δοκιμαστεί επί του πεδίου.

 

[Update]

 

Πιο ξεκάθαρο γίνεται το τοπίο γύρω από το αναγγελθέν spin off της Xerox. Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα έχουν γίνει γνωστά, η μία εταιρεία που θα προκύψει θα είναι ολοκληρωτικά, σχεδόν, η «κλασσική» Xerox με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πάντοτε είχε η εταιρεία. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και ο τομέας των MPS, ένας σημαντικός τομέας υπηρεσιών, δεν θα περάσει στο Business Process Outsourcing. Πρακτικά έχουμε να κάνουμε με μια “αντιστροφή” της εξαγοράς της Affiliated Computer Services (ACS), το 2010, για περίπου $6,4 δις. Η Affiliated Computer Services ήταν μια εταιρεία outsourcing που η Xerox απέκτησε προκειμένου να εισέλθει σε αγορές front and back office, όπως επεξεργασία μισθοδοσίας, διαχείριση τηλεφωνικών κέντρων κ.ά, για λογαριασμό κυβερνητικών υπηρεσιών και μεγάλων επιχειρήσεων. Εκ του αποτελέσματος το πείραμα κρίνεται επιτυχημένο αφού το συγκεκριμένο business ανήλθε στα $7 δις το 2015, ενώ σύμφωνα με τους επενδυτές, ένα spin-off αυτήν τη στιγμή θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος για την εταιρεία. Έτσι, πρακτικά, το σχεδιαζόμενο spin-off αφορά πρακτικά τον εν λόγω τομέα και την Affiliated Computer Services.

 

Με βάση αυτά τα δεδομένα εκτίμησή μας είναι ότι η “ελληνική” Xerox θα επηρεαστεί από ελάχιστα έως καθόλου από τις όποιες εξελίξεις. Και αυτό γιατί τόσο το μέγεθος της ελληνικής αγοράς outsourcing όσο και ο βαθμός υιοθέτησης του outsourcing υπηρεσιών σαν αυτές που παρέχει η Affiliated Computer Services από τις ελληνικές επιχειρήσεις, δεν είναι μεγάλα. Με άλλα λόγια το spin-off της Xerox σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν αναμένεται να επηρεάσει το τοπικό υποκατάστημα.

 

Επίσης από τους 140.000 εργαζόμενους της Xerox, περίπου οι 104.000 προέρχονται από την ACS, οπότε αν υπάρξουν περικοπές προσωπικού, θεωρείται πολύ πιθανότερο να προέρχονται από εκεί.

 

Σχετικά άρθρα

Νέο ZenBook Pro και ROG Strix SCAR ανακοίνωσε η Asus

Giorgos Athanassiadis

Η Microsoft για πρώτη φορά στη ΔΕΘ: Γεύση από το μέλλον

Giorgos Athanassiadis

Η Siemens στο χώρο της αυτόνομης οδήγησης

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα