15.2 C
Athens
19/04/2024
Biztech

Οι πωλήσεις PCs στον πάγο εν αναμονή των Windows 10

Η έλευση των Windows 10 είναι μόλις λίγες ημέρες μακριά και θεωρείται για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ένα πολύ μεγάλο γεγονός. Γεγονός το οποίο αναμένουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι καταναλωτές, κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από τον αριθμό πωλήσεων PCs, οι οποίες “βούτηξαν” κατά το β’ τρίμηνο του 2015, όπως υποστηρίζουν δύο διαφορετικές έρευνες από την IDC και την Gartner.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση της IDC οι παγκόσμιες πωλήσεις PCs κατά το β’ τρίμηνο του 2015 ανήλθαν σε 66,1 εκατομμύρια τεμάχια, συρρικνωμένες κατά 11,8% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Αντίστοιχα στη δική της έκθεση η Gartner κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, με τους αναλυτές της να λένε ότι οι πωλήσεις μειώθηκαν 9,4% από έτος σε έτος, στα 68,4 εκατομμύρια τεμάχια. Μάλιστα, η διαφορά μεταξύ των δύο εκθέσεων πιθανόν να οφείλεται στο γεγονός ότι η IDC εξαιρεί, σε αντίθεση με την Gartner, τις 2-σε-1 συσκευές από την έρευνα της, οι οποίες κατά γενική ομολογία πάνε καλύτερα από την υπόλοιπη αγορά PCs.

 

Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση πωλήσεων τα τελευταία δύο χρόνια, κάτι που υπό διαφορετικές συνθήκες θα είχε σημάνει συναγερμό στην αγορά. Ωστόσο οι συνθήκες είναι ειδικές και η όποια πτώση πρέπει να ιδωθεί μέσα από το πρίσμα που ακούει στο όνομα Windows 10. Οι αναλυτές των δύο εταιρειών επισημαίνουν ότι η έλευση του νέου λειτουργικού της Microsoft και μάλιστα υπό την μορφή δωρεάν αναβάθμισης για τους χρήστες των Windows 7 και 8.1, πρακτικά έχει θέσει τους πάντες – επιχειρήσεις και καταναλωτές – σε στάση αναμονής όσον αφορά την ανανέωση του εξοπλισμού τους. Μάλιστα η IDC προχωρά ένα βήμα παραπέρα επισημαίνοντας ότι η αγορά PCs θα σταθεροποιηθεί στα επόμενα χρόνια.

 

Πάντως απόδειξη ότι τα Windows 10 έχουν βάλει το “χέρι” τους στη διαμόρφωση των πωλήσεων αποτελεί και το ότι η μόνη εταιρεία που είδε άνοδο στις πωλήσεις κατά το β’ τρίμηνο ήταν η Apple. Σύμφωνα με την έρευνα της IDC η εταιρεία από το Κουπερτίνο πούλησε 5,1 εκατομμύρια Macs και πλέον είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος vendor με μερίδιο αγοράς 16,1%.

 

Στις υπόλοιπες τέσσερις θέσεις της σχετικής λίστας συναντάμε στην κορυφή τη Lenovo με πωλήσεις 13,4 εκατομμυρίων τεμαχίων, ακολουθούμενη από τις HP και Dell, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Acer.

Σχετικά άρθρα

Τρία εκατομμύρια Windows 8/RT tablets πωλήθηκαν το Q1

Kitriniaris

Νέο portal για την Εθνική Τράπεζα δια χειρός Cognity

Kitriniaris

H Microsoft εξαγοράζει την Nokia!

Kitriniaris

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα